Odontojenik kistlerin tedavisinde trombosit konsantrasyonlarının kullanımının panoramik radyografi üzerinden fraktal analiz yöntemi ile retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective evaluation of the use of platelet concentrates in the treatment of odontogenic cysts via fractal analysis on panoramic radiographs
  1. Tez No: 1021419
  2. Yazar: ÇAĞRI KOSKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEMAL AKAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Odontojenik Kist, Fraktal Analiz, PRF, CGF, Odontogenic Cyst, Fractal Analysis, PRF, CGF
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çene kemiklerinde epitel artıklarından köken alan odontojenik kistlerin enükleasyon yöntemleriyle gerçekleştirilen tedavisine, platelet konsantrasyonları (Trombositten Zengin Fibrin [PRF] ve Konsantre Büyüme Faktörü [CGF]) eklenerek iyileşme dönemindeki trabeküler kemik miktarındaki değişim ve densite oranının panoramik radyografi üzerinden Fraktal Analiz (FA) metoduyla ölçülmesi, çalışmamızın temel amacını oluşturmaktadır. Ayrıca, trombosit konsantrasyonu kullanılmayan vakalarla karşılaştırmalı bir analiz gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: 2019-2023 yılları arasında, odontojenik kisti olan ve tedavileri Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda aynı hekim tarafından gerçekleştirilmiş ve tedavileri bitmiş, 18 yaşından büyük 66 hasta dahil edilmiştir. Radyografik değerlendirme ölçümleri ise tedavi sonrası 6. Ve 12. Aylarda alınmış olan panoramik görüntüler üzerinden fraktal analiz yöntemi ile yapılmıştır. 22 hasta CGF uygulanan hasta grubu,22 hasta PRF uygulanan hasta grubu; 22 hasta ise kontrol grubu olarak belirlenerek hastalar 3 gruba ayrılmıştır. Her hasta için belirlenen zaman aralıklarında kistik lezyonun en meziali, santrali ve en distali olmak üzere 3 bölgeden fraktal analiz ölçümü yapılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler için tanımlayıcı istatistikler hesaplanmış ve grafikler çizilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov testi ile araştırılmıştır. Grupların 6. ve 12. ay karşılaştırmalarında t testi ile karşılaştırmalar yapılmıştır. 2'den fazla grup ortalamalarını karşılaştırmak için Varyans Analizi (ANOVA-Analysis Of Variance) yapılmıştır. Kist türlerinin karşılaştırılmasında ki-kare analizi kullanılmıştır. Çalışmada p<0.05 istatistiksel olarak anlamlı olarak kabul edilmiştir. Bulgular: T-testinde PRF ve Kontrol gruplarında mezial, santral ve distal bölgelerde zamanla istatistiksel olarak anlamlı bir değişim saptanmamıştır (p>0,05). CGF grubunda ise mezial ve distal bölgelerde 12. ay ölçümlerinin 6. aya kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı belirlenmiştir (p<0,05). ANOVA analizinde santral 6. ay ve santral 12. ay ölçümlerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmış olup (p<0,05), bu değişkenler için ileri analiz amacıyla Tukey HSD post-hoc testi uygulanmıştır. Tukey HSD post-hoc analizi sonucunda santral 6. ay ölçümlerinde PRF ve Kontrol grupları arasında, santral 12. ay ölçümlerinde ise CGF ve Kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: Fraktal analiz yöntemi odontojenik kist tedavisi sonrası kemik iyileşmesinin nicel olarak değerlendirilmesinde yararlı bir yöntem olarak görülebilir. Trombosit konsantrasyonlarının enükleasyonla tedavi edilen kist kavitelerinde trabeküler yapının yeniden organizasyonuna katkı sağladığı düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The primary objective of this study is to evaluate, by means of Fractal Analysis (FA) on panoramic radiographs, changes in trabecular bone quantity and density during the healing period following enucleation of odontogenic cysts arising from epithelial remnants within the jaw bones, with the adjunctive application of platelet concentrates, namely Platelet-Rich Fibrin (PRF) and Concentrated Growth Factor (CGF). Furthermore, a comparative analysis is planned with cases in which no platelet concentrate was utilized. Materials and Methods: A total of 66 patients aged over 18 years, diagnosed with odontogenic cysts, whose treatments were completed between 2019 and 2023 at the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Ege University, and performed by the same clinician, were included in the study. Radiographic evaluation was conducted using the fractal analysis method on panoramic radiographs obtained at the 6th and 12th months following treatment. The patients were divided into three groups: 22 patients in the CGF group, 22 patients in the PRF group, and 22 patients in the control group. For each patient, fractal analysis measurements were performed at three regions of the cystic lesion—namely, the most mesial, central, and most distal areas—at the specified time intervals. Descriptive statistics were calculated for the study data, and graphical representations were generated. The conformity of the data to normal distribution was assessed using the Kolmogorov–Smirnov test. Comparisons between the 6th- and 12th-month measurements within the groups were performed using the t-test. Analysis of Variance (ANOVA) was used to compare the means of more than two groups. The chi-square test was employed for comparisons of cyst types. A p value of <0.05 was considered statistically significant. Results: According to the t-test results, no statistically significant temporal change was observed in the mesial, central, and distal regions in the PRF and Control groups (p> 0.05). In the CGF group, however, the 12-month measurements in the mesial and distal regions were found to be significantly higher than those recorded at 6 months (p <0.05). In the ANOVA analysis, statistically significant differences were identified among the groups in the central 6-month and central 12-month measurements (p <0.05). Therefore, Tukey's HSD post-hoc test was performed for further pairwise comparisons of these variables. The results of Tukey's HSD post-hoc analysis revealed a statistically significant difference between the PRF and Control groups in the central 6-month measurements, and between the CGF and Control groups in the central 12-month measurements (p <0.05). Conclusion: The fractal analysis method may be regarded as a useful quantitative tool for the assessment of bone healing following the treatment of odontogenic cysts. Platelet concentrates may be considered to contribute to the reorganization of the trabecular architecture in cyst cavities treated by enucleation.