Turist Rehberlerinin Bilgi Aktarım ve Yorumlama Yetkinliğinde Kültürel Eklektiğin Rolü; Hikâye Anlatıcılığı Üzerine Bir Araştırma
The Role of Cultural Eclecticism in Tourist Guides Knowledge Transfer and Interpretation Competence; A Research on Storytelling
  1. Tez No: 1021935
  2. Yazar: ABDURRAHMAN TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BAYTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel turizm, Cultural tourism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, turist rehberlerinin bilgi aktarımı ve yorumlama yetkinliklerinde kültürel eklektik yaklaşımın rolünü ve bu durumun hikâye anlatıcılığı üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma desenine göre tasarlanan çalışmada, veri toplama aracı olarak derinlemesine görüşme tekniği kullanılmış ve 1 Ocak 2026 ile 1 Nisan 2026 tarihleri arasında 36 profesyonel turist rehberi ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler nitel analiz sürecine tabi tutulmuş, kodlamalar yapılarak temel temalar oluşturulmuştur. Araştırmanın sonucuna göre turist rehberleri, bilgi aktarımını yalnızca bir veri iletimi olarak değil, aksine anlatıya dayalı bir kurgu olarak kavramsallaştırmaktadır. Veri analizi sonucunda kodlama yoğunluğunun en yüksek olduğu“Bilginin Etkin Aktarımı”teması ile bu temaya bağlı“Hikâyeleştirme ve Benzetme Kullanımı”kodunun öne çıkması, rehberlerin mesleki kimliklerini bir anlatıcı kimliği etrafında tanımladıklarını kanıtlamaktadır. Araştırmanın bir diğer önemli sonucu, kültürel eklektikliğin rehberler tarafından bir çatışma alanı olarak değil, derin bir uyum ve sentez biçimi olarak algılanmasıdır. Katılımcılar, İstanbul'u üst üste binmiş kültürel katmanlardan oluşan bir bütün olarak görmekte, farklı dönemlere ait unsurları birbirinin karşıtı değil, ortak bir tarihin tamamlayıcı parçaları olarak sunarak kapsayıcı ve tarafsız bir tutum benimsemektedir. Ayrıca araştırmada elde edilen kavramsal farkındalık, etkili aktarım teknikleri, kültürel bütünleştirme ve yorumlama yetkinliği şeklindeki dört ana temanın birbirinden bağımsız olmadığı, hikâye anlatıcılığı ekseninde buluşarak birbirini destekleyen sağlam bir anlatı zinciri oluşturduğu tespit edilmiştir. Rehberi yalnızca bir bilgi kaynağı olarak değil, bilgiyi anlamlı ve akılda kalıcı bir deneyime dönüştüren temel aracı olarak konumlandıran araştırma, kültürel eklektik ve hikâye anlatıcılığı ekseninde sunduğu bulgularla turist rehberliği literatüründeki önemli bir boşluğu doldurmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the role of a cultural eclectic approach in tourist guides' knowledge transfer and interpretation competencies, as well as its impact on storytelling. Designed as a qualitative study, the research employed in-depth interviews as the data collection method, and interviews were conducted with 36 professional tour guides between January 1, 2026, and April 1, 2026. The data obtained from the interviews underwent a qualitative analysis process, and core themes were identified through coding. According to the study's findings, tour guides conceptualize the transmission of information not merely as a transfer of data, but rather as a narrative-based construct. The data analysis revealed that the theme“Effective Transmission of Information”which had the highest coding density and the associated code“Use of Storytelling and Metaphors”stood out, demonstrating that guides define their professional identities around a narrative identity. Another important finding of the study is that cultural eclecticism is perceived by the guides not as an area of conflict, but as a form of deep harmony and synthesis. Participants view Istanbul as a whole composed of overlapping cultural layers; by presenting elements from different periods not as opposites but as complementary parts of a shared history, they adopt an inclusive and impartial stance. Furthermore, the study found that the four main themes conceptual awareness, effective communication techniques, cultural integration, and interpretive competence are not independent of one another; rather, they converge around the axis of storytelling to form a robust narrative chain that mutually reinforces these elements. By positioning the guide not merely as a source of information but as the fundamental tool that transforms information into a meaningful and memorable experience, this study fills a significant gap in the literature on tourist guiding with its findings centered on cultural eclecticism and storytelling.