Somut olmayan kültürel miras aktarımı: Kanal 23 televizyonu Bir Ömür Böyle Geçti program incelemesi
Transmission of intangible cultural heritage: An analysis of Kanal 23 television's program Bir Ömür Böyle Geçti" program
  1. Tez No: 1021664
  2. Yazar: CEYLAN AĞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÇOBAN KENEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Halk Bilimi (Folklor), Radio and Television, Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Somut olmayan kültürel miras, Intangible cultural heritage
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültür ve Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kültürel mirasın önemli bir boyutu olan somut olmayan kültürel mirasın medya aracılığıyla aktarımını ele almakta ve bu kapsamda Kanal 23 Televizyonu'nda yayınlanan“Bir Ömür Böyle Geçti”programını incelemektedir. Çalışmanın amacı, yerel medya organlarının, özellikle televizyonun, somut olmayan kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve kuşaklar arası aktarımındaki rolünü ortaya koymaktır. Araştırmada nitel bir yaklaşım benimsenmiş; programa davet edilen konukların yaşam anlatıları, nitel içerik analizi yöntemi ve tematik kodlama tekniği kullanılarak incelenmiştir. Bu süreçte yinelenen örüntüler ve kültürel miras temaları sistematik biçimde türetilmiştir. Çalışmada kültürel miras kavramı ve boyutları, somut ve somut olmayan kültürel mirasın tanımları, toplumsal işlevleri, kuşaklar arası aktarım süreçleri ve medyada kültürel temsil ile hafıza üretimi gibi temel teorik çerçevelerden yararlanılmıştır. Çalışmada,“Bir Ömür Böyle Geçti”programı aracılığıyla Elazığ ve çevresine ait gelenek, görenek, yaşam biçimleri, değerler, dil ve anlatım biçimlerinin nasıl kayda geçirildiği ve yerel belleğin nasıl yeniden üretildiği detaylı şekilde analiz edilmiştir. Programın, izleyicilere yalnızca nostaljik bir anlatı sunmakla kalmayıp, aynı zamanda yerel kimliğin yeniden inşasında aktif bir rol üstlendiği tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuçları yerel televizyonların sadece bilgi aktaran araçlar değil, aynı zamanda kültürel mirasın taşıyıcısı ve yeniden üreticisi olduğunu göstermekte; yerel medya pratiklerinin kültürel sürdürülebilirlik açısından kritik bir işlev üstlendiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the transmission of intangible cultural heritage — a significant dimension of cultural heritage at large — through media, with a particular focus on the television program“Bir Ömür Böyle Geçti”(“A Life Passed This Way”) broadcast on Kanal 23. The primary aim of the study is to illuminate the role of local media outlets, television in particular, in the preservation, sustainability, and intergenerational transmission of intangible cultural heritage. The study adopts a qualitative research design in which the life narratives of guests invited to the program are examined through qualitative content analysis with thematic coding. Through this method, recurrent patterns and cultural heritage categories were systematically derived from the life narratives of guests, revealing how intergenerational transmission is constituted and how local cultural memory is reproduced. The theoretical framework of the study draws on foundational concepts including the definitions and dimensions of cultural heritage, the social functions of tangible and intangible heritage, intergenerational transmission processes, and the production of cultural representation and collective memory within media contexts. Through the lens of“Bir Ömür Böyle Geçti”, the study offers a detailed analysis of how the traditions, customs, ways of life, values, language, and modes of expression belonging to Elazığ and its surrounding region are documented and how local memory is reproduced through the program. The findings indicate that the program does not merely present a nostalgic narrative to its audience, but actively assumes a role in the reconstruction of local identity. In conclusion, this study demonstrates that local television channels function not only as vehicles for information transmission, but also as carriers and reproducers of cultural heritage, underscoring the critical role that local media practices play in ensuring cultural sustainability.