Blok tabanlı eğitsel materyalin cebirsel ifadeöğretiminde akademik başarı ve kalıcılığa etkisi
The effect of block-based educational material on academic achievement and retention in the teaching of algebraic expressions
- Tez No: 1021628
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, Mathematics education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Çalışmada 7.sınıf öğrencilerinde blok tabanlı eğitsel materyallerin cebirsel ifade öğretiminde akademik başarı ve kalıcılığa etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Araştırmacı tarafından blok tabanlı programlama aracı olan mBlock kullanılarak eğitsel dijital ders materyalleri üretilmiştir. Araştırmada ön test, son test kontrol gruplu yarı deneysel desen uygulanmıştır. Araştırma 2025-2026 eğitim-öğretim yılında, Ankara ilinin Etimesgut ilçesinde MEB'e bağlı bir devlet ortaokulunda gerçekleştirilmiştir. Ortaokulda halihazırda mevcut olan yedinci sınıf şubelerinden ikisi rastgele deney ve kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubunda 27, kontrol grubunda 27 öğrencinin bulunduğu çalışma grubu 54 öğrenciden oluşmaktadır. Deney grubu cebirsel ifadeler konusunda dijital eğitsel materyallerle öğrenim görürken kontrol grubu mevcut öğretim yöntemi ile derslerini sürdürmüştür. Veri toplamak için araştırmacının geliştirmiş olduğu“Cebirsel İfadeler Akademik Başarı Testi (CİABT)”kullanılmıştır. Veriler SPSS ile analiz edilmiştir. Betimsel istatistikler ve normallik testleri neticesinde ön testler normal dağılım göstermiştir. Ön testlerin gruplar arası analizinde parametrik testlerden bağımsız örneklemler t-Testi kullanılmıştır. Son testler normal dağılım göstermemiş olup non-parametrik testlerden grup içi analiz için Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, gruplar arasında ise Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Kalıcılık testleri normal dağılım göstermiştir. Gruplar arası kalıcılık testi analizi için bağımsız örneklemler t-Testi kullanılmıştır. Grup içi kontrol grubu son test ve kalıcılık puanları, deney grubu son test ve kalıcılık puanları analizleri için Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Analizlerden elde edilen sonuçlara göre kontrol grubunun ön test-son test akademik başarı puanlarında son test lehine anlamlı farklılık, deney grubunun ön test- son test akademik başarı puanlarına göre son test lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Deney ve kontrol grupları arasındaki son test akademik başarı puanlarına bakıldığında ise deney grubunun son testi lehine anlamlı vii farklılık bulunmuştur. Kontrol grubu son test ve kalıcılık testleri arasında son test lehine anlamlı farklılık, deney grubunda ise son test ile kalıcılık testleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Bu sonuç deney grubunun bilgilerinin daha kalıcı olduğu anlamına gelmektedir. Deney ve kontrol grupları kalıcılık testi sonuçlarına göre ise deney grubu lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Bütün bulgular değerlendirildiğinde; blok tabanlı eğitsel materyallerin cebirsel ifadeler konusunun öğretiminde akademik başarıyı arttırdığını ve öğrenilen bilgilerin kalıcılığı üzerinde olumlu etkisinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the impact of block-based educational materials on academic success and knowledge retention in teaching algebraic expressions to 7th-grade students. To this end, educational digital course materials were developed by the researcher using mBlock, a block-based programming tool. The research utilized a quasi-experimental design with a pre-test and post-test control group. The study was conducted during the 2025-2026 academic year at a secondary state school affiliated with the Ministry of National Education in the Etimesgut district of Ankara. Two existing 7th-grade classes were randomly assigned as the experimental and control groups. The study group consisted of 54 students, with 27 students in the experimental group and 27 in the control group. While the experimental group learned algebraic expressions through digital educational materials, the control group followed the existing curriculum with traditional teaching methods. Data were collected using the“Algebraic Expressions Academic Achievement Test (AEAAT)”developed by the researcher. Descriptive statistics and normality tests indicated that the pre-test scores followed a normal distribution. Accordingly, the Independent Samples t-Test, a parametric method, was used for inter-group analysis. Since the post-test scores did not show a normal distribution, the Wilcoxon Signed-Rank Test was used for intra-group analysis, and the Mann-Whitney U Test was employed for inter-group analysis. The retention tests followed a normal distribution, and the Independent Samples t-Test was used for their analysis. Additionally, the Wilcoxon Signed-Rank Test was utilized to compare the post-test and retention scores within both groups. The analysis revealed a significant difference in favor of the post-test for both the control and experimental groups' pre-test/post-test scores. When comparing the post-test achievement scores between the two groups, a significant difference ix was found in favor of the experimental group. Furthermore, while the control group showed a significant decrease in scores between the post-test and retention test (in favor of the post-test), no significant difference was found for the experimental group. This indicates that the knowledge acquired by the experimental group was more permanent. Comparison of the retention tests between the groups also showed a significant difference in favor of the experimental group. In conclusion, it shows that block-based educational materials increase academic achievement in teaching algebraic expressions and have a positive effect on the retention of learned information.