İntertrokanterik femur kırıklarında lateral duvar kalınlığının proksimal femoral çivi sonrası mekanik başarısızlık üzerine etkisi
The effect of lateral wall thickness on mechanical failure after proximal femoral nailing in trochanteric fractures
- Tez No: 1021477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SARGIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: İntertrokanterik femur kırığı, lateral femoral duvar kalınlığı, mekanik başarısızlık, proksimal femoral çivi, varus kollaps, Intertrochanteric femur fracture, lateral femoral wall thickness, mechanical failure, proximal femoral nail, varus collapse
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
İntertrokanterik Femur Kırıklarında Lateral Duvar Kalınlığının Proksimal Femoral Çivi Sonrası Mekanik Başarısızlık Üzerine Etkisi Amaçlar: Bu çalışmanın amacı, intertrokanterik femur kırığı nedeniyle proksimal femoral çivi ile tedavi edilen hastalarda preoperatif AP grafiler üzerinden ölçülen lateral femoral duvar kalınlığının ileri dönem mekanik başarısızlık ve erken postoperatif AP/koronal redüksiyon-fiksasyon parametreleri ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, tek merkezli bu çalışmaya AO/OTA 31-A1 ve 31A2 intertrokanterik femur kırığı nedeniyle proksimal femoral çivi ile tedavi edilen 82 hasta dahil edildi. Lateral femoral duvar kalınlığı preoperatif AP grafiler üzerinden ölçüldü. Erken postoperatif AP grafilerde koronal dizilim, medial kortikal destek ve vida/blade pozisyonu değerlendirildi. İleri dönem mekanik başarısızlık; cut-out/cutthrough, kaynamama veya erken postoperatif grafiye göre 10 dereceden fazla varus kollapsından en az birinin varlığı olarak tanımlandı. Mekanik başarısızlık ile ilişkili faktörler grup karşılaştırmaları, Firth lojistik regresyon ve ROC analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 77,98 ± 9,11 yıl idi. İleri dönem mekanik başarısızlık 23 hastada (%28,0) saptandı. Mekanik başarısızlık gelişen hastalarda lateral femoral duvar kalınlığı, başarısızlık gelişmeyen hastalara göre anlamlı derecede daha düşüktü (17,25 ± 3,40 mm ve 24,40 ± 3,86 mm; p<0,001). Çok değişkenli Firth lojistik regresyon analizinde lateral femoral duvar kalınlığı mekanik başarısızlık ile bağımsız ilişkisini sürdürdü. ROC analizinde AUC 0,930 olarak bulundu ve optimal eşik değer 20,80 mm olarak hesaplandı. Sonuç: Lateral femoral duvar kalınlığı, proksimal femoral çivi ile tedavi edilen intertrokanterik femur kırıklarında ileri dönem mekanik başarısızlık riskini ve erken AP/koronal redüksiyon-fiksasyon kalitesini yansıtabilecek pratik bir radyolojik parametredir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Lateral Wall Thickness on Mechanical Failure After Proximal Femoral Nailing in Intertrochanteric Femur Fractures Aim: The aim of this study was to evaluate the relationship between preoperative lateral femoral wall thickness measured on anteroposterior radiographs and late mechanical failure after proximal femoral nailing in patients with intertrochanteric femur fractures. A secondary aim was to investigate the association between lateral wall thickness and early postoperative AP/coronal reduction-fixation parameters. Material and Method: This retrospective, single-center study included 82 patients with AO/OTA 31-A1 and 31-A2 intertrochanteric femur fractures treated with proximal femoral nailing. Lateral femoral wall thickness was measured on preoperative AP radiographs. Early postoperative AP radiographs were used to assess coronal alignment, medial cortical support, and screw/blade position. Late mechanical failure was defined as the presence of at least one of the following: cutout/cut-through, nonunion, or more than 10 degrees of varus collapse compared with the early postoperative radiograph. Group comparisons, Firth logistic regression, and ROC analysis were performed. Results: The mean age of the patients was 77.98 ± 9.11 years. Late mechanical failure was observed in 23 patients (28.0%). Lateral femoral wall thickness was significantly lower in patients with mechanical failure than in those without failure (17.25 ± 3.40 mm vs. 24.40 ± 3.86 mm; p<0.001). In multivariable Firth logistic regression analysis, lateral wall thickness remained independently associated with mechanical failure. ROC analysis demonstrated a high discriminative performance for lateral wall thickness, with an AUC of 0.930. The optimal cut-off value was calculated as 20.80 mm. Conclusion: Lateral femoral wall thickness is a practical radiographic parameter that may reflect both the risk of late mechanical failure and early AP/coronal reductionfixation quality in intertrochanteric femur fractures treated with proximal femoral nailing.