Pulmoner emboli tanısında spiral bilgisayarlı tomografi pulmoner anjiografinin tanı değeri
- Tez No: 102701
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÇETİN ÇELENK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pulmoner emboli, spiral bilgisayarlı tomografi, ventilasyon perfüzyon sintigrafi, pulmoner anjiografi, Pulmonary embolism, spiral computed tomography, ventilation perfusion scintigraphy, pulmonary angiography V
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Amaç: Pulmoner emboli şüphesi taşıyan hastalarda, spiral bilgisayarlı tomografi pulmoner anjiografinin tam değerinin prospektif olarak belirlenmesi Gereç ve Yöntem: Klinik olarak pulmoner emboliden şüphelenilen 67 hastaya kontrastlı, dinamik ince kesit, toraks spiral bilgisayarlı tomografi anjiografi incelemesi ve buna ilave olarak ventilasyon-perfüzyon sintigrafisi, alt ekstremite Doppler ultrasonografi incelemesi, pulmoner dijital subtraksiyon anjiografi gibi diğer görüntüleme yöntemlerinden en az birisi yapıldı. Sonuçlar, spiral bilgisayarlı tomografi bulgularıyla karşılaştırıldı. Bulgular: 67 hastanın 34'üne pulmoner emboli tanısı konuldu. Spiral bilgisayarlı tomografi, pulmoner emboli tanısı konulan 34 hastanın 30'unda tanıyı doğruladı. Spiral bilgisayarlı tomografi pulmoner anjiografinin duyarlılığı %88, özgüllüğü %91, pozitif prediktif değeri %91, negatif prediktif değeri %88 olarak belirlendi. Sonuç: Santral pulmoner emboli tanısında spiral bilgisayarlı tomografi pulmoner anjiografi doğru, geçerli ve noninvaziv bir yöntemdir. Bu nedenle klasik tanısal algoritme girmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: To determine the diagnostic value of spiral computed tomography pulmonary angiography in patients with suspicion of pulmonary embolism prospectively. Materials and Methods: Contrast-enhanced, dynamic, thin sliced spiral computed tomography and in addition at least one of the ventilation-perfusion scintigraphy, Doppler ultrasonography, pulmonary digital subtraction angiography examinations were performed in 67 patients who were suspected to have pulmonary embolism by clinically. The results were compared with the findings of spiral computed tomography pulmonary angiography. Results: Thirty-four of the 67 patients had pulmonary embolism diagnosis. Spiral computed tomography confirmed the diagnosis in 30 of 34 patients. The sensitivity, specificity, positive predictive value and negative predictive value of spiral computed tomography pulmonary angiography were 88%, 91%, 91%, 88%, respectively. Conclusion: Spiral computed tomography pulmonary angiography is in accurate, valuable and noninvasive method in diagnosis of central pulmonary embolism. Thus it should take place in the classical diagnostic algorhytm.