Askeri hukukta firar suçu
Desertion crime in military law
  1. Tez No: 1021680
  2. Yazar: ANIL YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS ANIL AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: military criminal law, criminal law, disciplinary law, crime of desertion, Similar crimes and acts of indisicipline with crime of desertion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ceza hukuku genelinde ve askerî ceza hukuku özelinde ilgili mevzuat incelenerek, yargı kararları ışığında firar suçunu tüm boyutlarıyla ele almayı ve uygulamadaki tereddütlere çözüm önerileri sunmayı amaçlamaktadır. Firar suçu tüm boyutlarıyla ele alınırken bu suçun farklı görünüş şekilleri ve bu görünüş şekilleri arasındaki ayrım ortaya konulacaktır. Özellikle askerî ceza hukukunda yer alan firar suçunun idari bir yaptırım olan disiplin cezalarıyla arasındaki ilişki, hem askerî ceza hukuku hem de disiplin hukuku bakımından ele alınacaktır. Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm, Askerî ceza hukukuna ilişkin genel bilgi verip askerî ceza hukuku ile ceza hukuku arasındaki ilişkiyi ele almaktadır. İkinci Bölüm; askeri bir suç olan firar suçunu detaylı olarak ele alıp, yargı kararları ışığında firar suçunun benzer askerî suçlarla ayrımını incelemektedir. Üçüncü Bölüm, askeri disiplin hukuku hakkında genel bilgi verip firar suçu ile disiplin hukuku arasındaki ilişkiyi incelemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the crime of desertion in all aspects by analyzing relevant legislation in criminal law in general and military criminal law in particular and to offer solutions to practical uncertainles in light of judical decisions. In adressing the crime of desertion in all its aspects, the various forms this crime may take and distinctions between them will be identified. In particular, the relationship between the crime of desertion as defined in military criminal law and disciplinary penalties- which are administrative sanctions- will be examined from the perspectives of both military criminal law and disciplinary law. Prepared as a master's thesis, this study consists of three chapters. Chapter one provides general information on military criminal law and examines the relationship between military criminal law and general criminal law. Chapter two examines the crime of desertion –a military offense- in detail and analyzes the distinction between desertion and similar military crimes in light of judicial decisions. Chapter three provides general information on military disciplinary law and examines the relationship between the crime of desertion and disciplinary law.