Febril nötropeni ile başvuran çocuk olgularda akut faz reaktanlarının prognoza etkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1021204
  2. Yazar: DİDEM CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURŞAH EKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Febril nötropeni, akut faz reaktanları, prognoz, biyobelirteç, Febrile neutropenia, acute phase reactants, prognosis, biomarker
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ana-Çocuk Sağlığı Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada, kanser tanısıyla izlenen ve febril nötropeni (FN) atağı geçiren çocuk hastalarda, başvurunun ilk 24 saatinde elde edilen laboratuvar parametrelerinin klinik gidişi öngörmedeki değeri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği'nde malignite tanısıyla izlenen hastalara ait FN atakları atak düzeyinde prospektif olarak incelenmiştir. Başvuruda bakılan CRP (C-Reaktif protein), PCT (prokalsitonin), LDH (laktat dehidrogenaz), laktat, ferritin, fibrinojen ve albümin düzeyleri ile tam kan sayımı parametrelerinin; sepsis, septik şok, yoğun bakım ihtiyacı, kan dolaşımı enfeksiyonu ve mortalite ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Ataklar, komplikasyon gelişip gelişmemesine göre iyi prognozlu (Grup 1) ve kötü prognozlu (Grup 2) olarak sınıflandırılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Yoğun bakım ihtiyacı, sepsis/septik şok ve mortalite gelişen ataklarda CRP, prokalsitonin, laktat ve ferritin değerleri anlamlı biçimde yüksek (her biri için p<0,05); albümin ise anlamlı biçimde düşük saptandı (p<0,05). Sepsis ve septik şok gelişen grupta laktat yüksekliği ve trombositopeni özellikle belirleyici göstergeler olarak öne çıktı (p<0,05). Nötropeniden çıkış süresinin uzaması yoğun bakım ihtiyacı ve kötü prognozla ilişkili bulundu. Atak başında bakılan CRP, prokalsitonin, lökosit ve monosit sayısı, albümin, nötropeniden çıkış süresi ve yatış süresi; iyi prognozlu (Grup 1) ile kötü prognozlu (Grup 2) ataklar arasında istatistiksel anlamlı farklılık gösterdi. Ferritin ≥1148 µg/L kötü prognoz; laktat ≥2,2 mmol/L yoğun bakım ihtiyacı; CRP ≥152 mg/L ve PCT ≥6,9 µg/L kan dolaşımı enfeksiyonu; albümin ≤37 g/L ise tüm olumsuz klinik sonuçlar için anlamlı eşik değerleri olarak belirlendi. Hematolojik malignite tanılı hastalar, solid tümörlü hastalara kıyasla daha sık kötü prognozlu grupta yer aldı. Sonuç: Başvuruda bakılan ferritin, albümin, laktat ve CRP değerleri, pediatrik FN ataklarında kötü klinik gidişi öngörmede değerli biyobelirteçler olarak öne çıkmaktadır. Bu parametrelerin standart laboratuvar paneline eklenmesi, risk sınıflamasına ve tedavi kararlarına katkı sağlayabilir. Bulguların daha geniş ve çok merkezli çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aim: This study aimed to investigate the predictive value of laboratory parameters obtained within the first 24 hours of admission for clinical outcomes in pediatric patients with cancer who experienced febrile neutropenia (FN) episodes. Materials and Methods: FN episodes of patients followed with a malignancy diagnosis at Marmara University Pendik Training and Research Hospital, Department of Pediatric Hematology and Oncology were prospectively analyzed at the episode level. The associations between admission levels of CRP (C-reactive protein), PCT (procalcitonin), LDH (lactate dehydrogenase), lactate, ferritin, fibrinogen, and albumin, along with complete blood count parameters, and the development of sepsis, septic shock, intensive care unit (ICU) requirement, bloodstream infection, and mortality were evaluated. Episodes were classified as good prognosis (Group 1) or poor prognosis (Group 2) based on the development of complications. Results: CRP, procalcitonin, lactate, and ferritin levels were significantly elevated in episodes complicated by ICU admission, sepsis/septic shock, and mortality (p<0.05 for each), while albumin was significantly lower (p<0.05). Elevated lactate and thrombocytopenia were particularly prominent indicators in episodes with sepsis and septic shock (p<0.05). Prolonged duration to neutrophil recovery was associated with increased risk of complications, ICU requirement, and poor prognosis. CRP, procalcitonin, leukocyte and monocyte counts, albumin, time to neutrophil recovery, and length of hospital stay showed statistically significant differences between good prognosis (Group 1) and poor prognosis (Group 2) episodes. erritin ≥1148 µg/L for poor prognosis, lactate ≥2.2 mmol/L for ICU requirement, CRP ≥152 mg/L and PCT ≥6.9 µg/L for bloodstream infection, and albumin ≤37 g/L for all adverse clinical outcomes were identified as significant cutoff values. Patients with hematological malignancies were more frequently classified in the poor prognosis group compared to those with solid tumors. Conclusion: Ferritin, albumin, lactate, and CRP levels obtained at admission emerge as valuable biomarkers for predicting poor clinical outcomes in pediatric FN episodes. Incorporating these parameters into the standard laboratory panel may contribute to risk stratification and treatment decisions. Validation through larger, multicenter studies is warranted.