Mezenterik iskemi yönetiminde eritropoetin kullanımının etkisi
The effect of erythropoietin on the management of mesenteric ischemia
- Tez No: 1021434
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KENDİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Eritropoietin, Mezenterik iskemi, İskemi-reperfüzyon hasarı, İntestinal mukoza, Sitoproteksiyon, Sıçan, Erythropoietin, Mesenteric ischemia, Ischemia-reperfusion injury, Intestinal mucosa, Cytoprotection, Rat
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut mezenterik iskemi, mortalitesi yüksek bir cerrahi acildir; kan akımı yeniden sağlandığında ortaya çıkan iskemi-reperfüzyon hasarı doku yıkımını artırabilir. Bu çalışmada, sıçanlarda oluşturulan deneysel intestinal iskemi-reperfüzyon modelinde eritropoietinin koruyucu etkisinin histopatolojik olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 24 adet erişkin erkek Sprague-Dawley sıçanı, her grupta 8 hayvan olacak şekilde sham, iskemi-reperfüzyon (İ/R) ve İ/R + eritropoietin gruplarına ayrıldı. Örneklem büyüklüğü G*Power 3.1.9.7 ile a priori güç analiziyle belirlendi (Cohen f=0,72; α=0,05; 1−β=0,80; N=24; gerçek güç 0,84). Süperior mezenterik arter 30 dakika oklüde edilip 60 dakika reperfüze edildi; tedavi grubuna reperfüzyon başlangıcında 3000 IU/kg epoetin alfa intraperitoneal olarak uygulandı. Terminal ileum örnekleri Hematoksilen-Eozin ile boyanarak iki bağımsız patolog tarafından kör yöntemle nekroz, ödem ve inflamasyon açısından (Grade 0-4) skorlandı; her hayvan için iki skorun ortalaması nihai skor olarak kullanıldı. İstatistiksel analizde Kruskal-Wallis H testi ve anlamlı parametrelerde Bonferroni düzeltmeli post-hoc Dunn testi uygulandı. Bulgular: Kruskal-Wallis H testi, üç grup arasında tüm parametrelerde ileri düzeyde anlamlı fark ortaya koymuştur (nekroz, ödem, inflamasyon için p<0,001). Bonferroni düzeltmeli post-hoc Dunn testi ile İ/R grubu, sham grubuna kıyasla her parametrede anlamlı biçimde yüksek bulunmuştur (tüm karşılaştırmalar için p_Bonf<0,001). Eritropoietin grubunda nekroz parametresi, İ/R grubuna kıyasla Bonferroni düzeltmeli eşikte istatistiksel olarak anlamlı azalmıştır (p_Bonf=0,026). Ödem ve inflamasyonda ham p değerleri nominal anlamlılık eşiğinin altında olsa da (sırasıyla p=0,040 ve p=0,027), Bonferroni düzeltmesi sonrası anlamlılığa ulaşmamıştır (p_Bonf=0,120 ve p_Bonf=0,080). Sonuç: Reperfüzyon başlangıcında uygulanan tek doz eritropoietin, intestinal iskemi-reperfüzyon hasarında nekroz parametresinde istatistiksel olarak anlamlı koruyucu etki sergilemiştir (p=0,026). Ödem ve inflamasyonda saptanan azalmalar ham p değerinde anlamlı olmakla birlikte, konservatif Bonferroni düzeltmesi sonrası istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır. Eritropoietin, özellikle geri dönüşsüz hücresel hasar (nekroz) bileşeni üzerinde umut verici bir sitoprotektif ajan olarak değerlendirilmekte; klinik pratiğe aktarılabilmesi için farklı doz ve zamanlamaları içeren ileri deneysel çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the protective effect of erythropoietin against intestinal tissue injury in an experimental ischemia-reperfusion model in rats. Material and Method: Twenty-four adult male Sprague-Dawley rats were randomly divided into three groups (n=8 each): sham, ischemia-reperfusion (I/R), and I/R + erythropoietin. Sample size was determined a priori with G*Power 3.1.9.7 (Cohen's f=0.72, α=0.05, 1−β=0.80; N=24; actual power 0.84). The superior mesenteric artery was clamped for 30 minutes, followed by 60 minutes of reperfusion; epoetin alfa (3,000 IU/kg) was administered intraperitoneally at the onset of reperfusion. Terminal ileum segments were stained with hematoxylin-eosin and scored blindly by two independent pathologists for necrosis, edema, and inflammation (Grade 0-4); the mean of the two scores was used as the final score. The Kruskal-Wallis H test and Bonferroni-corrected post-hoc Dunn test were used for analysis. Results: The Kruskal-Wallis H test revealed highly significant differences among groups for all parameters (necrosis, edema, inflammation; p<0.001). Post-hoc Dunn comparisons showed significantly higher scores in the I/R group versus sham for all parameters (all p_Bonf<0.001). In the erythropoietin group, the necrosis score was significantly reduced compared to I/R under the Bonferroni-corrected threshold (p_Bonf=0.026). Edema and inflammation showed raw p values below the nominal threshold (p=0.040 and p=0.027, respectively), but did not reach significance after Bonferroni correction (p_Bonf=0.120 and 0.080). Conclusion: A single dose of erythropoietin administered at the onset of reperfusion significantly reduced the necrosis score in intestinal ischemia-reperfusion injury (p=0.026). Reductions in edema and inflammation did not reach significance after conservative Bonferroni correction. Erythropoietin appears to be a promising cytoprotective agent, particularly against the irreversible cellular damage (necrosis) component; further studies with different doses, timings, and longer reperfusion periods are warranted before clinical translation.