Ratlarda oluşturulan deneysel modelde sodyum valproat ve levetirasetam kullanımının ortodontik diş hareketi ve alveolar kemik remodelingi üzerine etkilerinin histopatolojik ve klinik olarak incelenmesi
Histopathological and clinical evaluation of the effects of sodium valproate and levetiracetam on orthodontic tooth movement and alveolar bone remodeling in an experimental rat model
- Tez No: 1021418
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURHAN BAYINDIR DURNA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Antiepileptik ilaç, levetirasetam, ortodontik diş hareketi, valproik asit, Antiepileptic drug, levetiracetam, orthodontic tooth movement, valproic acid
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Ratlarda Oluşturulan Deneysel Modelde Sodyum Valproat ve Levetirasetam Kullanımının Ortodontik Diş Hareketi ve Alveolar Kemik Remodelingi Üzerine Etkilerinin Histopatolojik ve Klinik Olarak İncelenmesi Amaç: Bu tez çalışmasının amacı sodyum valproat ve levetirasetam kullanımının ortodontik diş hareketi ve kemik remodelingi üzerindeki etkilerini deneysel olarak oluşturulmuş rat modelinde değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Her grupta 10 adet rat olacak şekilde 40 adet erkek Wistar albino rat rastgele 4 gruba ayrılmıştır. Birinci grup negatif kontrol grubu olarak belirlenmiş ve sadece salin solüsyonu verilmiştir. İkinci gruba ilaç verilmeksizin ortodontik kuvvet uygulanırken diğer ortodontik kuvvet uygulanan 3. ve 4. gruplara sırasıyla valproik asit (300 mg/kg/gün) ve levetirasetam (150 mg/kg/gün) 6 hafta boyunca intraperitoneal olarak uygulanmıştır. Ratların maksiller sol birinci molar dişi ile kesici dişleri arasına 50 g kuvvet uygulayan nikel-titanyum kapalı sarmal yay yerleştirilerek ortodontik diş hareketi elde edilmiştir. Deneyin başlangıcında (T0) ve sonunda (T1) ağız içi ölçüler alınmış, 3D taramalar aracılığıyla dijital modeller oluşturulmuş ve diş hareketi miktarları analiz edilmiştir. Altıncı haftanın sonunda tüm hayvanlar sakrifiye edilerek histolojik ve immünohistokimyasal analizler yapıldı. Bulgular: T0 ve T1'de yapılan ölçümlerde, VPA grubunda ortodontik diş hareketi miktarının LEV grubuna ve kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğu, LEV grubunda ise kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olmayan artış gösterdiği tespit edilmiştir. İmmünohistokimyasal analizlerde; sol basınç bölgelerinde VPA ve LEV grupları ile sol gerilim bölgelerinde VPA grubunun, kontrol gruplarına göre anlamlı düzeyde yüksek RANK-RANKL IRS skorlarına sahip olduğu görülmüştür. OPG IRS skorlarının ise, VPA grubunun sol basınç bölgelerinde ve LEV grubunun sol gerilim bölgelerinde kontrol gruplarına kıyasla anlamlı düzeyde düşük olduğu bulunmuştur. Sonuç: Valproik asidin diş hareketini hızlandırıcı yönde belirgin bir etki gösterdiği berlirlenirken, levetirasetamın etkisinin daha sınırlı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Histopathological and Clinical Evaluation of the Effects of Sodium Valproate and Levetiracetam on Orthodontic Tooth Movement and Alveolar Bone Remodeling in an Experimental Rat Model Aim: The aim of this thesis was to evaluate the effects of sodium valproate and levetiracetam on orthodontic tooth movement and bone remodeling in an experimentally established rat model. Material and method: Forty male Wistar albino rats were randomly divided into four groups, with 10 rats in each group. The first group was designated as the negative control group and received only saline solution. Orthodontic force was applied to the second group without drug administration, while in the other orthodontic force-applied groups (third and fourth), valproic acid (300 mg/kg/day) and levetiracetam (150 mg/kg/day) were administered intraperitoneally for 6 weeks, respectively. To achieve orthodontic tooth movement, a nickel-titanium closed-coil spring applying 50 g of force was placed between the maxillary left first molar and the incisor teeth. At the beginning (T0) and end (T1) of the experiment, intraoral impressions were taken, digital models were created via 3D scanning, and tooth movement amounts were analyzed. At the end of the sixth week, all animals were sacrificed, and histological and immunohistochemical analyses were performed. Results: In the measurements performed at T0 and T1, it was determined that the amount of orthodontic tooth movement in the VPA group was significantly higher compared to the LEV and control groups, while in the LEV group, the amount of tooth movement showed a statistically non-significant increase compared to the control group. In immunohistochemical analyses, the VPA and LEV groups in the left compression areas and the VPA group in the left tension areas had significantly higher RANK and RANKL IRS scores compared to the control groups. OPG IRS scores were found to be significantly lower in the left compression areas of the VPA group and in the left tension areas of the LEV group compared to the control groups. Conclusion: It was determined that valproic acid exhibited a distinct accelerating effect on tooth movement, while the effect of levetiracetam was found to be more limited.