Sepsis Patogenezinde Matriks Metalloproteinazlar ve Doku İnhibitörlerinin Rolü
The Role of Matrix Metalloproteinases and Tissue Inhibitors in Sepsis Pathogenesis
  1. Tez No: 1021435
  2. Yazar: RASİME SEVGİ CENAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE PAŞAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyobelirteçler, Matriks metalloproteinazlar, Biomarkers, Matrix metalloproteinases
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sepsis patogenezinde matriks metalloproteinazların (MMP'ler) ve matriks metalloproteinazların doku inhibitörlerinin (TIMP'ler) rolünü araştırmaktadır. Çalışmamızda serumda, böbrek, beyin, kalp, akciğer ve karaciğer doku örneklerinde MMP-1, MMP-2, MMP-3, MMP-6, MMP-8, MMP-9, MMP-13, TIMP-1, TIMP-2 ve TIMP-3 değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla; 12 dişi yetişkin Wistar albino rat rastgele 2 gruba ayrılmıştır lipopolisakkarit (LPS) ile indüklenen endotoksemi modeli kullanılarak deneysel sepsis oluşturulmuştur. Yirmi dört saat sonra doku ve serum örnekleri toplanmıştır. MMP-1, MMP-2, MMP-3, MMP-6, MMP-8, MMP-9, MMP-13, TIMP-1, TIMP-2, TIMP-3 ve inflamatuar sitokinlerin (TNF-α, IL-6, IL-10 ve IFN-γ) düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Analizler sonucunda sepsis grubunda MMP-1, MMP-3, MMP-8, MMP-9 ve TIMP-2 serum düzeylerinin arttığı izlendi. Sepsis grubu böbrek doku örneklerinde MMP-1, MMP-3, MMP-9, MMP-13, TIMP-1 ve TIMP-3 düzeylerinin arttığı görüldü. Sepsis grubunda beyin dokusunda MMP-1, MMP-2, TIMP-2 düzeyleri artmış bulundu. Kalp dokusunda sepsis grubunda MMP-2, MMP-8 düzeyleri yüksekti. Akciğer dokusundaki MMP-2, MMP-3, MMP-8 ve MMP-13 düzeyleri yüksek bulundu. MMP-3, TIMP-1 ve TIMP-3 ise sepsis grubu karaciğer doku örneklerinde artmıştı. Çalışmamızın en güçlü yönlerinden biri, çok sayıda parametrenin eş zamanlı olarak değerlendirilmesidir. Bulgularımız, sepsiste dokuya özgü MMP ve TIMP yanıtlarına ilişkin öncü kanıtlar sunmakta ve bu moleküllerin biyobelirteç potansiyelini araştıran gelecekteki çalışmalara yol gösterebilecek niteliktedir. Bu sonuçların gelecekteki klinik ve farmakolojik araştırmalara katkı sağlayacağını ve sonraki çalışmaların bulgularının yorumlanmasına yardımcı olacağını öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
This study investigates the roles of matrix metalloproteinases (MMPs) and tissue inhibitors of metalloproteinases (TIMPs) in the pathogenesis of sepsis. We aimed to evaluate MMP-1, MMP-2, MMP-3, MMP-6, MMP-8, MMP-9, MMP-13, TIMP-1, TIMP-2, and TIMP-3 in serum and kidney, brain, heart, lung, and liver tissue samples. For this purpose, 12 adult female Wistar albino rats were randomly divided into two groups, and experimental sepsis was induced using a lipopolysaccharide (LPS)-induced endotoxemia model. Tissue and serum samples were collected 24 hours later. The levels of MMP-1, MMP-2, MMP-3, MMP-6, MMP-8, MMP-9, MMP-13, TIMP-1, TIMP-2, TIMP-3, and inflammatory cytokines (TNF-α, IL-6, IL-10, and IFN-γ) were measured using the ELISA method. The analyses revealed increased serum levels of MMP-1, MMP-3, MMP-8, MMP-9, and TIMP-2 in the sepsis group. In kidney tissue samples from the sepsis group, the levels of MMP-1, MMP-3, MMP-9, MMP-13, TIMP-1, and TIMP-3 were increased. MMP-1, MMP-2, and TIMP-2 levels were found to be increased in the brain Tissue samples in the sepsis group. In heart tissue, MMP-2 and MMP-8 levels were higher in the sepsis group. MMP-2, MMP-3, MMP-8, and MMP-13 levels were elevated in lung tissue, whereas MMP-3, TIMP-1, and TIMP-3 levels were increased in liver tissue samples from the sepsis group. One of the major strengths of our study is the simultaneous evaluation of a large number of parameters. Our findings provide preliminary evidence of tissue-specific MMP and TIMP responses in sepsis and may guide future studies investigating the biomarker potential of these molecules. We anticipate that these results will contribute to future clinical and pharmacological research and facilitate the interpretation of findings from subsequent studies.