Kritik altyapı sistemlerine yönelik yeni bir tehdit modeli ve mevcut savunma mekanizmalarının yetersizlikleri
A new threat model for critical infrastructure systems and the inadequacies of existing defense mechanisms
- Tez No: 1021440
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Askeri savunma, Siber güvenlik, Military defense, Cyber security
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Endüstriyel Kontrol Sistemleri (EKS)'ne yönelik geliştirilen standartlar ve çerçeveler, ağırlıklı olarak tasarım öncesi güvence, erişim kontrolü ve sistem sıkılaştırma ekseninde konumlanmaktadır. EKS ortamındaki risk değerlendirme yöntemlerinin sınırlılıkları analiz edilmiş; standart risk metriklerinin yetersizlikleri tartışılarak risk artışı ve sıkılaştırma–risk uyumsuzluğu problemi ortaya konulmuştur. Anomali kavramı, çoğunlukla görünür, ölçülebilir ve eşik değerlerini aşan makro değişimler üzerinden tanımlanmaktadır. Bu çalışma ile sisteme entegre edilmiş ve mevcut kontrolleri atlatmış bir bileşenin, operasyon sırasında gizli kanal vasıtasıyla kritik bilgileri dışarı taşıyabileceği bir tehdit modeli ortaya konulmuştur. Bu sistemlerde yaygın olarak kullanılan istatistiksel (CUSUM), derin öğrenme tabanlı (USAD) anomali tespit yöntemleri, Suricata, Zeek ve GMM tabanlı davranışsal analiz mekanizmalarının model karşısında sınırlılıkları deneysel olarak ortaya konmuştur. Sensör temelli gizli kanal iletimi karşısında yük-farkındalıklı hibrit EWMA temelli güçlendirilmiş bir savunma yaklaşımı önerilmiştir. Ülkemizde, politika belgelerinde operasyonel veri düzeyindeki olası mikro sapmaların istatistiksel olarak izlenmesine yönelik teknik bir çerçeve sunulması ve buna bağımlı olarak risk değerlendirme yöntemlerinin güncellenmesi gerektiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Industrial Control Systems (ICS) are of strategic importance for continuity and operational safety of critical infrastructures. Standards and frameworks developed for ICS are primarily positioned around pre-design assurance, access control, and system hardening. The limitations of risk assessment methods in the ICS environment have been analyzed; the inadequacies of standard risk metrics have been discussed, and the problem of risk amplification and hardening-risk mismatch has been revealed. The concept of anomaly is mostly defined through visible, measurable macro variations those exceed threshold values. This study presents a threat model in which a component integrated into the system can leak critical information through a hidden channel bypassing existing controls during operation. The limitations of statistical (CUSUM) and deep learning-based (USAD) anomaly detection methods, and behavioral analysis mechanisms based on Suricata, Zeek, and GMM, which commonly used in these systems have been experimentally demonstrated against the model. A load-aware hybrid EWMA-based enhanced defense approach has been proposed against sensor-based covert channel transmission. In our country, it has been revealed that a technical framework for statistically monitoring possible micro-deviations at the level of operational data should be presented in policy documents, and consequently, risk assessment methods should be updated.