Trakea rezeksiyonu-rekonstrüksiyonu yapılan hastalarda komplikasyon gelişimi ve fonksiyonel iyileşmeyi belirleyen risk faktörleri
Risk factors determining complication development and functional recovery in patients undergoing tracheal resection-reconstruction
  1. Tez No: 1021254
  2. Yazar: REZAN ONUR ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT GEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Anastomoz komplikasyonları, fonksiyonel iyileşme, preoperatif trakeostomi, trakeal rezeksiyon, trakeal stenoz, Anastomosis-related complications, functional recovery, preoperative tracheostomy, tracheal resection, tracheal stenosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Trakea Rezeksiyonu-Rekonstrüksiyonu Yapılan Hastalarda Komplikasyon Gelişimi ve Fonksiyonel İyileşmeyi Belirleyen Risk Faktörleri Amaç: Bu çalışmada, trakeal rezeksiyon ve uç uca anastomoz uygulanan hastalarda postoperatif genel komplikasyonların, anastomoz ilişkili komplikasyonların ve fonksiyonel iyileşmenin değerlendirilmesi; bu sonuçlarla ilişkili olabilecek klinik ve cerrahi değişkenlerin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalında 2011-2026 yılları arasında benign veya malign trakeal patolojiler nedeniyle trakeal rezeksiyon ve uç uca anastomoz uygulanan 72 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri, eşlik eden hastalıkları, preoperatif hava yolu girişimleri, preoperatif trakeostomi varlığı, rezeksiyon uzunluğu, postoperatif komplikasyonları, anastomoz ilişkili komplikasyonları ve fonksiyonel iyileşme durumları değerlendirildi. Bulgular: Hastaların 55'i erkek, 17'si kadındı. Yaş ortalaması 34,19±17,60 yıl idi. Postoperatif genel komplikasyon 21 hastada (%29,2), anastomoz ilişkili komplikasyon 15 hastada (%20,8) gelişti. Fonksiyonel iyileşme 61 hastada (%84,7) sağlandı. Preoperatif hava yolu girişimi öyküsü ve preoperatif trakeostomi varlığı, postoperatif genel komplikasyon gelişimi ile anlamlı olarak ilişkili bulundu. Anastomoz ilişkili komplikasyon gelişimi açısından bu değişkenlerde sayısal artış izlenmekle birlikte istatistiksel anlamlılık saptanmadı. Mevcut takip kayıtlarında mortalite saptanmadı. Sonuç: Trakeal rezeksiyon ve uç uca anastomoz, uygun hasta seçimi ve cerrahi prensiplere uyulduğunda yüksek fonksiyonel başarı sağlayan etkili bir tedavi yöntemidir. Preoperatif trakeostomi ve hava yolu girişimi öyküsü, postoperatif genel komplikasyon gelişimi açısından dikkate alınması gereken klinik değişkenlerdir.
Özet (Çeviri)
Risk Factors Determining Complication Development and Functional Recovery in Patients Undergoing Tracheal Resection-Reconstruction Objective: This study aimed to evaluate postoperative general complications, anastomosis-related complications and functional recovery in patients who underwent tracheal resection with end-to-end anastomosis, and to investigate the clinical and surgical variables that may be associated with these outcomes. Materials and Methods: Seventy-two patients who underwent tracheal resection with end-to-end anastomosis for benign or malignant tracheal pathologies between 2011 and 2026 at the Department of Thoracic Surgery, Çukurova University Faculty of Medicine, were retrospectively reviewed. Demographic characteristics, comorbidities, preoperative airway interventions, preoperative tracheostomy, resection length, postoperative complications, anastomosis-related complications and functional recovery were evaluated. Results: Fifty-five patients were male and 17 were female. The mean age was 34.19±17.60 years. Postoperative general complications occurred in 21 patients (29.2%), and anastomosis-related complications occurred in 15 patients (20.8%). Functional recovery was achieved in 61 patients (84.7%). A history of preoperative airway intervention and preoperative tracheostomy were significantly associated with postoperative general complications. Although anastomosis-related complications were numerically more frequent in these groups, the differences did not reach statistical significance. No mortality was detected in the available follow-up records. Conclusion: Tracheal resection with end-to-end anastomosis is an effective treatment method that provides high functional success when appropriate patient selection and surgical principles are applied. Preoperative tracheostomy and previous airway intervention should be considered as clinically relevant variables associated with postoperative general morbidity.