6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde bina hasarını etkileyen faktörlerin analizi
Analysis of factors affecting building damage in the 6 February 2023 Kahramanmaraş earthquakes
  1. Tez No: 1021590
  2. Yazar: AMER J. J. THAWABTA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKAY IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AFAD, Deprem analizi, Deprem bölgeleri, Kahramanmaraş, Yapısal özellikler, Çoklu lineer regresyon analizi, Disaster and Emergency Management Directorate, Earthquake analysis, Earthquake zones, Kahramanmaraş, Structural properties, Multiple linear regression analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremin yol açtığı hasarların mekansal ve yapısal dağılımını, genel durumdan binaların yapısal detaylarına kadar uzanan bir analitik metodoloji aracılığıyla analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma,“ikincil veri analizi”metodolojisine dayanmaktadır; veriler, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Stratejik ve Bütçe Başkanlığı (SBB) ve Harvard Dataverse veritabanı gibi güvenilir resmi ve akademik kaynaklardan elde edilip işlenmiştir. Metodoloji, ham verilerin titiz bir şekilde taranması, temizlenmesi ve istatistiksel olarak işlenmesini içermektedir. Coğrafi Bilgi Sistemleri (GBS), QGIS programı aracılığıyla hasarların mekansal dağılımını gösteren dijital haritalar üretmek için kullanılmıştır; bu da coğrafi değişkenlerin istatistiksel sonuçlarla ilişkilendirilmesine olanak sağlamıştır. Çalışma, çok düzeyli bir analiz stratejisi benimsemiştir; ilk aşama (11 il düzeyinde), genel jeofiziksel değişkenlerin (PGA_g ve deprem merkezinden uzaklık) tek başına yıkım büyüklüğünü tahmin etmedeki yetersizliğini ortaya koymuştur (p>0,05). Araştırma kapsamı 113 ilçeye daraltıldığında, depremin şiddeti ve mesafenin istatistiksel anlamlılığı belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştı (p<0,05); bu da mekansal odaklanmanın depremin fiziksel yasalarını daha net bir şekilde ortaya koyduğunu kanıtlamıştır. Ayrıntılı aşamada, Gaziantep ve Kahramanmaraş'taki 291 binayı içeren bir veri tabanı analiz edilmiş; burada“ki-kare”testleri, yapısal değişkenlerin felaketin gerçek itici gücü olduğunu kanıtlamıştır. 2000 yılından önce inşa edilen binaların çökmelerin %15,23'ünden sorumlu olduğu ortaya çıkmış (p=0,015), ayrıca hibrit yapısal sistemler %26,9 ile en yüksek yapısal başarısızlık oranlarını kaydetmiştir (p=0,007). Çalışma, acil durum müdahale planları kapsamında 'yapısal izi' kavramının coğrafi bilgi sistemleri (GIS) modelleriyle entegre edilmesi gerektiğini önermekte ve gelecekteki sismik riskleri azaltmak için eski binaların kentsel dönüşüm programlarının acil bir milli güvenlik önceliği olarak hızlandırılması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the spatial and structural distribution of the damage caused by the earthquake that struck Turkey on February 6, 2023, using a robust analytical methodology that ranges from the overall situation to the structural details of buildings. The research is based on a“secondary data analysis”methodology; data were obtained and processed from reliable official and academic sources such as the Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD), the Strategic and Budgetary Presidency (SBB), and the Harvard Dataverse database. The methodology involves the meticulous screening, cleaning, and statistical and spatial processing of raw data. Geographic Information Systems (GIS) were used via the QGIS program to generate digital maps illustrating the spatial distribution of damage; this enabled the correlation of geographic variables with statistical results. The study adopted a multi-level analysis strategy; the first stage (at the provincial level, covering 11 provinces) revealed the inadequacy of general geophysical variables (PGA_g and distance from the epicenter) in predicting the magnitude of destruction on their own (p>0.05). When the scope of the research was narrowed to 113 districts, the statistical significance of earthquake intensity and distance became clearly evident (p<0.05); this demonstrated that spatial focus reveals the physical laws of earthquakes more clearly. In the detailed analysis, a database comprising 291 buildings in Gaziantep and Kahramanmaraş was analyzed; here,“chi-square”tests proved that structural variables were the actual driving force behind the disaster; it was found that buildings constructed before the year 2000 accounted for 15.23% of the collapses (p=0.015), and hybrid structural systems recorded the highest structural failure rates at 26.9% (p=0.007). The study recommends integrating the concept of“structural footprint”into geographic information system (GIS) models as part of emergency response plans and emphasizes that accelerating urban renewal programs for older buildings must be treated as an urgent national security priority to mitigate future seismic risks.