Ötiroid tip 2 diyabetli hastalarda tiroid hormon düzeylerinin metabolik disfonksiyon ilişkili yağlı karaciğer hastalığı (MASLD) ile ilişkisi
The relationship between thyroid hormone levels and metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease (MASLD) in euthyroid patients with type 2 diabetes mellitus
- Tez No: 1021598
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEN ÜSTÜNDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: MASLD, tip 2 diyabet, ötiroidizm, FT3, T3/T4 oranı, karaciğer fibrozisi, APRI, FIB-4, NFS, MASLD, type 2 diabetes, euthyroidism, FT3, T3/T4 ratio, liver fibrosis, APRI, FIB-4, NFS
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Metabolik disfonksiyonla ilişkili steatotik karaciğer hastalığı, özellikle tip 2 diyabetli bireylerde sık görülen ve progresif fibrozis gelişimi ile klinik önemi artan kronik bir karaciğer hastalığıdır. Tiroid hormonlarının hepatik lipid metabolizması, enerji dengesi ve periferik hormon dönüşümü üzerindeki etkileri nedeniyle, ötiroid bireylerde dahi metabolik disfonksiyonla ilişkili steatotik karaciğer hastalığı ile ilişkili olabileceği öngörülmektedir. Bu çalışmada, ötiroid tip 2 diyabetli bireylerde tiroid hormon parametreleri ile metabolik disfonksiyonla ilişkili steatotik karaciğer hastalığı ve non-invaziv fibrozis göstergeleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya toplam 429 ötiroid tip 2 diyabetli birey dahil edilerek; hastaların demografik, biyokimyasal ve hormonal verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Hepatosteatoz varlığı ultrasonografi ile, fibrozis riski ise Fibrozis-4, aspartat aminotransferaz /trombosit orani indeksi ve alkol dışı yağlı karaciğer hastalığı fibrozis skorları ile değerlendirilmiştir. Tiroid fonksiyon parametreleri olarak serbest T3, serbest T4, TSH ve T3/T4 oranı analiz edilmiştir. Katılımcıların %83,9'unda steatoz saptanmıştır. Steatozu olan grubun medyan yaşı, olmayanlara göre anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuştur. Steatozu olan grupta serbest T3 düzeyi ve T3/T4 oranı anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur ve steatoz derecesi arttıkça bu parametrelerdeki artış eğiliminin devam ettiği görülmüştür. serbest T4 ve tiroid stimülan hormon düzeyleri açısından steatozu olan ve olmayan gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Steatozu olan grupta BMI anlamlı olarak daha yüksek bulunmuş olup, kurulan çok değişkenli analizlerde yaş dâhil tüm karıştırıcı faktörler için düzeltme yapıldıktan sonra dahi serbest T3 düzeyi ve T3/T4 oranının steatoz varlığı ile bağımsız ilişkisini koruduğu doğrulanmıştır. Non-invaziv fibrozis skorları açısından steatoz varlığına göre anlamlı fark izlenmemiştir. Fibrozis gruplarına göre yapılan karşılaştırmalarda Non-invaziv fibrozis ve Fibrozis-4 ile tiroid hormon parametreleri arasında anlamlı ilişki gösterilemezken, aspartat aminotransferaz /trombosit orani indeksine göre yapılan değerlendirmede serbest T4 düzeyi daha düşük ve T3/T4 oranı daha yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte, alıcı çalışma karakteristiği analizinde tüm tiroid hormon parametrelerine ait eğri altında kalan alan değerleri 0,70'in altında kalmıştır. Korelasyon analizlerinde aspartat aminotransferaz /trombosit orani indeksi ile serbest T3 ve T3/T4 oranı arasında zayıf pozitif, serbest T4 ile zayıf negatif korelasyon saptanmıştır. Sonuç olarak, ötiroid tip 2 diyabetli bireylerde tiroid hormon parametreleri ile ilişkinin daha çok hepatosteatoz varlığı ve şiddeti düzeyinde belirginleştiği, fibrozis göstergeleri ile olan ilişkinin ise zayıf ve tutarsız kaldığı saptanmıştır. Özellikle serbest T3 düzeyi ve T3/T4 oranı metabolik disfonksiyonla ilişkili steatotik karaciğer hastalığı varlığı ile ilişkili bulunmuş, ancak bu parametrelerin fibrozis öngörüsünde klinik olarak güçlü ayırt edici değer taşımadığı gösterilmiştir. Bu çalışma, literatürde heterojen sonuçlarla tanımlanan tiroid-karaciğer ilişkisine, yüksek metabolik riskli bir ötiroid popülasyondan katkı sunmakta ve özellikle fibrozis basamağında daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease is a chronic liver disease that is particularly common in individuals with type 2 diabetes and has increasing clinical significance with the development of progressive fibrosis. Due to the regulatory effects of thyroid hormones on hepatic lipid metabolism, energy balance, and peripheral hormone conversion, it is postulated that they may be associated with metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease even in euthyroid individuals. This study aimed to evaluate the relationship between thyroid hormone parameters and the indicators of metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease and non-invasive fibrosis in euthyroid individuals with type 2 diabetes. A total of 429 euthyroid individuals with type 2 diabetes were included in the study; demographic, biochemical, and hormonal data of the patients were analyzed retrospectively. The presence of hepatosteatosis was evaluated by ultrasonography, and the risk of fibrosis was assessed using Fibrosis-4, aspartate aminotransferase to platelet ratio ındex, and non-alcoholic fatty liver disease fiprosis scores. Free T3, Free T4, TSH, and the T3/T4 ratio were analyzed as thyroid function parameters. Steatosis was detected in 83.9% of the participants. The median age of the group with steatosis was found to be significantly lower than those without steatosis. In the group with steatosis, Free T3 level and T3/T4 ratio were significantly higher, and it was observed that this increasing trend continued as the grade of steatosis increased. No significant difference was detected between the groups with and without steatosis in terms of Free T3 and tiroid stimülan hormon levels. Body mass index was significantly higher in the group with steatosis, and in the multivariate analyses performed, it was confirmed that Free T3 level and T3/T4 ratio maintained their independent association with the presence of steatosis even after adjusting for all confounding factors, including age. No significant difference was observed according to the presence of steatosis in terms of non-invasive fibrosis scores. In comparisons based on fibrosis risk groups, while no significant relationship was demonstrated between non-alcoholic fatty liver disease fibrosis score and Fibrosis-4 scores and thyroid hormone parameters, the evaluation based on aspartate aminotransferase to platelet ratio index revealed a lower Free T4 level and a higher T3/T4 ratio. However, in the ROC analysis, the Tiroid Stimülan Hormon values of all thyroid hormone parameters remained below 0.70. Correlation analyses revealed a weak positive correlation between aspartate aminotransferase to platelet ratio Index and both Free T3 and the T3/T4 ratio, and a weak negative correlation with Free T4. In conclusion, it was determined that the relationship between thyroid hormone parameters and metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease in euthyroid individuals with type 2 diabetes becomes more evident at the level of the presence and severity of hepatosteatosis, whereas the relationship with fibrosis indicators remains weak and inconsistent. In particular, Free T3 level and T3/T4 ratio were found to be associated with the presence of metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease, but it was shown that these parameters do not carry a clinically strong discriminatory value in predicting fibrosis. This study contributes to the thyroid-liver relationship, which is described with heterogeneous results in the literature, from the perspective of a euthyroid population with high metabolic risk and emphasizes the need for further studies, especially at the fibrosis stage.