Bir savaş gemisinin baş kıç vurma ve dalıp çıkma hareketleri etkisi altında yalpa hareketinin modellenmesi ve lqr tabanlı aktif kanatçık ile kontrolü
Modelling of roll motion of a warship under the pitch and heave motions and controlling with lqr based active fins
  1. Tez No: 1021546
  2. Yazar: AZİZ KERİM YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yalpa, Roll
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Teorisi ve Kontrol Bilim Dalı
Özet
Savaş gemilerinin etkinliği, zorlu deniz koşullarında silah sistemlerinin isabetli çalışabilmesi ve operasyonlarını güvenle yürütülebilmesi ile alakalıdır. Bu operasyonları kısıtlayan en önemli faktör, geminin denizdeki dinamik hareketleridir. Altı serbestlik derecesi arasında rezonans riski taşıyan, sönümlemesi en zor olan ve gemi stabilitesi bakımından en riskli olan hareket yalpa hareketidir. Yüksek yalpa açıları, sadece mürettebatın performansını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda geminin savaşta etkin rol alamamasına hatta batmasına bile neden olabilir. Bu tez çalışmasında, savaş gemilerinde kritik öneme sahip olan yalpa hareketinin analizi ve aktif kontrol yöntemleri ile optimal seviyeye indirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında üzerine çalışılacak gemi olarak literatürde yaygın kullanılan ve savaş gemisi formunu temsil eden DTMB 5512 modeli seçilmiştir. Geminin dinamik davranışını yüksek doğrulukta modelleyebilmek için yalpa sönümleme katsayılarının hesaplanmasında viskoz etkileri, girdap oluşumunu, dalga sönümlemesini vb. etkileri ele alan Ikeda Yöntemi kullanılmıştır. Tezin uygulama aşamasında, geminin maruz kaldığı yalpa hareketini sönümlemek ve seyir güvenliğini artırmak amacıyla bir kontrol sistemi tasarlanmıştır. Yapılan kontrolcü tasarımı, gemiye baş-kıç vurma ve dalıp çıkma hareketleri etkisi altında yalpa hareketine karşı stabilizasyon sağlamaktadır. Simülasyon sonuçları, tasarlanan kontrolcünün yalpa hareketini önemli ölçüde azalttığını ve gemi hareketlerini optimum aralığa düşürdüğünü göstermektedir. Bu çalışma askeri gemilerin beka kabiliyetini ve operasyon etkinliğini artırmaya yönelik olup literatüre ve pratiğe katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The effectiveness of warships is associated with the accurate operation of weapon systems and the safe execution of operations under harsh sea conditions. The most important factor limiting these operations is the dynamic motions of the ship at sea. Among the six degrees of freedom, the motion that carries resonance risk, is the most difficult to damp, and threatens ship stability the most is roll motion. Excessive roll angles not only reduce crew performance but can also cause the ship not to take an active role in combat or even to sink. In this thesis study, it is aimed to analyze roll motion, which has critical importance in warships, and to reduce it to an optimal level via active control methods. Within the scope of the study, the DTMB 5512 model, which is widely used in the literature and represents the warship hull form, was selected as the ship to be studied. In order to model the dynamic behavior of the ship with high accuracy, the Ikeda Method, which addresses effects such as viscous effects, eddy making, wave damping, etc., was used in the calculation of roll damping coefficients. In the implementation phase of the thesis, a control system has been designed to damp the roll motion of the ship and enhance navigation safety. The designed controller provides stabilization against roll motion under the influence of pitch and heave motions. Simulation results demonstrate that the proposed controller significantly reduces roll motion and maintains ship dynamics within the optimum range. This study aims to contribute to both literature and practice by increasing the survivability and operational effectiveness of naval vessels.