Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde akıllı telefon bağımlılığı ve uyku kalitesi ile ilişkisi
Smartphone addiction among medical students at Kafkas University Faculty of Medicine and its association with sleep quality
  1. Tez No: 1021445
  2. Yazar: BAŞAK YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİJEN ACAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Smartphone addiction, Sleep quality, Medical faculty students
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada; Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde akıllı telefon bağımlılığını ve öğrencilerin uyku kalitesi düzeylerini ölçmek, ikisi arasındaki ilişkiyi sorgulamak ve bu iki durumu etkileyebilecek sosyodemografik faktörleri incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırmanın evreni 2025-2026 döneminde Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim görmekte olan öğrenciler olarak belirlenmiştir. Toplamda 265 öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılar tamamen gönüllülük esasına dayanarak seçilmiştir ve anket öncesi katılımcılardan yazılı onam alınmıştır. Katılımcıların kişisel verileri ilgili kanuna uygun olarak korunmuştur. Çalışmada gereç ve yöntem olarak üç bölümden oluşan bir anket formu kullanılmıştır. Anket formunun ilk bölümünde katılımcıların sosyodemografik özelliklerini sorgulayan 20 soru bulunmaktadır, ikinci bölümünde katılımcıların akıllı telefon bağımlılıklarını ölçmek amacı ile 33 sorudan oluşan Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği (ATBÖ) kullanılmıştır, üçüncü bölümde ise katılımcıların son 1 ay içindeki uyku kalitesini değerlendirmek için 19 sorudan oluşan Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksine göre belirlenen uyku kalitesine göre Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği puanları karşılaştırılmıştır. Uyku kalitesi iyi olanlarda Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği puan ortalaması 95,4 ± 28,1 (min: 51,0-maks:159,0) olup, kötü olanlarda 95,1 ± 31,2 (min: 33,0 – maks: 180,0) bulunmuştur. Aralarında istatistiksel olarak önemli fark saptanmamıştır (p=0,826). Katılımcıların Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi ve Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği puanlarının korelasyon analizi yapılmış, puanlar arasında korelasyon saptanmamıştır. Katılımcıların Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi puan ortalamasının 8,9±3,9 (min: 1,0 – maks: 20,0) olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların 236'sının (%89,1) kötü uyku kalitesine, 29'unun (%10,9) iyi uyku kalitesine sahip olduğu saptanmıştır. PUKİ puanları açısından; sigara kullanımı, günlük fiziksel aktivite sıklığı, günlük kafeinli içecek tüketim sıklığı, ders sırasında akıllı telefon kontrol etme sıklığı, toplam uyku süresi, günlük telefon kullanım süresi, uyumadan önce telefon kullanım süresi, tıp fakültesinde eğitim görmekte olduğu dönem ile arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Ancak cinsiyet, yaş, yaşanılan yer açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. ATBÖ puanları açısından; cinsiyet, yaş, yaşanılan yer, sigara kullanımı, günlük fiziksel aktivite sıklığı, günlük kafeinli içecek tüketim sıklığı, toplam uyku süresi, günlük telefon kullanım süresi, uyumadan önce telefon kullanım süresi, tıp fakültesinde eğitim görmekte olduğu dönem ile arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ancak ders sırasında akıllı telefon kontrol etme sıklığı ile arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamız 28.10.2025-30.04.2026 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olup Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinden gönüllü olan 265 bireyle tamamlanmıştır. Bulgularımıza göre tıp fakültesi öğrencilerinin akıllı telefon bağımlılıkları ile uyku kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Çalışmaya dahil edilen 265 öğrenciden 236'sı (%89,1) kötü uyku kalitesine sahiptir. Bu çalışmada akıllı telefon bağımlılığı ile uyku kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamış olması dijital cihazların bilinçsiz kullanımının çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği gerçeğini değiştirmemektedir. Bu nedenle akıllı telefonların aşırı kullanımını önlemeye yönelik eğitici stratejilerin geliştirilmesi önem arz etmektedir. Çalışmamızda kötü uyku kalitesine sahip öğrencilerin oranının oldukça yüksek bulunması, üzerinde durulması gereken bir noktadır. Daha önce yapılan çalışmalarda tıp fakültesi öğrencilerinde kötü uyku kalitesinin hem fiziksel hem de ruhsal sağlıkları üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceği, ayrıca akademik performanslarını ve eğitim süreçlerini de negatif yönde etkileyebileceği gösterilmiştir. Bu