KÜLTÜREL MİRAS TANITIMINDA LİKYA ANTİK KENTLERİ İÇİN HAREKETLİ WEB SİTESİ TASARIM UYGULAMASI
ANIMATED WEBSITE DESIGN APPLICATION FOR THE PROMOTION OF LYCIAN ANCIENT CITIES WITHIN CULTURAL HERITAGE
- Tez No: 1021519
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KURTCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Hareketli arayüz tasarımı, hareketli etkileşim tasarımı, web animasyonu, kültürel miras tanıtımı, dijital miras, Likya Uygarlığı, Likya antik kentleri, Motion interface design, animated interaction design, web animation, cultural heritage promotion, digital heritage, Lycian Civilization, ancient cities of Lycia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
Özet
Günümüzde kullanıcıların dijital içerik tüketim alışkanlıklarının değişmesi, dikkat sürelerinin kısalması ve hareketli içeriklere yönelimin artması, web sitelerinde hareket kullanımını etkili bir tasarım yaklaşımı haline getirmiştir. Bu dönüşüm, kültürel mirasın tanıtımında da durağan anlatımlar yerine, kullanıcıyı sürece dahil eden, hareketli etkileşimlere sahip dijital deneyimlerin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma kapsamında, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Likya Uygarlığı Antik Kentlerinin tanıtımı amacıyla hareketli bir web sitesi tasarlanmıştır. Çalışma, ülkemizin tarihî ve kültürel mirasını hem yurt içinde hem de uluslararası ölçekte daha etkili biçimde tanıtma motivasyonuyla ele alınmış; kullanıcıların güncel bilgilere kolaylıkla erişebileceği bütüncül bir dijital alan oluşturulmuştur. Bu doğrultuda, kısa metin bölümlerinden oluşan bir anlatı biçiminde sunulmaya uygun olarak kurgulanan içerik, hareket ve etkileşim ögeleriyle desteklenmiş, kullanıcı kontrolünde ilerleyen bir deneyim tasarlanmıştır. Bu çalışma, hareketli etkileşim unsurlarının kültürel miras tanıtım web sitelerinde kullanımının avantajlarına odaklanmaktadır. Bu kapsamda, birinci bölümde kültürel miras kavramı ve kültürel mirasın tanıtım ortamları detaylandırılmıştır. İkinci bölümde Likya Uygarlığının kültürü ve tarihiyle birlikte Likya Bölgesi antik kentleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde, web sitelerinde hareketli etkileşim ögelerinin kullanım biçimleri ve etkileri ele alınmış, kültürel miras tanıtımı alanında bu özelliklere sahip örnek web siteleri incelenmiştir. Uygulama bölümü olan dördüncü bölümde ise“Likya Antik Kentleri”adlı web sitesinin tasarım ve gerçekleme süreçleri açıklanmıştır. Bu tez çalışması sonucunda, hareket ögesinin web sitelerinde kullanımının güncel iletişim pratiklerine uyum sağlamada güçlü bir araç olduğu; kültürel miras web sitelerinin hareket ögesi dahil edilerek kurgulanmasının ise ülkemizin tanıtımı ve kültür turizmi açısından önemli bir potansiyel taşıdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Changes in users' digital consumption habits, the shortening of attention spans, and the increasing preference for motion-based content have made the use of motion in web design an effective approach. This transformation has highlighted the need to move away from static narratives in cultural heritage communication toward digital experiences incorporating motion-based interactions that actively engage users. Within the scope of this study, an animated website was designed for the promotion of the Lycian Civilization ancient cities included in the UNESCO Tentative List of World Heritage Sites. The study was conducted with the motivation of presenting Türkiye's historical and cultural heritage more effectively both nationally and internationally. A holistic digital environment was created where users can easily access up-to-date information. The content was structured as short-text narrative segments supported with motion and interaction elements, resulting in a user-controlled experience design. This study focuses on the advantages of animated interactions in cultural heritage websites. The first chapter covers cultural heritage and its presentation modes. The second chapter examines the culture and history of the Lycian Civilization and the ancient cities of the region. The third chapter addresses animated interactions in web design and analyzes sample cultural heritage websites. The fourth chapter presents the design and implementation of the“Lycian Ancient Cities”website. As a result, the element of motion is concluded to be a powerful tool for adapting web design to contemporary communication practices, with significant potential for promoting the country and supporting cultural tourism.