Deneysel olarak Tinnitus oluşturulan sıçanlarda apelinin etkisi
The effect of apelin in rats with experimentally induced tinnitus
  1. Tez No: 1021375
  2. Yazar: ÖZGECAN GÜNEŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ARZU YİĞİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Apelin, İşitsel Beyin Sapı Cevapları (İBC), Prestin, Sodyum Salisilat, Tinnitus, Oksidatif Stres, Apelin, Auditory Brainstem Responses (ABR), Prestin, Sodium Salicylate, Tinnitus
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET GÜNEŞER Özgecan, Deneysel Olarak Tinnitus Oluşturulan Sıçanlarda Apelinin Etkisi, Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoloji Doktora, 2026. Tinnitus, dışsal bir akustik uyarı olmaksızın ses algılanması ile karakterize olup; periferik ve santral işitsel sistemde meydana gelen nöroplastik değişiklikler, sinaptik disfonksiyon ve oksidatif stres mekanizmaları ile ilişkili kompleks bir nörosensoriyel bozukluktur. Bu çalışmada, sıçanlarda sodyum salisilat ile oluşturulan deneysel tinnitus modelinde apelinin etkilerinin davranışsal ve elektrofizyolojik düzeyde kapsamlı olarak değerlendirilmesi ve etkilerin kokleadaki oksidan/antioksidan sisteme ve dış tüy hücrelerinin motor proteini olan prestin düzeyine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışma 60 adet Wistar-Albino sıçan ile yürütüldü. Çalışmada kullanılan deney hayvanları; önce kontrol ve tinnitus grubu olarak 2'ye ayrıldı. Daha sonra bu gruplar her birinde kontrol ve apelin uygulanan (50 µg/kg ve 100 µg/kg) gruplar olmak üzere randomize edildi. Tinnitus modeli, 300 mg/kg sodyum salisilatın 6 gün boyunca intraperitoneal uygulanmasıyla oluşturuldu. Tinnitus varlığı, klasik koşullanma temeline dayanan T havuz yöntemi ile değerlendirildi, işitsel sistem fonksiyonları işitsel beyin sapı cevapları (İBC) aracılığıyla analiz edildi. Kokleanin oksidan/antioksidan dengesini belirlemek amacıyla toplam oksidan kapasite (TOK) ve toplam antioksidan kapasite (TAK) ile süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GPx) düzeyleri ölçüldü. Ayrıca, kokleada dış tüylü hücre motor proteini olan prestin düzeyi kantitatif olarak ölçüldü. Sodyum salisilata maruz kalan tinnitus gruplarında, T havuz testinde sesli kola yönelim davranışının belirgin şekilde arttığı görülmüştür. İşitsel Beyin Sapı Cevapları (İBC) kayıtlarında ise, tinnitus grubunda özellikle I, II ve III. dalga komponentlerinde amplitüd artışı ve latans uzamaları saptanmıştır. Düşük doz (50 µg/kg) apelin uygulanan grupta sesli kola yönelim eğilimi azalırken, bozulan İBC latans ve amplitüd değerlerinin kontrol seviyelerine yaklaştığı izlenmiştir. Davranışsal testlerde, yüksek doz (100 µg/kg) apelin uygulamasının sesli kola yönelimi azaltmadaki etkisi doza bağımlı olarak daha belirgin bulunmuştur; ancak bu doza bağımlı farklılık İBC parametrelerine yansımamış, her iki doz da elektrofizyolojik düzeyde benzer iyileşme sağlamıştır. Biyokimyasal değerlendirmelerde, tinnitus grubunun koklear dokusunda TOK artarken TAK, SOD ve GPx düzeylerinde anlamlı bir azalma saptanmıştır. Apelin tedavisi her iki dozda da TOK düzeyini düşürerek antioksidan belirteçleri yukarı regüle etmiştir. Ayrıca, 100 µg/kg apelinin oksidan/antioksidan dengeyi sağlama kapasitesinin 50 µg/kg dozundan istatistiksel olarak belirgin bir farklılık göstermediği ve her iki dozun da hücresel redoks dengesi üzerinde benzer koruyucu etkinlik sergilediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışma; 50 ve 100 µg/kg dozlarında uygulanan apelinin, sodyum salisilat ile indüklenen deneysel tinnitus modelinde periferik işitsel patolojiler ve koklear oksidatif stres mekanizmaları üzerinde koruyucu/iyileştirici etkiler sergilediğini ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, apelinin tinnitus patofizyolojisinde hücresel dengeyi regüle eden yenilikçi