The reading comprehension skills of 10th grade students learning english as a foreign language
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen 10. sınıf öğrencilerin okuduklarını anlama becerisi
- Tez No: 1021947
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZETTİN KÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Okuma Anlama Becerileri, Kapsamlı Araştırma, Dil Edinimi, EFL, Okuma Yeterliliği-Stratejileri-Tercihleri-Tutumları, Karma Yöntem Yaklaşımı, Dil Gelişimi, İngilizce Öğrenme Süresi, Metin Uzunluğu, İngilizce Kullanım Sıklığı, Okuma-anlama, Yabancı dil öğretimi, Reading Comprehension Skills, Comprehensive Investigation, Language Acquisition, EFL, Reading Proficiency-Strategies-Preferences-Attitudes, Mixed Method Approach, Development, Duration of English Learning, Text Length, Frequency of English Usage, Reading-comprehension, Foreign language teaching
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen 10. Sınıf öğrencilerinin okuma anlama becerilerini, tercihlerini, tutumlarını, farkındalıklarını ve stratejik yaklaşımlarını kapsamlı bir şekilde incelemek, anlamak ve onlara okuma becerileri kazandıracak olan stratejileri belirlemek üzerine olmuştur. Öğrencilerin okuduklarını anlama konusundaki yeterlilik seviyelerini araştırılmasına imkan sağlayan bu çalışmanın katılımcılarını ise İstanbul'da yer alan özel bir kolejdeki 10. Sınıfta Eğitim-Öğretim gören öğrenciler oluşturmuştur. Çalışmaya katılan öğrencilerin okumaya karşı tutumları; öğrencilerin bireysel ve işbirlikçi okuma stratejilerine eğilimi ve öğrencilerin okumaya yönelik öz-yeterlik düzeyleri karşılaştırılmıştır. Bilindiği üzere okuma yaygın olarak bir metni anlamlı birimlere ayırma ve anlamı oluşturma olarak tanımlanmaktadır. Bilişsel olarak zorlu bir süreç olarak kabul edilmekte olan okuma-anlama etkinliği, okuyucunun yazılı bilgiyi çözümlemesi için onu farklı faktörlerin içine çekmektedir. Bu faktörlerden öne çıkanları kelime bilgisi, konu, duyuşsal faktörler ve benimsenen stratejileri ifade etmektedir. Ayrıca içeriği soyut, türü yaygın olmayan ve okunabilirliği karmaşık olan bir metin, okuyucunun ulaştığı anlama düzeyini de etkileyebilmektedir. Ya da öğrencilerin yabancı dilde okuma motivasyonunun içsel veya dışsal etkilerinin de okuduğunu anlamada zorluklar yaşayabilmektedir. İşte bu çalışma bu faktörlerin de incelenmesine imkan sağlayacak ve öğretmenlerin öğrencilerine karşı okuma stratejilerini öğretirken öğrencilerinin harekete geçmesini teşvik edecek öğretim ortamlarını da fark etmesine olanak sağlayacaktır. Çalışma, amacı doğrultusunda tanımlayıcı anket yöntemi kullanmıştır. Çalışmada Karma Yöntem Yaklaşımı benimsenmiş ve İstanbul'daki özel bir okulda 119 kişilik 10. sınıf öğrencisi üzerinde anket yoluyla aşamlalı/tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Öğrencilere uygulanan ankette, temel olarak A2 seviyesinde“A Message to A New Friend”ve B1 seviyesinde“Digital Habits Across Generations”adlı iki okuma parçası kullanılmıştır. Bu iki metne ilişkin anketlerden toplanan veriler, çalışmada belirtilen yöntemler doğrultusunda altı alt başlıkta analiz edilmiştir. Detaylı karşılaştırmalı analiz için uygulanan altı başlık şunlardır: İngilizce Öğrenme Süresi ve Okuma Becerilerinin Gelişimi (1), Okuma Becerileri ve Akademik Başarı (2), Metin Uzunluğu, Öğrenci Katılımı ve Okuma Tutumları (3), Okuma Tercihleri, Stratejileri ve Okuma Becerileri (4), Okuma Becerileri ve Dilbilgisi Başarısı (5) ve İngilizce Kullanım Sıklığı, Okuma Stratejileri ve Okuma Becerileri (6). Bu araştırma, EFL 10. sınıf öğrencilerinin okuma anlama becerilerini geliştirmede bazı anahtar konuların da önemini vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this thesis is to conduct a comprehensive investigation into the reading comprehension skills, preferences, attitudes, and strategic approaches of 10th-grade students learning English as a foreign language. Additionally, this study seeks to identify and propose effective strategies that can further enhance their reading proficiency and overall comprehension in English language. The study compared the participants' attitudes towards reading, their tendencies toward individual and collaborative reading strategies, and their self-efficacy levels in reading. Reading is commonly defined as the process of breaking down a text into meaningful units and constructing meaning from it. The cognitive activity of reading comprehension, considered a challenging process, engages the reader in deciphering written information by involving various factors. Prominent among these factors are vocabulary knowledge, subject matter, affective factors, and adopted strategies. Furthermore, a text with abstract content, an uncommon genre, or complex content can also influence the reader's level of comprehension. Additionally, these factors and the motivation of students to read in a foreign language, whether intrinsic or extrinsic, can pose challenges in understanding what they read. This study will provide an opportunity to examine these factors and enable teachers to identify teaching environments that encourage students to take action when teaching reading strategies. A descriptive survey methodology was employed for the purpose of the study. The study used A Mixed Method Approach and used stratified sampling method through survey to 119 10th Grade students in a private School in İstanbul. In the Survey questions applied to the students, two reading passages,“A2 Level A Message to A New Friend”and“B1 Level Digital Habits Across Generations”were used as the basis. Data collected from the survey according to these two passages were analyzed under six subheadings, following the methods outlined in the study. The six subheadings of the findings for detailed comparative analysis applied for both texts findings seperately and lastly together are; Duration of English Learning and Development of Reading Skills(1), Reading Skills and Academic Success(2), Text Length, Student Engagement, and Reading Attitudes(3), Reading Preferences, Strategies and Reading Skills(4), Reading Skills and Grammar Achievement(5) and Frequency of English Usage, Reading Strategies and Reading Skills(6) This research highlighted the importance of several key aspects in enhancing the reading comprehension skills of EFL 10th graders.