Somatizasyonun tinnitus hastalık şiddeti ve hasta davranışlarına etkisi
The effect of somatization on tinnitus disease severity and patient behavior
- Tez No: 1021401
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN MELİH ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tinnitus, somatizasyon, birinci basamak, THI, hasta davranışı, Tinnitus, somatization, primary care, THI, patient behavior
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda Gökçeada Aile Sağlığı Merkezine başvuran hastalarda tinnitus yaygınlığını ve bu konuda sağlık hizmeti başvuru oranlarını belirlemek, kişilerin somatizasyon özelliklerinin tinnitus kaynaklı hasta davranışı ve tinnitus hastalık şiddetine etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırma, kesitsel ve analitik tipte gözlemsel bir çalışma olarak planlandı. Gökçeada Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran, çalışma ölçütlerini karşılayan 18 yaş ve üzeri 751 katılımcı araştırmaya alındı. Katılımcılara sosyodemografik veri formu, tinnitusla ilişkili sorgulama formu, Tinnitus Handicap Inventory (THI) ve somatizasyon ölçeği uygulandı. Katılımcıların %50,9'u erkek, %49,1'i kadın olup yaş ortalaması 47,9±15,2 yıl idi. Bulgular: Katılımcıların somatizasyon puan ortalaması 6,38±5,79 olarak bulundu. Kadınlarda somatizasyon puanı erkeklere göre anlamlı olarak daha yüksekti. Tinnitus yakınması olan katılımcıların somatizasyon puanları (9,29), tinnitus yakınması olmayanlara göre (5,51) anlamlı düzeyde daha yüksekti. Ancak tinnitus yakınması olan grupta somatizasyon puanı ile tinnitusun en kötü andaki yoğunluğu, en rahat andaki yoğunluğu ve tinnitusun ne kadar sorun oluşturduğu puanı arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Buna karşın tinnitus yakınmasının sıklığı arttıkça THI fonksiyonel, duygusal, katastrofik ve toplam puanlarının arttığı; tinnitus atağının süresi uzadıkça THI toplam puanının anlamlı biçimde yükseldiği belirlendi. Ayrıca tinnitus nedeniyle sağlık kuruluşuna başvuranlarda, başvurmayanlara göre yakınmanın süresi, sıklığı ve şiddet göstergeleri daha yüksekti. Sonuç: Bu çalışma, tinnitus yakınması olan bireylerde somatizasyon düzeyinin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, somatizasyonun tinnitus şiddeti ve tinnitusun oluşturduğu hastalık yükü ile doğrudan ilişkisİ gösterilememiştir. Tinnitus hastalık yükü üzerinde daha çok yakınmanın sıklığı, süresi ve sağlık hizmeti arama davranışı etkili görünmektedir. Birinci basamakta tinnitus yakınması olan bireylerin yalnızca otolojik açıdan değil, psikososyal özellikleri ve sağlık hizmeti kullanım davranışları yönünden de bütüncül olarak değerlendirilmesi yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the prevalence of tinnitus and the rate of healthcare utilization related to tinnitus among patients presenting to the Gökçeada Family Health Center, and to examine the effects of somatization characteristics on tinnitus-related patient behavior and tinnitus severity. The main objective of the study was to investigate the impact of somatization on disease burden and patient behavior in individuals with tinnitus complaints. Method: This research was planned as a cross-sectional and analytical observational study. A total of 751 participants aged 18 years and older, who presented to the Gökçeada Family Health Center and met the study criteria, were included in the study. A sociodemographic data form, a tinnitus-related questionnaire, the Tinnitus Handicap Inventory (THI), and a somatization scale were administered to the participants. Of the participants, 50.9% were male and 49.1% were female, with a mean age of 47.9±15.2 years. Results: The mean somatization score of the participants was 6.38±5.79. Somatization scores were significantly higher in women than in men. Participants with tinnitus complaints had significantly higher somatization scores (9.29) than those without tinnitus complaints (5.51). However, among participants with tinnitus, no significant relationship was found between somatization scores and the intensity of tinnitus at its worst, the intensity of tinnitus at its least bothersome moment, or the score indicating how problematic tinnitus was perceived to be. On the other hand, as the frequency of tinnitus complaints increased, THI functional, emotional, catastrophic, and total scores also increased; similarly, as the duration of tinnitus episodes increased, the total THI score rose significantly. In addition, participants who sought medical care because of tinnitus had higher symptom duration, frequency, and severity indicators than those who did not seek medical care. Conclusion: This study showed that individuals with tinnitus complaints had higher levels of somatization. However, no direct relationship could be demonstrated between somatization and tinnitus severity or the disease burden caused by tinnitus. The disease burden of tinnitus appeared to be more strongly associated with the frequency and duration of symptoms and healthcareseeking behavior. In primary care, it may be beneficial to evaluate individuals with tinnitus complaints not only from an otological perspective but also in a holistic manner with regard to their psychosocial characteristics and healthcare utilization behaviors.