Paterji testi pozitif Behçet hastalarında miRNA-155, miRNA-326, miRNA-181b ekspresyon düzeyleri ve hastalık patogenezindeki yeri
MiRNA 155, miRNA 326, and miRNA 181b expression levels and their role in disease pathogenesis in patergy test-positive Behçet's disease patients
- Tez No: 1021469
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, paterji testi, miRNA-155, miRNA-326, miRNA-181b, Behçet's disease, pathergy test, miRNA-155, miRNA-326, miRNA-181b
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: çalışmamızın amacı Behçet hastalığı tanısı olan paterji testi negatif ve pozitif hastalarda miRNA-155, miRNA-326, miRNA-181b ekspresyon düzeylerini karşılaştırarak hastalığın etyopatogenezinin aydınlatılmasına, ileri çalışmalar ile birlikte tanı ve tedaviye katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak yapılan bu çalışmada Behçet hastalığı tanısı olan grupta 30 paterji testi pozitif ve 32 paterji testi negatif hasta olmak üzere 62 hastalık örneklem grubu oluşturulmuştur. Behçet hastalarında paterji testi pozitif ve negatif grup ile miRNA-155, miRNA-326, miRNA-181b ekspresyon düzeyleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Ek olarak örneklem grubunun oral aft, genital ülser, oküler tutulum, cilt bulguları, vasküler tutulum, renal tutulum, nörolojik tutulum, pulmoner tutulum, eklem tutulumu, gastrointestinal tutulumu, HLA B51 pozitifliği, aile öyküsü varlığı ve sigara öyküsü belirlenmiş ve miRNA-155, miRNA-326, miRNA-181b ekspresyon düzeyleri ile ilişkisi araştırılmıştır. İstatistiksel analiz olarak bağımsız örneklem t testi ve Mann–Whitney U Testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda paterji testi ile belirlenen miRNA'lar arasında anlamlı ilişki saptanmazken, miR-181b ile artrit ve genital ülser, miR-326 ile eritema nodozum, aile öyküsü, HLA-B51 arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. miR-155 ile belirlenen miRNA'lar arasında anlamlı ilişki saptanamamıştır. Sonuç: miRNA'ların Behçet hastalığının genetik zemini ve spesifik organ tutulumlarını belirlemek için potansiyel biyomarkerlar olabileceği düşünülmektedir. Daha büyük örneklemli çalışmalar ile hem etyopatogenzi aydınlatmaya katkı sunacağı, hem de tanı ve tedavide yol gösterici olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to compare the expression levels of miRNA-155, miRNA-326, and miRNA-181b in patients with negative and positive pathergy tests diagnosed with Behçet's disease, thereby elucidating the etiopathogenesis of the disease and contributing to diagnosis and treatment through further studies. Materials and Methods: In this prospective study, a sample of 62 patients with Behçet's disease was formed, consisting of 30 patients with positive pathergy test and 32 patients with negative pathergy test. The relationship between positive and negative pathergy test groups and miRNA-155, miRNA-326, and miRNA-181b expression levels in Behçet's disease patients were investigated. In addition, oral aphthous ulcers, genital ulcers, ocular involvement, skin manifestations, vascular involvement, renal involvement, neurological involvement, pulmonary involvement, joint involvement, gastrointestinal involvement, HLA B51 positivity, family history, and smoking history were determined in the sample group, and their relationship with miRNA-155, miRNA-326, and miRNA-181b expression levels were investigated. Independent samples t-test and Mann–Whitney U test were used as statistical analyses. Results: While no significant association was found between miRNAs determined by the pathergy test in our study, a significant association was found between miR-181b and arthritis and genital ulcers, and between miR-326 and erythema nodosum, family history, and HLA-B51. No significant association was found between miRNAs determined by miR-155. Conclusion: miRNAs are thought to be potential biomarkers for determining the genetic basis and specific organ involvement of Behçet's disease. It is believed that larger sample studies will contribute to elucidating the etiopathogenesis and provide guidance in diagnosis and treatment.