Damon Ultima ve konvansiyonel braket sistemlerinde hissedilen ağrının, dentoalveolar ve sefalometrik değişimlerin karşılaştırılması
Comparison of perceived pain and dentoalveolar and cephalometric changes in Damon Ultima and conventional bracket systems
- Tez No: 1021589
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ USLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: damon ultima, dijital model, lateral sefalometri, ortodontik ağrı, seviyeleme-hizalama fazı, damon ultima, digital model, lateral cephalometry, leveling-alignment phase, orthodontic pain
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, Damon Ultima ve konvansiyonel braket sistemleri uygulanan hastalarda seviyeleme-hizalama fazı boyunca meydana gelen tedavi etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, erken dönem ağrı düzeyleri ile dentoalveolar ve lateral sefalometrik değişimler karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Yöntem: Retrospektif olarak tasarlanan bu çalışma, hafif veya orta düzeyde anterior çapraşıklığa sahip, 12-18 yaş aralığındaki 44 hasta üzerinden yürütülmüştür (Damon Ultima=Grup 1, n=22; Konvansiyonel MBT=Grup 2, n=22). Ağrı düzeyleri, tedavinin ilk haftasında belirlenen altı zaman noktasında görsel analog skala (VAS) kullanılarak değerlendirilmiştir. Tedavi öncesinde (T0) ve seviyeleme-hizalama fazının sonunda (T1) alınan lateral sefalometrik röntgen kayıtları ve dijital model taramaları incelenmiştir. Sefalometrik röntgenler, iskeletsel ve dentoalveolar parametreleri değerlendirmek amacıyla analiz edilmiş; dijital modeller üzerinden ise interkanin, interpremolar, intermolar genişlikler ile ark uzunluğu, ark derinliği ve Little indeksi ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: Her iki grupta ağrı düzeyleri tedavinin 2. gününde en yüksek seviyelere ulaşmış ve 7. günde anlamlı şekilde azalmıştır. Tedavinin 2. saatinde arka dişlerle ısırmada Grup 1'de daha yüksek ağrı skorları kaydedilmiş; ancak bu durum Bonferroni düzeltmesi sonrası anlamlı bulunmamıştır (p>0,003). Sefalometrik ölçümlerdeki değişim miktarları açısından gruplar arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0,05). Her iki grupta da interdental genişliklerde anlamlı artışlar tespit edilmiş (p<0,05); Little indeksi ölçüm değerleri belirgin olarak azalmıştır (p<0,001). Ancak dijital model parametrelerindeki değişim miktarları iki grup arasında anlamlı farklılık göstermemiştir (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızın sonucunda elde edilen bulgular, seviyeleme-hizalama fazının sonunda Damon Ultima ve konvansiyonel braket sistemlerinin ağrı, dentoalveolar değişiklikler ve sefalometrik ölçümler açısından benzer klinik sonuçlar sergilediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the treatment effects occurring during the leveling-alignment phase in patients treated with either the Damon Ultima or conventional bracket systems. In this context, early-period pain levels, dentoalveolar changes, and lateral cephalometric alterations were comparatively analyzed. Method: This retrospective study was conducted on 44 patients aged 12–18 years who presented with mild to moderate anterior crowding (Damon Ultima=Group 1, n=22; Conventional MBT=Group 2, n=22). Pain levels were assessed at six predefined time points during the first week of treatment using a visual analog scale (VAS). Lateral cephalometric radiographs and digital model scans obtained at pretreatment (T0) and at the end of the leveling-alignment phase (T1) were examined. Cephalometric radiographs were analyzed to evaluate skeletal and dentoalveolar parameters, while digital model measurements included intercanine, interpremolar, and intermolar widths, as well as arch length, arch depth, and the Little's Irregularity Index. Results: In both groups, pain levels peaked on the second day of treatment and decreased significantly by day 7. At the 2-hour time point, posterior biting pain scores were higher in Group 1; however, this difference was not statistically significant after Bonferroni correction (p>0.003). No significant intergroup differences were detected in cephalometric change values (p>0.05). Both groups exhibited significant increases in interdental widths (p<0.05), and Little's Index values decreased markedly (p<0.001). Nevertheless, the magnitude of changes in digital model measurements did not differ significantly between the two groups (p>0.05). Conclusion: The findings of this study indicate that, by the end of the leveling-alignment phase, Damon Ultima and conventional bracket systems demonstrate comparable clinical outcomes in terms of pain levels, dentoalveolar modifications, and lateral cephalometric measurements.