Vitiligo hastalarında tam kan sayımındaki inflamasyon parametrelerinin ve sistemik immün-inflamasyon indeksinin belirlenmesi
Determination of inflammatory parameters in complete blood count and the systemic immune-inflammation index in patients with vitiligo
  1. Tez No: 1021794
  2. Yazar: FATMA KARATAŞ ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZİN ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Vitiligo, inflamasyon, sistemik immün-inflamasyon indeksi, biyobelirteç, Vitiligo, inflammation, systemic immune-inflammation index, biomarker
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada vitiligo hastalarında tam kan sayımından elde edilen inflamasyonla ilişkili hemogram parametreleri ve Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi'nin (SII) değerlendirilmesi, ayrıca bu parametrelerin hastalık yaygınlığı ve aktivitesi ile olası ilişkilerinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif analitik özellikteki bu çalışmaya, vitiligo tanısı bulunan 100 hasta ile vitiligo öyküsü olmayan 100 sağlıklı kontrol dahil edildi. Tam kan sayımı verilerinden nötrofil/lenfosit oranı (NLO), platelet/lenfosit oranı (PLO), monosit/lenfosit oranı (MLO) ve sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII) hesaplandı. Hasta ve kontrol grupları bu parametreler açısından karşılaştırıldı. Ayrıca bu göstergelerin, hasta grubunda Vitiligo Alan Skorlama İndeksi (VASI) ve Vitiligo Hastalık Aktivite Skoru (VIDA) ile ilişkisi değerlendirildi. Hastalık aktivitesine göre stabil ve aktif gruplar oluşturularak hemogram parametreleri karşılaştırıldı. Bulgular: Vitiligo hastalarında lenfosit ve monosit sayılarının kontrol grubuna kıyasla daha düşük olduğu saptandı (p<0,01). Buna karşılık NLO, PLO, MLO ve SII değerleri hasta grubunda anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (tümü için p<0,05). Nötrofil ve platelet sayıları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). ROC analizinde incelenen parametreler arasında NLO'nun, vitiligo hastalarını sağlıklı bireylerden ayırt etme gücünün daha yüksek olduğu belirlendi (EAK: 0,763; %95 GA: 0,699–0,828; kesme değeri: 1,76; duyarlılık ve özgüllük: %67). MLO ile VASI skorları arasında pozitif yönlü bir ilişki saptanırken (p<0,05), diğer inflamatuvar indeksler ile VASI veya VIDA skorları arasında anlamlı ilişki gözlenmedi. Ayrıca hastalık aktivitesine göre yapılan karşılaştırmalarda hemogram parametreleri ve inflamasyon indeksleri açısından stabil ve aktif hastalık grupları arasında anlamlı farklılık izlenmedi. Aile öyküsü bulunan hastalarda ise NLO ve SII değerlerinin daha yüksek olduğu görüldü. Sonuç: Elde edilen veriler, vitiligoda sistemik inflamasyonun hemogram temelli indekslerle değerlendirilebileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte bu göstergelerin hastalık yaygınlığı ve aktivitesi ile ilişkisi sınırlı görünmekte olup daha çok genel inflamatuvar durumu yansıttığı görülmüştür. Klinik değerlendirmede destekleyici veri sağlayabilse de tanısal ve prognostik değerlerinin netleşmesi için daha geniş örneklemli ve prospektif çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate inflammation-related hematological parameters derived from complete blood count in patients with vitiligo, including the Systemic Immune-Inflammation Index (SII), and to explore their possible associations with disease extent and activity. Materials and Methods: This retrospective analytical study included 100 patients diagnosed with vitiligo and 100 age- and sex-matched healthy controls without a history of vitiligo. Neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to lymphocyte ratio (PLR), monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR), and SII were calculated from complete blood count data. These parameters were compared between patient and control groups. In addition, their relationships with Vitiligo Area Scoring Index (VASI) and Vitiligo Disease Activity Score (VIDA) were assessed. Patients were also categorized into active and stable disease groups according to VIDA scores for subgroup comparisons. Results: Lymphocyte and monocyte counts were significantly lower in patients with vitiligo compared with controls (p<0.01). In contrast, NLR, PLR, MLR, and SII values were significantly higher in the patient group (all p<0.05). No significant differences were observed in neutrophil or platelet counts (p>0.05). ROC analysis showed that NLR had the strongest discriminatory ability between patients and controls (AUC: 0.763; 95% CI: 0.699–0.828; cut-off value: 1.76; sensitivity and specificity: 67%). A positive correlation was identified between MLR and VASI scores (p<0.05), whereas other inflammatory indices were not significantly associated with VASI or VIDA scores. Comparisons based on disease activity did not reveal significant differences in hematological parameters or inflammatory indices. Higher NLR and SII values were observed in patients with a positive family history of vitiligo. Conclusion: The findings suggest that CBC-derived inflammatory indices may reflect systemic inflammatory changes in vitiligo. However, their association with disease extent and activity appears limited, indicating that they likely represent general inflammatory status rather than specific markers of disease severity. Although these parameters may provide supportive information in clinical evaluation, larger prospective studies are needed to clarify their diagnostic and prognostic significance.