Adölesan su altı ragbi sporcularında core stabilizasyon eğitiminin gövde kas enduransı, solunum fonksiyonu ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of core stabilization training on muscle endurance, respiratory function, and quality of life in adolescent underwater rugby athletes
- Tez No: 1021629
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZDEN GÖKÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Su Altı Ragbi, Solunum Kas Kuvveti, Akciğer Kapasitesi, Kor Stabilizasyon Eğitimi, Yaşam Kalitesi, Underwater Rugby, Respiratory Muscle Strength, Lung Capacity, Core Stabilization Training, Quality of Life
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Su altı ragbi sporu yapan adölesanlarda kor stabilizasyon eğitiminin gövde kas enduransına, solunum fonksiyonuna ve yaşam kalitesine etkilerinin araştırılması bu çalışmada amaçlandı. Yöntem: Araştırma Ege Üniversitesi Spor Tesislerinde, 14-17 yaş aralığında ve Su Altı Ragbi sporu yapan 30 katılımcı ile gerçekleştirildi. Katılımcılar randomize kontrollü olarak iki gruba ayrıldı. Katılımcıların demografik bilgileri, spora başlama yılı, üst solunum yolu hastalığı var olma durumu kaydedildi. Gövde kas endurans; ''Gövde Fleksiyon Endurans Testi, Gövde Ekstansör Testi, Lateral Plank Testi ve Düz Plank Testi'', Transversus Abdominus Kasının Stabilize Edici Fonksiyonu; Basınç Biofeedback Ünitesi, solunum kas kuvveti; elektronik ağız basınç ölçüm cihazı, akciğer kapasitesi; solunum fonksiyon testi cihazı, Yaşam Kalitesi; KIDSCREEN 27 anketi ile değerlendirildi. Deney grubuna spora özgü antremanın yanı sıra haftada 3 gün 6 hafta kor stabilizasyon eğitimi verildi. Kontrol grubu spora özgü antreman ile takip edildi. Gruplar, eğitim öncesi değerlendirme ve eğitim sonrası değerlendirme olmak üzere değerlendirildi. Bulgular: Deney grubunun yaş ortalamasının 15,66±0,81 yıl, kontrol grubunun yaş ortalamasının 15,73±0,88 yıl olduğu belirlendi. Deney grubunun cinsiyet dağılımı; %40'ı kız ve %60'ı erkek, kontrol grubunun ise %33'ü kız ve %67'si erkek idi. Deney grubunun ortalama vücut ağırlığı 73,06±18,30 kg iken, kontrol grubunun ortalama vücut ağırlığı 68,13±13,45 kg olarak bulundu. Deney grubunun eğitim öncesi ve eğitim sonrası değerlendirmeler sonucunda MIP ve MEP değerlerinde anlamlı artış görüldü (p=0.001, p=0.005). Gruplar arasında eğitim öncesi ve eğitim sonrası değerlendirmeler sonucunda solunum kas kuvvetinde anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Deney grubunun eğitim öncesi ve eğitim sonrası değerlendirmeler sonucunda FVC, FEV1 ve FEV1/FVC ortalama değerlerinde anlamlı artış görüldü (p<0.05). Gruplar arasında eğitim öncesi değerlendirmede FVC değerlerinde anlamlı fark görüldü (p<0.05). Gruplar arasında eğitim öncesi değerlendirmede FEV1 ve FEV1/FVC değerlerinde anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Deney grubunun eğitim öncesi ve eğitim sonrası değerlendirmeler sonucunda ortalama gövde kas enduransı değerlendiren tüm testlerde, kontrol gurubunda ise Lateral ve Düz Plank testi hariç gövde endurans testlerinde anlamlı bir artış vardı (p<0.05). Gruplar arasında gövde kas endurans testlerinin eğitim öncesi değerlendirme sonuçları arasında anlamlı fark yokken iken eğitim sonrası değerlendirme sonucunda anlamlı bir fark bulundu (p=0.001). Deney grubunun eğitim öncesi ve eğitim sonrası değerlendirmeler sonucunda yaşam kalitesi anketi sonucunda anlamlı bir artış gözlendi (p=0.001). Gruplar arasında eğitim sonrası değerlendirme sonucunda yaşam kalitesi anketi toplam puanında anlamlı fark bulundu (p=0.002). Tartışma ve Sonuç: Kor stabilizasyon eğitiminin solunum kas kuvvetinde, solunum fonksiyonu testi alt parametrelerinde ve gövde kas enduransı üzerinde olumlu bir etkisi olduğu bulunmuştur. Eğitimin yaşam kalitesi üzerinde artış sağladığı tespit edilmiştir. Su altı yapılan sporlarda sporcunun performansını artırmak için spinal stabilizasyon egzersizlerinin spora özgü antreman sürecine dahil edilmesi gerektiği öngörüsündeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effects of core stabilization training on trunk muscle endurance, respiratory function, and quality of life in adolescents who play underwater rugby. Methods: The study was conducted at the Ege University Sports Facilities with 30 participants aged 14–17 who play underwater rugby. Participants were randomly assigned to two groups. Demographic information, year of starting the sport, and presence of upper respiratory tract disease were recorded. Trunk muscle endurance was assessed using the“Trunk Flexion Endurance Test, Trunk Extension Test, Lateral Plank Test, and Plank Test,”stabilizing function of the transversus abdominus muscle using a pressure biofeedback unit, respiratory muscle strength using an electronic oral pressure measurement device, lung capacity using a spirometer, and quality of life using the KIDSCREEN 27 questionnaire. In addition to sport-specific training, the experimental group received core stabilization training three days a week for six weeks. The control group was monitored with sport-specific training. The groups were assessed twice: once for the first time and again six weeks later. Results: The mean age of the experimental group was found to be 15.66 ± 0.81 years, while that of the control group was 15.73 ± 0.88 years. The gender distribution of the experimental group was 40% female and 60% male, while that of the control group was 33% female and 67% male. The average body weight of the experimental group was 73.06 ± 18.30 kg, while the average body weight of the control group was 68.13 ± 13.45 kg. As a result of the first and second assessments, a significant increase was observed in MIP and MEP values in the experimental group (p=0.001, p=0.005). No significant difference was found in respiratory muscle strength between the groups following the first and second assessments (p>0.05). As a result of the first and second assessments of the experimental group, a significant increase was observed in the mean values of FVC, FEV1, and FEV1/FVC (p<0.05). A significant difference was observed in FVC values between the groups at the first assessment (p<0.05). No significant difference was detected in FEV1 and FEV1/FVC values between the groups at the first assessment (p>0.05). In the experimental group, a statistically significant increase was observed in all tests assessing average trunk muscle endurance following the first and second evaluations; in the control group, however, a statistically significant increase was observed in all trunk endurance tests except the Lateral and Plank tests (p<0.05). While there was no significant difference between the groups in the first assessment results of trunk muscle endurance tests, a significant difference was found in the second assessment results. A significant increase was observed in the quality of life questionnaire results for the experimental group following both the first and second evaluations (p=0.001). A significant difference was found in the total score of the quality of life questionnaire between the groups following the second evaluation (p=0.002). Discussion and Conclusion: Core stabilization training was found to have a positive effect on respiratory muscle strength, sub-parameters of pulmonary function tests, and trunk muscle endurance and it was found to improve quality of life. We believe that spinal stabilization exercises should be incorporated into sport-specific training programs to enhance athletes' performance in underwater sports.