İş mahkemesi kararlarına karşı yapılan bireysel başvurularda ifade özgürlüğü
Freedom of expression in individual applications against labour court decisions
  1. Tez No: 1021126
  2. Yazar: SENAY GÜNER ÖZÖNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN BEKİR KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Bilgi ifşası, İfade özgürlüğü, İş hukuku, European Court Human Rights, Whistleblowing, Expressive freedom, Labour law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
İfade özgürlüğü, farklı bilgilere ve görüşlere ulaşmak noktasından, kişinin özgün fikirlerini geliştirebilmesi ve bu fikirleri serbestçe dış dünya ile paylaşabilmesi veya paylaşmaya zorlanmaması aşamalarının bütününü kapsar. İfade özgürlüğü, bireyin gelişimi için olduğu kadar demokratik toplumun temini için de zaruridir. Hem birey hem toplum düzeyinde gelişim, kendini gerçekleştirme ve demokratikleşme için, iş – özel yaşam ayrımı gözetmeksizin her alanda ifade özgürlüğünün esas tutulduğu ve önceliklendirildiği bir yapı sağlanmalıdır. İş yaşamı, bireyin yalnızca ekonomik ihtiyaçlarını karşılayan bir faaliyet alanı olmanın ötesinde, aynı zamanda sosyal ilişkiler kurmak, toplumsal aidiyet yaratmak, kendini geliştirmek ve gerçekleştirmek için önemli bir mecra olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda, demokratik toplum düzeninin temel dayanaklarından biri olan ifade özgürlüğü, iş ilişkileri bakımından da özel bir öneme sahiptir. İfade özgürlüğünün işyerinde etkin biçimde kullanılabilmesi, bireylerin düşünce ve kanaatlerini serbestçe açıklayabildikleri bir çalışma ortamının varlığına bağlıdır. Buna karşılık, işçinin ifade özgürlüğü ile, iş sözleşmesinin bağlılık unsuru gereği işverene karşı yüklendiği sadakat borcu çatışabilmektedir. Çatışmakta olan işçinin ifade hürriyeti ile işverenin haklı menfaatleri arasında adil bir dengenin kurulabilmesi gerekir. Bu amaçla, ifadenin içeriği ve amacı, işyeri barışı üzerindeki etkisi, işin ve işyerinin niteliği, işverenin kişisel ve ticari itibarı ile işletmesel menfaatlere ve kamu yararına olan yansımaları dikkate alınarak, somut olayın özelliklerine göre değerlendirilmelidir. Bu çalışmada, işçinin ifade özgürlüğü iş mahkemesi kararlarına karşı yapılan bireysel başvurular bağlamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Freedom of expression encompasses the entire process through which individuals gain access to diverse information and opinions, develop their own original ideas, and are able to share these ideas freely with the outside world or, conversely, are not compelled to disclose them. Freedom of expression is essential not only for individual development but also for the maintenance of a democratic society. At both the individual and societal levels, a framework in which freedom of expression is recognized as fundamental and given priority in all spheres, without drawing a strict distinction between work life and private life, must be ensured in order to promote development, self-realization, and democratization. Working life goes beyond serving merely as a means to satisfy economic needs; it also constitutes an important sphere for establishing social relations, fostering a sense of belonging, and enabling personal development and self-fulfillment. In this context, freedom of expression, as one of the core pillars of the democratic social order, acquires particular significance within employment relationships as well. The effective exercise of freedom of expression depends on the existence of a pluralistic working environment in which individuals can freely articulate their thoughts and opinions. However, the employee's freedom of expression may come into conflict with the duty of loyalty owed to the employer as an inherent element of the employment contract. In such cases, a fair balance must be struck between the employee's freedom of expression and the employer's legitimate interests. To this end, the employee's statements and criticisms should be assessed in light of the specific circumstances of the case, taking into account the nature of the work and the workplace, the content and purpose of the expression, its impact on workplace harmony, its effects on the employer's personal and commercial reputation and business interests, as well as its implications for the public interest.