nedenle, uyku kalitesini etkileyen faktörlerin daha ayrıntılı biçimde ortaya konulmasına yönelik ileri düzey araştırmaların yapılması ve öğrencilerin uyku hijyeni konusunda bilinçlendirilmesine yönelik eğitim programlarının geliştirilmesi ile uyku kalitesinin iyileştirilmeye çalışılması önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to measure smartphone addiction and students' sleep quality levels in Kafkas University Faculty of Medicine students, to investigate the relationship between the two, and to examine sociodemographic factors that may affect these two conditions. Materials and Methods: This research is a cross-sectional study. The population of the study was defined as students studying at Kafkas University Faculty of Medicine in the 2025-2026 academic year. A total of 265 students were included in the study. Participants were selected entirely on a voluntary basis, and written consent was obtained from them prior to the survey. Participants' personal data was protected in accordance with relevant legislation. The study used a survey form consisting of three sections as its instrument and method. In the first part of the questionnaire, there are 20 questions that question the sociodemographic characteristics of the participants, in the second part, the Smartphone Addiction Scale (SAS) consisting of 33 questions was used to measure the smartphone addiction of the participants, and in the third part, the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) consisting of 19 questions was used to evaluate the sleep quality of the participants in the last 1 month. Findings: The Smartphone Addiction Scale scores were compared based on the participants' sleep quality determined by the Pittsburgh Sleep Quality Index. The average score of the Smartphone Addiction Scale was 95,4 ± 28.1 (min: 51.0- max:159.0) in those with good sleep quality and 95.1 ± 31.2 (min: 33.0 – max: 180.0) in those with poor sleep quality, and no statistically significant difference was found between them (p=0.826). A correlation analysis was conducted on the participants' Pittsburgh Sleep Quality Index and Smartphone Addiction Scale scores; no correlation was detected between the scores. The participants' average Pittsburgh Sleep Quality Index score was determined to be 8.9±3.9 (min: 1.0 – max: 20.0). It was determined that 236 of the participants (89.1%) had poor sleep quality, while 29 of them (10.9%) had good sleep quality. In terms of PSQI scores; A statistically significant relationship was found between cigarette use, daily physical activity frequency, daily caffeine beverage consumption frequency, frequency of checking a smartphone during class, total sleep duration, daily phone usage duration, phone usage duration before sleep, and the current semester of medical school study. However, no statistically significant difference was observed in terms of gender, age, or place they live. Regarding SAS scores; No significant relationship was found between these variables and gender, age, place they live, smoking status, frequency of daily physical activity, frequency of daily consumption of caffeinated beverages, total sleep duration, daily phone usage duration, phone usage duration before sleep, or the current semester of medical school education. However, a significant relationship was found between SAS scores and the frequency of checking smartphones during class. Conclusion: Our study was conducted between 28.10.2025 and 30.04.2026 and was completed with 265 volunteers from Kafkas University Faculty of Medicine students. According to our findings, no statistically significant relationship was observed between smartphone addiction and sleep quality among medical faculty students. Of the 265 students included in the study, 236 (89.1%) had poor sleep quality. Although this study found no statistically significant relationship between smartphone addiction and sleep quality, this does not alter the fact that unconscious use of digital devices can lead to various health problems. Therefore, developing educational strategies to prevent excessive smartphone use is of great importance. The finding that the rate of students with poor sleep quality was quite high in our study is a point that merits attention. Previous studies have shown that poor sleep quality in medical students can have negative consequences on both their physical and mental health, as well as negatively impact their academic performance and educational processes. Therefore, it is important to conduct further research to more thoroughly identify factors affecting sleep quality and to develop educational programs to raise students' awareness about sleep hygiene in order to improve sleep quality.