Semptomatik irreversible pulpitisli daimi dişlerin total pulpotomi tedavilerinde kullanılan TheraCal PT, biodentin ve MTA'nın postoperatif ağrı üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of TheraCal PT, biodentine, and MTA using in treatments of permanent teeth with symptomatic irreversible pulpitis on postoperative pain
  1. Tez No: 1021946
  2. Yazar: ESRA KAZAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATOŞ ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biodentin, Pulpotomi, Biodentine, Pulpotomy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, semptomatik irreversible pulpitisli daimi dişlerin total pulpotomi tedavilerinde kullanılan biyouyumluluğu yüksek üç materyalin postoperatif ağrı üzerine etkisi değerlendirildi. Çalışmada, 18-45 yaş aralığında sistemik olarak sağlıklı 51 hastanın alt birinci molar dişine TheraCal PT, Biodentin ve ProRoot MTA materyalleri kullanılarak total pulpotomi işlemi uygulandı. Her bir çalışma grubunda n=17 olacak şekilde hastalar randomize edilerek 3 gruba ayrıldı. Hastaların demografik verileri, klinik bulguları ve preoperatif ağrı değerleri kaydedildi. Koronal pulpa dokusu, yüksek hızlı steril elmas frez kullanılarak kök kanal ağızları seviyesine kadar ampute edildi. Hemostaz, 2 dakika boyunca %2,5 NaOCl'ye batırılmış pamuk peletin hafif basıncı kullanılarak sağlandı ve gerekirse 2 kez daha (6 dakika) tekrarlandı. Hemostaz sağlandıktan sonra kanal ağızlarının üzerine biyouyumlu pulpa kaplama materyali uygulandı. Yapılan tedavinin ardından hastaların Görsel Analog Skala üzerinde 6. saat - 24. saat - 48. saat - 72. saat ve 7. günlerde hissedilen ağrı şiddetine göre uygun olan yeri işaretlemesi istendi. 7. günde hastaların klinik kontrolü ve perküsyonda ağrı değerlendirilmesi yapıldı. Veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edildi. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro-Wilk testi ile değerlendirildi. Parametrik test varsayımları sağlanmadığı için non-parametrik yöntemler tercih edildi. Gruplar arası karşılaştırmalarda Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri, zaman içi karşılaştırmalarda Friedman ve Wilcoxon işaretli sıralar testleri kullanıldı. Çoklu karşılaştırmalarda Tip I hata olasılığını kontrol etmek amacıyla Bonferroni düzeltmesi uygulandı ve anlamlılık düzeyi düzeltilmiş alfa değerine göre değerlendirildi. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Ki-kare ve Fisher's Exact testleri kullanıldı. Veriler tablolarda ortalama ± standart sapma, ortanca (Minimum-maksimum) değer şeklinde belirtildi ve anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edildi. Gruplar arası değerlendirmede demografik veriler yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi (p > 0,05). Her üç grubun preoperatif ve 7. gün perküsyon ağrısı değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma belirlendi (p < 0,001). Her üç grubun preoperatif ve postoperatif 6., 24., 48., 72. saat ile 7. gün ağrı değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi (p > 0,05). Tüm gruplarda en yüksek postoperatif ağrı değeri 6. saatte kaydedildi. ProRoot MTA grubunda ilk 24 saat, Biodentin grubunda ilk 48 saat ve TheraCal PT grubunda ise ilk 6 saat içerisinde ağrı değerlerinde belirgin bir azalma tespit edildi. Özellikle 72. saat ve 7. gün ölçümlerinde ProRoot MTA grubunda diğer gruplara kıyasla ağrı saptanmayan hasta oranının daha yüksek olduğu gözlendi; ancak gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p > 0,05). Gruplar arasında ağrı kesici kullanımının zamana göre dağılımı karşılaştırıldığında, ProRoot MTA grubunda diğer gruplara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir fark belirlendi (p < 0,01). İrreversible pulpitisli molar dişlerde ProRoot MTA, Biodentin ve TheraCal PT ile uygulanan total pulpotominin, postoperatif ağrının azaltılmasına katkı sağlayabildiği ve klinik açıdan değerlendirilebilir bir tedavi protokolü olduğu görülmektedir. TheraCal PT'nin postoperatif ağrı sonuçlarının ProRoot MTA ve Biodentin ile benzer düzeylerde bulunması ve gruplar arasında anlamlı farklılıkların görülmemesi, bu materyalin klinik açıdan güvenilir bir alternatif olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of three highly biocompatible materials used in total pulpotomy of permanent teeth diagnosed with symptomatic irreversible pulpitis on postoperative pain were evaluated. In the study, total pulpotomy was performed on the mandibular first molar teeth of 51 systemically healthy patients aged 18-45 years with TheraCal PT, Biodentin, and ProRoot MTA materials. Patients were randomized into three groups, with n=17 in each group. Demographic data, clinical findings, and preoperative pain values of the patients were recorded. The coronal pulp tissue was amputated up to the level of the canal orifices using a high-speed sterile diamond bur. Hemostasis was achieved by applying gentle pressure with a cotton pellet soaked in 2.5% NaOCl for 2 minutes and, if necessary, repeated up to two more times (6 minutes). After achieving hemostasis, a biocompatible pulp capping material was applied over the canal orifices. Following the treatment, patients were asked to mark the appropriate point on the Visual Analog Scale according to the intensity of pain experienced at 6, 24, 48, and 72 hours, and on the 7th day. On the 7th day, clinical examination and percussion assessment were performed. Data were analyzed using SPSS 25.0 software. The normality of the data distribution was assessed using the Shapiro-Wilk test. Since the assumptions for parametric tests were not met, non-parametric methods were preferred. Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests were used for intergroup comparisons, while Friedman and Wilcoxon signed-rank tests were used for intragroup comparisons over time. Bonferroni correction was applied to control the Type I error rate in multiple comparisons, and the level of significance was evaluated according to the adjusted alpha value. Chi-square and Fisher's Exact tests were used for the comparison of categorical variables. Data were presented as mean ± standard deviation and median (Minimum–maximum) values in tables, and the level of significance was accepted as p < 0.05. In the intergroup evaluation, no statistically significant difference was found in terms of demographic data (p > 0.05). A statistically significant decrease was observed between the preoperative and 7th day percussion pain values in all three groups (p < 0.001). No statistically significant difference was observed when comparing preoperative and postoperative pain values at 6, 24, 48, and 72 hours, and on the 7th day among the three groups (p > 0.05). The highest postoperative pain value was recorded at the 6th hour in all groups. A marked reduction in pain values was observed within the first 24 hours in the ProRoot MTA group, within the first 48 hours in the Biodentin group, and within the first 6 hours in the TheraCal PT group. Particularly at the 72nd hour and on the 7th day, a higher proportion of patients without pain was observed in the ProRoot MTA group compared to the other groups; however, no statistically significant difference was found between the groups (p > 0.05). When the distribution of analgesic use over time was compared between groups, a statistically significant difference was found in the ProRoot MTA group compared to the other groups (p < 0.01). It was observed that total pulpotomy performed with ProRoot MTA, Biodentin, and TheraCal PT in molar teeth with irreversible pulpitis may contribute to the reduction of postoperative pain and represents a clinically applicable treatment protocol. The finding that the postoperative pain outcomes of TheraCal PT were similar to those of ProRoot MTA and Biodentin, and that no significant differences were observed between the groups, suggests that this material may be considered a clinically reliable alternative.