Okul öncesi dönem çocuklarına sunulan sesli dijital öykülerin erken okuryazarlık becerisine etkisi
The effect of audio digital stories on early literacy skills in preschool children
- Tez No: 1021792
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP BURAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇEN İLHAN ILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken okuryazarlık, Erken okuryazarlık becerileri, Okul öncesi çocuklar, Teknoloji destekli öğretim, Çocuk-okul öncesi, Early literacy, Early literacy skills, Preschool children, Technology based instruction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, okul öncesi dönem çocuklarına sunulan sesli dijital öykülerin erken okuryazarlık becerisi üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada ön test son test deney ve kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 60-72 ay arası yaşa sahip toplam 72 çocuk oluşturmaktadır. Bu çocuklar 36 kişilik deney ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Erken Okuryazarlık Testi (EROT), Sözcük Derinliği Testi (SDT) ve Gelişimsel İlkokula Hazırbulunuşluk Testi-Kısa Formu kullanılmıştır. Deney grubuna 18 hafta boyunca haftada iki gün sesli dijital öykü programı uygulanmış; kontrol grubu ise herhangi bir müdahale almaksızın okul öncesi eğitimine devam etmiştir. Elde edilen veriler JASP istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinden önce normallik varsayımı sınanmış ve verilerin normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Bu sonuca göre araştırmada parametrik analizler tercih edilmiştir. Bu doğrultuda grupların ön test son test, deney ve kontrol puanlarının karşılaştırılmasında Tekrarlı Ölçümler için ANOVA ve farkın kaynağı için de Bonferroni düzeltmeli ikili karşılaştırmalar testleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularından elde edilen sonuca göre sesli dijital öykülerin çocukların dinlediğini anlama becerisi üzerinde deney grubu lehine anlamlı bir farklılık oluşturduğu görülmüştür. Bununla birlikte erken okuryazarlık genel becerisi, sözcük bilgisi, alıcı dilde sözcük bilgisi, ifade edici dilde sözcük bilgisi, işlev bilgisi, genel isimlendirme, sözcük derinliği, sesbilgisel farkındalık ve harf bilgisinde gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Bu doğrultuda sesli dijital öykü programının çocukların dinlediğini anlama becerilerinin gelişiminde etkili olduğu ancak diğer erken okuryazarlık becerileri üzerinde gruplar arasında anlamlı bir farklılık oluşturacak düzeyde etki göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the impact of audio digital stories provided to preschool children on early literacy skills. A pre-test–post-test controlled quasi-experimental design was used in the study. The study sample consisted of 72 children aged between 60 and 72 months. These children were divided into two groups of 36: an experimental group and a control group. The Test of Early Literacy (EROT), the Vocabulary Depth Test (SDT), and the Short Form of the Developmental Primary School Readiness Scale were used as data collection tools in the study. The experimental group was exposed to an audio digital story programme twice a week for 18 weeks; the control group, meanwhile, continued with their pre-school education without receiving any intervention. The data obtained were analysed using the JASP statistical software. The assumption of normality was tested prior to data analysis. The analyses revealed that the research data followed a normal distribution, following which parametric analyses were applied. Accordingly, ANOVA for repeated measures and Bonferroni-corrected pairwise comparisons were used to compare the pre-test and post-test scores of the groups. In line with the research findings, it was observed that the audio digital storytelling programme produced a significant difference in favour of the experimental group in terms of children's listening comprehension skills. However, no statistically significant differences were found between the groups in the sub-dimensions of general early literacy skills, vocabulary, receptive language, expressive language, function knowledge, category naming, vocabulary depth, phonological awareness and letter knowledge. In this regard, it was concluded that the audio digital story programme was effective in developing children's listening comprehension skills; however, it did not have a significant impact on other early literacy skills to the extent that it would result in a meaningful difference between the groups.