Denetim görevinin ihmâli suçu (TCK m. 251)
The crime of failure to supervise (TPC art. 251)
- Tez No: 1021795
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİM ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ceza hukuku, Criminal law
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Denetim görevinin ihmâli suçu, TCK'nın“Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar”bölümünde, 251'inci maddede düzenlenmektedir. İlgili maddenin ilk fıkrasında; zimmet veya irtikâp suçunun işlenmesine kasten göz yuman denetimle yükümlü kamu görevlisinin işlenen suçun müşterek faili olarak sorumlu tutulacağı hüküm altına alınmıştır. Buna göre, kamu görevlisi zimmet veya irtikâp suçundan haberdar olmasına rağmen denetim görevini kasten ihmâl etmektedir. İlgili maddenin ikinci fıkrasında ise; denetim görevini ihmâl eden kamu görevlisinin zimmet veya irtikâp suçunun işlenmesine imkân sağlaması hâli düzenlenmektedir. Bu düzenleme bakımından fail, denetim görevini ihmâl ederek zimmet veya irtikâp suçunun işlenmesine imkân yaratmaktadır. Bu fıkra bakımından denetim görevinin kasten ihmâl edilmiş olması, madde gerekçesine göre ayrı bir suç olarak tanımlanmıştır. Bu suçun öngörülen cezası da ilk fıkradan farklı bir düzenleme olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak her iki fıkra bakımından failin suça yönelik fiilleri birbirinden ayrılmaktadır. İlk fıkrada; denetim görevini kasten yerine getirmeyen kamu görevlisi, zimmet veya irtikâp suçlarının işlendiğinden haberdardır ancak buna rağmen kasten göz yummaktadır. Buna karşın ikinci fıkrada ise; denetimle yükümlü kamu görevlisi, zimmet veya irtikâp suçlarının işlendiğinden haberdar değildir. Dolayısıyla iki hüküm arasındaki fark, denetimle yükümlü failin sorumluluk alanında işlenen zimmet veya irtikâp suçlarının işlendiğinden haberdar olup olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu çalışmada; denetim görevinin ihmâli suçunun meydana gelebilmesi için işlenmesine kasten göz yumulan veya işlenmesine imkân sağlanan zimmet ve irtikâp suçları ile çalışmanın ana konusu olan denetim görevinin ihmâli suçu, ceza hukukuna uygun olarak tüm yönleriyle ele alınacak ve ilgili suç tipi bakımından önem arz eden konulara yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
The crime of failure to supervise is regulated under Article 251 in the section of the Turkish Penal Code (TPC) titled“The Crimes Against the Reliability and Functioning of the Public Administration.”The first paragraph of the relevant article stipulates that a public officer charged with supervision who intentionally condones the commission of the crime of embezzlement or extortion shall be held responsible as a co-perpetrator of the committed crime. Accordingly, the public officer intentionally neglects their supervisory duty despite being aware of the crime of embezzlement or extortion. The second paragraph of the same article regulates the case where a public officer who neglects their supervisory duty enables the commission of embezzlement or extortion. Under this provision, the perpetrator creates an opportunity for the commission of embezzlement or extortion by neglecting their supervisory duty. For the purposes of this paragraph, the intentional neglect of supervisory duty is defined as a distinct crime, according to the article's rationale. The penalty prescribed for this offense also appears as a provision distinct from that of the first paragraph. However, the perpetrator's acts toward the crime differ from each other under both paragraphs. In the first paragraph, the public officer who intentionally fails to fulfill their supervisory duty is aware of the commission of embezzlement or extortion but nevertheless intentionally condones it. In contrast, in the second paragraph, the public officer charged with supervision is unaware of the commission of embezzlement or extortion. Therefore, the distinction between the two provisions stems from whether the perpetrator charged with supervision is aware of the embezzlement or extortion crimes committed within their sphere of responsibility. In this study, the crimes of embezzlement and extortion, which are either intentionally condoned or enabled to occur for the crime of neglect of supervisory duty to arise, along with the crime of neglect of supervisory duty, which constitutes the main subject of this study, will be analyzed in all aspects in accordance with criminal law, and issues of significance regarding this specific crime type will be addressed.