ve hedeflenebilir bir farmakolojik ajan olma potansiyeli taşıdığına işaret etmekte olup, gelecekteki translasyonel ve klinik araştırmalar için güçlü bir bilimsel zemin sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GÜNEŞER Özgecan, The Effect of Apelin in Rats with Experimentally Induced Tinnitus, Başkent University, Institute of Health Sciences, PhD in Physiology, 2026. Tinnitus is a complex neurosensory disorder characterized by the perception of sound in the absence of an external acoustic stimulus; it is associated with neuroplastic changes, synaptic dysfunction, and oxidative stress mechanisms occurring in the peripheral and central auditory systems. The aim of this study was to comprehensively evaluate the behavioral and electrophysiological effects of apelin in a sodium salicylate-induced experimental tinnitus model in rats, and to investigate its effects on the oxidant/antioxidant system and the levels of prestin, the motor protein of outer hair cells, in the cochlea. The study was conducted with 60 Wistar-Albino rats. The experimental animals were first divided into two groups: control and tinnitus. These groups were then randomized into control and apelin-administered (50 µg/kg and 100 µg/kg) subgroups. The tinnitus model was induced by intraperitoneal administration of 300 mg/kg sodium salicylate for 6 days. The presence of tinnitus was evaluated using the T maze method based on classical conditioning, and auditory system functions were analyzed via Auditory Brainstem Responses (ABR). To determine the oxidant/antioxidant balance of the cochlea, total oxidant status (TOS), total antioxidant status (TAS), superoxide dismutase (SOD), and glutathione peroxidase (GPx) levels were measured. In addition, the level of prestin, the outer hair cell motor protein in the cochlea, was quantitatively measured. In the tinnitus groups exposed to sodium salicylate, the orientation behavior toward the sound-associated arm in the T maze test was observed to increase significantly. In the Auditory Brainstem Response (ABR) recordings, an increase in amplitude and prolonged latencies were detected in the tinnitus group, particularly in the wave I, II, and III components. In the low-dose (50 µg/kg) apelin group, the behavioral tendency to orient toward the sound-associated arm decreased, while the impaired ABR latency and amplitude values approached control levels. In the behavioral tests, the effect of high-dose (100 µg/kg) apelin administration in reducing the orientation toward the sound-associated arm was found to be more pronounced in a dose-dependent manner; however, this dose-dependent difference did not reflect on the ABR parameters, and both doses provided similar improvements at the electrophysiological level. In the biochemical evaluations, while TOS increased in the cochlear tissue of the tinnitus group, a significant decrease was detected in the TAS, SOD, and GPx levels. Apelin treatment down-regulated TOS levels and up-regulated antioxidant markers at both doses. Furthermore, the capacity of 100 µg/kg apelin to maintain the oxidant/antioxidant balance did not show a statistically significant difference from the 50 µg/kg dose, and both doses demonstrated a similar protective efficacy on the cellular redox balance. In conclusion, this study has demonstrated that apelin administered at doses of 50 and 100 µg/kg exhibits protective and ameliorative effects on peripheral auditory pathologies and cochlear oxidative stress mechanisms in a sodium salicylate-induced experimental tinnitus model. The findings indicate that apelin carries the potential to be an innovative and targetable pharmacological agent that regulates cellular balance in the pathophysiology of tinnitus, providing a strong scientific foundation for future translational and clinical research.