Erken evre kienböck hastalığında iloprost tedavisi: Kemik iliği ödemi ve klinik sonuçlara etkisi
Iloprost therapy in early-stage kienböck disease: Its effect on bone marrow edema and clinical outcomes
  1. Tez No: 1021476
  2. Yazar: HÜSEYİN KURTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ENGİN ULUSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kienböck hastalığı, iloprost, lunatum, kemik iliği ödemi, manyetik rezonans görüntüleme, 3D Slicer, VAS, QuickDASH, Kienböck disease, iloprost, lunate, bone marrow edema, magnetic resonance imaging, 3D Slicer, VAS, QuickDASH
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Erken Evre Kienböck Hastalığında İloprost Tedavisi: Kemik İliği Ödemi ve Klinik Sonuçlara Etkisi Amaç: Bu çalışmanın amacı, Lichtman evre I Kienböck hastalığında intravenöz iloprost tedavisi sonrası lunatum kemik iliği ödem hacminde, ağrı düzeyinde ve üst ekstremite fonksiyonel sonuçlarında meydana gelen değişimleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak tasarlanan bu çalışmaya, klinik ve radyolojik olarak Lichtman evre I Kienböck hastalığı tanısı alan, standart intravenöz iloprost tedavi protokolünü tamamlayan ve tedavi öncesi ile tedavi sonrası 3. ay MRG değerlendirmeleri bulunan 24 hasta dahil edildi. Tedavi öncesi ve 3. ay MRG görüntüleri üzerinden lunatum kemik iliği ödem hacmi kantitatif olarak ölçüldü. Ödem hacmindeki mutlak ve yüzdesel değişimler hesaplandı. Ağrı düzeyi VAS skoru, üst ekstremite fonksiyonel durumu ise QuickDASH skoru ile değerlendirildi. Ayrıca total lunatum hacmi, ulnar varyans, sigara kullanımı, cinsiyet, dominant taraf tutulumu ve etkilenen taraf gibi değişkenlerin tedavi yanıtı ile ilişkisi incelendi. Bulgular: Tedavi sonrası 3. ayda 24 hastanın 21'inde (%87,5) lunatum kemik iliği ödem hacminde azalma izlendi. Ortalama ödem hacmi tedavi öncesinde 420,48 ± 255,30 mm³ iken, 3. ayda 133,30 ± 167,21 mm³'e geriledi. Ortalama mutlak değişim -287,18 ± 262,98 mm³, ortalama yüzdesel değişim ise -%60,48 ± 41,12 olarak hesaplandı ve bu azalma istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Aynı dönemde VAS skorunda -3,08 ± 1,64 puanlık, QuickDASH skorunda ise -21,12 ± 14,96 puanlık anlamlı iyileşme saptandı. Yaş, total lunatum hacmi ve ulnar varyans ile ödem hacmi, VAS ve QuickDASH değişimleri arasında anlamlı korelasyon izlenmedi. Sigara kullanımı, özellikle klinik skorlar açısından daha sınırlı tedavi yanıtı ile ilişkili bulundu. Sonuç: Lichtman evre I Kienböck hastalığında intravenöz iloprost tedavisi sonrası kısa dönemde lunatum kemik iliği ödem hacminde belirgin azalma, ağrı düzeyinde düşüş ve üst ekstremite fonksiyonlarında iyileşme gözlenmiştir. Bu bulgular, iloprostun radyografik kollaps gelişmemiş erken evre Kienböck hastalarında potansiyel bir biyolojik tedavi seçeneği olarak değerlendirilebileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, çalışmanın retrospektif tasarımı ve kontrol grubunun bulunmaması nedeniyle sonuçlar prospektif, kontrollü ve daha geniş örneklemli çalışmalarla desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Iloprost Therapy in Early-Stage Kienböck Disease: Its Effect on Bone Marrow Edema and Clinical Outcomes Objective: The aim of this study was to evaluate changes in lunate bone marrow edema volume, pain intensity, and upper extremity functional outcomes after intravenous iloprost therapy in patients with Lichtman stage I Kienböck disease. Materials and Methods: This retrospective study included 24 patients who were clinically and radiologically diagnosed with Lichtman stage I Kienböck disease, completed the standard intravenous iloprost treatment protocol, and had available wrist MRI examinations before treatment and at the third month after treatment. Lunate bone marrow edema volume was quantitatively measured on pre-treatment and third-month MRI scans. Absolute and percentage changes in edema volume were calculated. Pain intensity was assessed using the Visual Analog Scale (VAS), and upper extremity function was evaluated using the QuickDASH score. In addition, the relationships between treatment response and total lunate volume, ulnar variance, smoking status, sex, dominant-side involvement, and affected side were analyzed. Results: At the third-month follow-up, lunate bone marrow edema volume decreased in 21 of 24 patients (87.5%). The mean edema volume decreased from 420.48 ± 255.30 mm³ before treatment to 133.30 ± 167.21 mm³ at the third month. The mean absolute change was -287.18 ± 262.98 mm³, and the mean percentage change was - 60.48 ± 41.12%, indicating a statistically significant reduction. During the same period, VAS scores improved by -3.08 ± 1.64 points, and QuickDASH scores improved by -21.12 ± 14.96 points. No significant correlation was found between age, total lunate volume, or ulnar variance and changes in edema volume, VAS, or QuickDASH scores. Smoking was associated with a more limited treatment response, particularly in clinical outcome scores. Conclusion: Intravenous iloprost therapy was associated with a marked short-term reduction in lunate bone marrow edema volume, decreased pain intensity, and improved upper extremity function in patients with Lichtman stage I Kienböck disease. These findings suggest that iloprost may be considered a potential biological treatment option in selected early-stage patients without radiographic collapse. However, because of the retrospective design and lack of a control group, these results should be supported by prospective, controlled studies with larger patient populations.