Göç hafızasındaki boşluklar Almanya'daki Türk işçilerin belgelenmemiş sinemasal tarihi ve üretken yapay zeka etiği
Gaps in the memory of migration the undocumented cinematic historyof Turkish workers in Germany and the ethics of generative artificial intelligence
- Tez No: 1021773
- Danışmanlar: PROF. ASİYE KORKMAZ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Gurbet, Homeland
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
Özet
Bu eser çalışması, Almanya'ya geçici işçi olarak gönderilen Türk gurbetçi işçilerin göç sürecinin ilk günlerinden itibaren yaşadıklarının, uyum sorunlarının, farklı kültürel dokuların ve güncel siyasi olaylar nedeniyle nasıl kendi içlerine kapanıp kendilerine özgü bir vatan kavramı oluşturduklarının; gelişen teknolojinin yardımıyla, video cihazının yaygınlaşmasıyla birlikte Türkiye'den gelen Türk filmleriyle vatan kavramını nasıl canlı tuttuklarının görsel dökümü olma amacındadır. Almanya'ya yerleşmiş Türk gurbetçiler iletişim imkanlarının artması ile birlikte hayallerindeki Türkiye imgesini görsel olarak evlerinin içine almışlar, bu nedenle Alman toplumu ile iletişimlerini azaltmışlardır. Bu sürecin nedenleri ve sonuçlarına dair yazılı birçok kaynak bulunabildiği halde teknolojik nedenlerle görsel bir döküm yapmak arzu edildiği kadar mümkün değildir. Bu eser çalışması, bu eksikliği gidermek amacıyla yola çıkmış fakat görsel malzemenin yetersizliği nedeniyle konunun yeterince işlenemeyeceğini düşünülerek, günümüzde gelişmeye başlayan üretken yapay zeka uygulamaları ile konunun görünür kılınması hedeflemiştir. Sonuç olarak, bu eser çalışması, Almanya'daki Türk gurbetçiler özelinde, belgesel sinemanın kurgusal yönlerini üretken yapay zeka araçları ile ortaya koyma amacındadır.
Özet (Çeviri)
This research project aims to document the experiences of Turkish migrant workers sent to Germany as temporary laborers from the very first days of their migration process, their integration challenges, and how they retreated into themselves due to differing cultural contexts and current political events, thereby forming a unique concept of homeland. It seeks to provide a visual record of how they maintained this concept of homeland using emerging technologies—specifically, the widespread adoption of video devices— and consequently, how they used Turkish films from Turkey to keep this concept of homeland alive. Turkish migrant workers settled in Germany have brought the visual representation of their idealized concept of Turkey into their homes as communication options increased, thereby reducing their interaction with German society. Although numerous written sources exist regarding the causes and consequences of this process, creating a visual record is not as feasible as desired due to technological limitations. This research project was initiated to address this gap; however, due to the scarcity of visual material, it was concluded that the subject could not be adequately explored. Consequently, the project aims to make the subject visible using generative artificial intelligence applications that are currently emerging. In conclusion, this research project aims to highlight the fictional aspects of documentary cinema, specifically regarding Turkish migrant workers in Germany, using generative artificial intelligence tools.