MÖ 5. ve 4. yüzyıllarda Odrys Krallığı'nın; Pers Krallığı ve Ege dünyası şehir devletleri arasındaki konumu
The position of the Odrysian Kingdom between the Persian Empire and the city-states of the Aegean world in the fifth and fourth centuries BC
- Tez No: 1021818
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN ÖNDER KADDAR, PROF. DR. MUSTAFA HAMDİ SAYAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Odrys Krallığı, Thrakia, Pers, Atina, Hellespontos, Odrysian Kingdom, Thrace, Persian, Athens, Hellespont
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Odrys Krallığı'nın MÖ 5. ve 4. yüzyıllarda Persler, Kuzey Ege şehir devletleri ve bölgelerüstü güçler (Atina-Sparta vb.) arasındaki konumunu ve bu aktörlerle yaşadığı siyasal ilişkileri çok boyutlu biçimde incelemeyi amaçlamıştır. Buna palalel olarak Thrakia'nın iç kesimlerinde yer alan kabileler ve Thrakia'nın kuzeyinde yer alan İskitler ile kurulan ilişkilere de gerektiği yerlerde temas edilmiştir. Araştırmada Eskiçağ yazarlarının aktarımları başta olmak üzere arkeolojik, epigrafik, numizmatik veriler ve modern yazarların aktarımları birlikte ve karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda Odrys Krallığı'nın dönemin bölgelerüstü güç dengeleri içerisindeki konumu bütünlüklü bir yapı içerisinde çok katmanlı olarak baştan ele alınmış ve Odrys Krallığı'nın tarihte hak ettiği yer tarafsız bir biçimde tespit edilmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda bilim dünyasında doğru kabul edilen bazı genellemeler ve yaklaşımlar sorgulanarak baştan tartışmaya açılmış ve bilim dünyasına değerlendirilmesi adına yeni görüşler öne sürülmüştür. Tüm bunlara ek olarak bilim dünyasında daha önceden yer almayan“Odrys Krallığı'nın erken dönemi”,“Odrys Krallığı'nın kıyı siyaseti”gibi birtakım tezler öne sürülerek, mevcut literatüre yeni katkılar sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine in a multidimensional manner the position of the Odrysian Kingdom in the 5th and 4th centuries BC within the framework of its political relations with the Persians, the North Aegean city-states, and supra-regional powers (such as Athens and Sparta). In parallel, where relevant, attention has also been given to the relations established with the tribes inhabiting the interior regions of Thrace and with the Scythians located to the north of Thrace. The research evaluates, in a comparative and integrated way, the accounts of ancient authors as well as archaeological, epigraphic, and numismatic evidence, together with the interpretations of modern scholars. Based on the data obtained, the position of the Odrysian Kingdom within the supra-regional balance of power of the period has been re-examined from the ground up in a holistic and multi-layered framework, with the aim of identifying, in an objective manner, the place it deserves in history. At the same time, certain generalizations and approaches widely accepted in the scholarly literature have been questioned and reopened for discussion, and new interpretations have been proposed for evaluation by the academic community. In addition to these, by putting forward several theses previously absent from the literature—such as“the early period of the Odrysian Kingdom”and“the coastal policy of the Odrysian Kingdom”—this study seeks to make new contributions to the existing scholarship.