Tıkanma sarılığında manyetik rezonans kolanjiografinin tanısal değeri
- Tez No: 102697
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA BEKİR SELÇUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Manyetik rezonans kolanjiyografi, tıkanma sardığı, Magnetic resonance cholangiography, obstructive jaundice VI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Amaç: Son yıllarda pankreatobiliyer sistem hastalıklarının incelenmesinde invaziv olmayan bir yöntem olarak kullanılmaya başlanan manyetik rezonans kolanjiyografi hızlı bir gelişme göstermektedir. Bu çalışmada, tıkanma sarılığı olan hastalarda tıkanma nedeninin ve tıkanma seviyesinin ortaya konulması için, intra ve ekstrahepatik safra yollan T2 ağırlıklı fast spin eko sekansı kullanılarak manyetik rezonans kolanjiyografi ile değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Tıkanma sardığı ön tandı 80 olgunun ( 36'sı kadın, 44'ü erkek; yaş ortalaması: 60.9 olan ) manyetik rezonans kolanjiyografileri prospektif olarak değerlendirildi. Çalışmamızda tüm manyetik rezonans kolanjiyografi incelemeleri 0.5 Tesla süperiletken magnet kullandarak yapddı (Signa, General Electric Medical Systems, Mdwakee). Hem eksitasyon için, hem de sinyal alımında vücut sargısı kullanddı. Tüm hastalarda aksiyal planda, 15 hastada ek olarak koronal planda iki boyutlu fast spin eko sekansı kullandarak manyetik rezonans kolanjiyografi görüntüleri elde edddi. Manyetik rezonans kolanjiografi bulguları olguların son tandan de karşdaştınldı ve manyetik rezonans kolanjiyografinin tanı değeri araştınldı. Bulgular: Olguların 75 'inde (%92.5) etiyolojiyi ortaya koyma açısından manyetik rezonans kolanjiografi de son tamlar arasında korelasyon mevcuttu. Hastaların son tanılarına bakıldığında 35 (%43.7) olguda koledokolitiyazis, 35 (%43.7) olguda kitle lezyonu saptandı. Taş boyudan 3 ile 24 mm arasında değişmekteydi. Son tandan koledokolitiyazis olan hastaların, son tandan de manyetik rezonans kolanjiografi tandan karşdaştırddığmda manyetik sezonans kolanjiyografinin sensitivitesi: %97.1, spesifisitesi: %95.5, pozitif prediktif değeri: %94.4, negatif prediktif değeri: %97.7, doğruluk oranı: %96.2 bulundu. Malign darlık saptanan hastalarda son tamlar de manyetik rezonans kolanjiografi tandan karşdaştırddığmda istatistiksel değerler: sensitivite: %91.4, spesifisite: %97.7, pozitif prediktif değer: %96.9, negatif prediktif değer: %93.6, doğruluk oram: %95 bulundu. Sonuç: 2D FSE sekansı kuUandarak yapdan manyetik rezonans kolanjiyografi tıkanma sanlıklı hastaların incelenmesinde, noninvaziv, kolayca uygulanabden, kontrast madde ve iyonize ışm gerektirmeyen ve tanıya yüksek oranda yardımcı bir görüntüleme yöntemidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: Magnetic resonance cholangiography, used as a non-invasive method in investigation of disesases of pancreatobiliary system, shows a rapid development in recent years. In this study, intra and extrahepatic biliary tract in patients with obstructive jaundice were evaluated by magnetic resonance cholangiography using T2 weighted fast spin echo sequence to depict the etiology and level of obstruction. Materials and Methods: Magnetic resonance cholangiography examinations of 80 patients (36 male, 44 female; mean age 60.9) with a prediagnosis of obstructive jaundice were evaluated prospectively. All magnetic resonance cholangiography examinations in this study were performed by a 0.5 Tesla superconductive magnet (Signa, General Electric Medical Systems, Milwakee). Body coil was used for both excitation and signal collection. Magnetic resonance cholangiography images were obtained by using two-dimensional fast spin echo sequence on axial plane in all patients and on additional coronal plane in 15 patients. Magnetic resonance cholangiography findings were compared with final diagnosis of patients and diagnostic value of magnetic resonance cholangiography was evaluated. Results: A correlation was present between magnetic resonance cholangiography and final diagnosis to depict the etiology in 75 patients (92.5%). Choledocholithiasis was detected as the final diagnosis in 35 patients (43.7%). When the final diagnosis and magnetic resonance cholangiography findings were compared in these patients, the sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value, accuracy of magnetic resonance cholangiography were: 97.1%, 95.5%, 94.4%, 97.7%, 96.3%, respectively. Malignant obstruction was detected as the final diagnosis in 35 patients (43.7%). The statistical values were as sensitivity: 91.4%, specificity 97.7%, positive predictive value: 96.9%, negative predictive value 93.6%, accuracy: 95% when the final diagnosis and magnetic resonance cholangiography diagnosis were compared in patients with a detected malignant obstruction. Conclusion: Magnetic resonance cholangiography using two-dimensional fast spin echo is a non-invasive method, easy to perform, with no requirement for contrast material use and ionizing radiation, and helps diagnosis with a high accuracy in evaluation of patients with obsructive jaundice.