Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde koledokolitiazis tanılı hastalarda ERCP ve MRCP arasındaki korelasyon
Correlation between ERCP and CRCP in patients diagnosed with choledocholithiasis in Erzurum Regional training and research Hospital
- Tez No: 721997
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN NASIR BİNİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Koledokolitiazis, ERCP, MRCP
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Erzurum Bölge Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Koledokolitiazis Tanılı Hastalarda ERCP ve MRCP Arasındaki Korelasyon Koledokolitiazis kısaca ana safra kanal olan koledokta safra taşı bulunmasına denilmektedir.Safra yollarının kendisinde oluşan taşlara primer taşlar denilirken safra kesesindeki taşların safra yollarına düşmesi ile oluşan taşlara sekonder taşlar denilmektedir ki klinikte en çok karşılaşılan durum da bu olmaktadır. Safra kesesi taşı olan hastaların ise % 15 inde hayatın bir döneminde koledokolitiazis gelişmektedir yani safra kanalına taş düşmektedir bu yüzden tanı ve tedavisi önemlidir. Literatür incelendiğinde koledokolitiazis tanılı hastalarda ERCP ve MRCP yi kıyaslayan çalışmalarda eksiklikler görülmektedir.Çalışmamızın amacı geniş hasta grubunda ERCP gibi invaziv bir yöntemle MRCP gibi invaziv olmayan yöntemi kıyaslayarak aralarındaki üstünlükler ve korelasyonları ortaya koyarak literatüre katkı sağlamaktır. Çalışmamızda klinik laboratuvar ve görüntüleme yöntemleri ile koledokolitiazis tanısı konulan 500 hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Öncelikle hastalarda koledokolitiazis düşündürecek kliniğe sahip olmaları sonrasında ise kolestaz belirteçleri olan AST ALT ALP GGT ve tıkanma sarılığında artan billürbin seviyeleri ile tanı desteklenmiştir. Tanıyı kesinleştirmek için MRCP ve sonrasında ERCP yapılmıştır. ERCP altın standart olarak kabul edildiğinde koledokolitiazis tanısı koymada MRCP sensivitesi% 97,8spesifitesi% 89,3 olarak tespit edildi. Malignitelerdesensitivitesi% 85,7spesifitesi %95,7 kist hidatik için sensitivitesi %95,4 spesifitesi %96,8Mirizzi sendromu için sensitivitesi %77,7spesifitesi %99,6 olarak bulundu. Çalışmamızda MRCP ve ERCP sonuçlarının korele olduğu gösterildi. ERCP invaziv bir işlem olarak karşımıza çıkmakta olup verilen kontrast maddeye bağlı olarak komplikasyonları mortal seyredebilen bir işlemdir. MRCP ise invaziv olmayan ve kontrast madde kullanılmamasına bağlı olarak daha masum bir işlemdir. Bu sonuçlarla MRCP nin klinik öneminin daha da artacağı düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Correlation between ERCP and MRCP in Patients Diagnosed with Choledocholithiasis in Erzurum Regional Training and Research Hospital Choledocholithiasis is briefly called the presence of gallstones in the common bile duct. The Stones formed in the biliary tract itself are called primary stones, while the Stones formed by the falling of the stones in the gallbladder in to the biliary tract are called secondary stones, which is the most common situation in the clinic. 15% of patients with gallbladder stones. In a child, choledocholithiasis develops at some point in his life, that is, Stones fall into the bile duct, so diagnosisand treatment are important. When the literature is examined, there are deficiencies in studies comparing ERCP and MRCP in patients with choledocholithiasis. The aim of our study is to contribute to the literature by comparing an invasive method such as ERCP with a non-invasive method such as MRCP in a large patient group and revealing the advantages and correlations between them. In our study, 500 patients diagnosed with choledocholithiasis by clinical laboratory and imaging methods were analyzed retrospectively. First of all, patients had a clinic that would suggest choledocholithiasis, and then enzymes such as AST ALT ALP GGT, which are cholestasis markers, were supported by increased bilirubin levels in obstructive jaundice. MRCP followed by ERCP was performed to confirm the diagnosis. When ERCP was accepted as the gold standard, MRCP sensitivity was 97.8% and specificity was 89.3% in diagnosing choledocholithiasis. The sensitivity for malignancies was 85.7%, specificity 95.7%, for hydatid cyst 95.4% specificity 96.8% for Mirizzi syndrome 77.7% specificity 99.6% In our study, it was shown that MRCP and ERCP results were correlated. ERCP is an invasive procedure and its complications can be fatal depending on the contrast agent given. MRCP, on the otherhand, is a more innocent procedure due to the non-invasive nessand lack of contrast material. With these results, it can be thought that the clinical importance of MRCP will increase even more. KeyWords: Choledocholithiasis, ERCP,MRCP