Türkiye'de adli tıp hekimlerinin ve diğer branş hekimlerinin tükenmişlik düzeylerinin karşılaştırmalı olarak burnout assessment tool (BAT) ile değerlendirilmesi
Comparative assessment of burnout levels among forensic medicine physicians and physicians from other medical specialties in Türkiye using the burnout assessment tool (BAT)
- Tez No: 1021936
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHNAN ALPER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, Tükenmişlik, İkincil Travmatik Stres, Hekimler, Forensic Medicine, Burnout, Secondary Traumatic Stress, Physicians
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda Türkiye'de çalışan Adli Tıp hekimlerinin tükenmişlik düzeylerini farklı uzmanlık alanlarındaki hekimler ile karşılaştırmak, sosyodemografik özelliklerini incelemek ve Adli Tıp alanına özgü mesleki stres faktörlerinin tükenmişlik düzeyine etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç Ve Yöntem: Çalışmamıza Türkiye'nin farklı illerinde görev yapmakta olan bütün uzmanlık alanlarındaki pratisyen, asistan ve uzman hekimlerin Burnout Assessment Tool-TR ölçeği kullanılmıştır. Adli Tıp hekimlerine de mesleki stres faktörlerinin tükenmişlik düzeyine etkisi sorulmuştur. Hekimlere Google Form aracılığıyla hazırlanan BAT-TR ölçeği ve adli tıp hekimlerine özgü mesleki stres faktörleri gönderilmiştir. Katılımcılara çevrimiçi bilgilendirme formu gönderilmiş ve onam alınmıştır. Verilerin analizi SPSS 22.0 ile yapılmıştır. İstatistiksel olarak anlamlılık düzeyi α = 0.05 olarak tanımlanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda adli tıp hekimleri ile farklı branşlarda çalışan hekimlerin tükenmişlik düzeyleri arasında istatistiki fark saptanmamıştır. Ancak BAT-TR alt boyutlarında branşlar arasında farklılık olduğu görüldü. BAT-TR'nin bitkinlik alt boyutu, cerrahi branşlarda çalışan hekimlerde adli tıp hekimlerine göre daha yüksek izlendi. Ayrıca cerrahi branş ve temel bilimlerde Duygu denetim bozukluğu alt boyutu puanı adli tıp hekimlerine göre daha yüksek saptandı. Cerrahi bilimler ve pratisyen hekimlerde psikosomatik şikayetler adli tıp hekimlerine göre daha yüksek olduğu görüldü. Adli tıp hekimlerine özgü mesleki stres faktörlerini incelendiğinde tüm değişkenler ile tükenmişlik düzeyleri arasında ilişki olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamızda farklı uzmanlık alanlarındaki hekimlerin tükenmişlik düzeyleri arasında farklılık olmadığı görüldü. Branşlar arasında farklılık olmaması, ancak BAT-TR ölçeğinin alt boyutları arasında farklılık olması, hekimlerin tükenmişliklerinin farklı nedenlerden kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Farklı branşlardaki hekimlerin tükenmişliklerine etkili olabilecek faktörlerin değişkenlik gösterebileceği, buna yönelik koruyucu önlemler alınması gerektiği düşünülmektedir. Adli tıp hekimlerinin mesleki stres faktörlerine yönelik koruyucu önlemler alınması, sağlıklı çalışma koşulları oluşturulması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the burnout levels of forensic medicine physicians practicing in Türkiye with those physicians from other specialties, to investigate the association between sociodemographic characteristics and burnout, and to assess the influence of occupational stressors specific to forensic medicine on burnout levels. Materials and Methods: This study included general practitioners, resident physicians, and specialist physicians from various medical specialties working in different provinces of Türkiye. Burnout levels were assessed using the Turkish version of the Burnout Assessment Tool (BAT-TR). In addition, forensic medicine physicians were asked to complete a questionnaire regarding occupational stressors specific to their field in order to evaluate the relationship between these stressors and burnout levels. The BAT-TR questionnaire and the survey on forensic medicine-specific occupational stressors were distributed via Google Forms. Prior to participation, all participants received an online informed consent form and provided their consent electronically. Statistical analyses were performed using SPSS version 22.0. A significance level of α = 0.05 was adopted for all statistical analyses. Results: No statistically significant difference was found in overall burnout levels between forensic medicine physicians and physicians from other medical specialties. However, differences were observed among specialties in several BAT-TR subdimensions. Physicians working in surgical specialties had higher exhaustion scores than forensic medicine physicians. In addition, emotional impairment scores were significantly higher among physicians in surgical specialties and basic medical sciences compared with forensic medicine physicians. Psychosomatic complaint scores were also higher among surgeons and general practitioners than among forensic medicine physicians. Furthermore, significant associations were identified between burnout levels and all occupational stressors specific to forensic medicine that were evaluated in this study. Conclusion: In this study, no significant differences were observed in overall burnout levels among physicians from different medical specialties. However, the presence of differences across BAT-TR subdimensions despite similar overall burnout levels suggests that burnout may arise through distinct mechanisms in different specialty groups. Factors contributing to burnout are likely to vary according to the characteristics and demands of each medical specialty, highlighting the need for specialty-specific preventive strategies. Furthermore, the findings indicate that occupational stressors encountered by forensic medicine physicians are closely associated with burnout, underscoring the importance of implementing measures aimed at reducing these stressors and promoting healthier working conditions within the field of forensic medicine.