Türkiye'de ağrı yönetiminin etik boyutları
Ethical aspects of pain management in Turkey
  1. Tez No: 1021682
  2. Yazar: SEVİM COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NÜKET ÖRNEK BÜKEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
  6. Anahtar Kelimeler: ağrı yönetimi, algoloji, tıp etiği, etik rehber, klinik etik, Biyoetik, Kanser ağrısı, Kronik ağrı, Meslek ahlakı, pain management, algology, medical ethics, ethical guideline, clinical ethics, Bioethics, Cancer pain, Chronic pain, Professional ethics
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Tarihi ve Etik Bilim Dalı
Özet
Ağrı yönetimi, ağrı çeken hastalar için büyük öneme sahip, çok boyutlu bir konudur. Uluslararası literatürde, özellikle Amerika ve Avrupa'da olmak üzere, ağrı yönetiminin etik boyutlarıyla ilgili çeşitli araştırmalar yapılmakta ve yayınlanmaktadır. Türkiye'de ise ağrı yönetimi ile ilgili çalışmalar bulunmasına rağmen, bu konudaki etik sorunları kapsamlı bir şekilde ele alan ve tıp etiği perspektifinden değerlendiren ayrıntılı bir araştırmaya rastlanmamıştır. Literatürdeki bu eksiklikten yola çıkılarak tasarlanan bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki algoloji uzmanlarının (algologların) gözünden ağrı yönetiminde yaşanan etik sorunların ortaya konulması, uluslararası literatürle karşılaştırılması ve tıp etiği çerçevesinde değerlendirilmesidir. Tanımlayıcı tipte olan araştırma, 2022-2024 yılları arasında Türkiye genelinde yürütülmüş ve algologlar arasından gönüllü olanlar araştırmaya dahil edilmiştir. Karma yöntem kullanılarak hem nicel hem de nitel verilerin toplanması hedeflenmiştir. Nicel bulgulara göre; katılımcıların %96,4'ü Türkiye'de ağrı yönetimine özgü bir etik rehbere ihtiyaç duyulduğunu belirtmiştir. Ağrı yönetimi kapsamında karşılaşılan temel zorluklar arasında sosyo-kültürel faktörler, ülkenin sağlık politikaları, tedaviye erişimde yaşanan güçlükler, opiofobi ve eğitim eksikliği öne çıkmaktadır. Nitel veriler ise bu zorluklara katkıda bulunan kültürel ve sistemsel faktörlere dair daha derinlemesine bilgiler sağlamaktadır. Bu araştırma sonucunda, Türkiye'de ağrı yönetiminin etik boyutlarına ilişkin önemli ve kapsamlı bulgular elde edilmiştir. Bu çerçevede ağrı yönetiminde karşılaşılan etik sorunların çözümüne yönelik sunulan öneriler arasında opiofobinin önüne geçilmesi, etkili sağlık politikalarının oluşturulması, eğitim programlarının geliştirilmesi, multidisipliner ekiplerin oluşturulması, interdisipliner iş birliği yapılması ve ağrı yönetimine özgü etik rehberlerin hazırlanması konuları öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Pain management is a multidimensional issue of great importance for patients experiencing pain. While the ethical dimensions of pain management have been widely researched and published in the international literature (particularly in the United States and Europe), there is a lack of comprehensive studies in Turkey that explore the ethical challenges from a medical ethics perspective. Addressing this gap in the literature, the aim of this study is to identify the ethical issues encountered in pain management from the perspective of pain specialists (algologists) in Turkey, to compare them with the international literature, and to evaluate the findings within a medical ethics framework. This descriptive study was conducted across Turkey between 2022 and 2024. Voluntary participants were selected from among algologists. A mixed-methods approach was used to collect both quantitative and qualitative data. According to the quantitative findings, 96.4% of participants stated that there is a need for a national ethical guideline specific to pain management in Turkey. The key challenges identified include socio-cultural factors, national health policies, barriers to treatment access, opiophobia, and lack of education. The qualitative findings provide deeper insights into the cultural and systemic factors that contribute to these challenges. Based on the study results, several recommendations have been proposed to address the ethical issues in pain management in Turkey. These include addressing opiophobia, developing effective health policies, improving educational programs, forming multidisciplinary teams, promoting interdisciplinary collaboration, and preparing ethical guidelines specific to pain management.