İntrakranial anevrizmaların tanı ve preoperatif değerlendirilmesinde üç boyutlu bilgisayarlı tomografik anjiyografi
- Tez No: 102700
- Danışmanlar: DOÇ.DR. T. MURAT DANACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dijital subtraksiyon anjiyografı, İntrakranial anevrizma, Üç boyutlu bilgisayarlı tomografik anjiyografı. V, Digital subtraction angiography, intracranial aneurysm, Three dimensional computed tomographic angiography. VI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Amaç: Anjiyografinin invaziv bir görüntüleme yöntemi olması, intrakranial anevrizmaların tanısında anjiyografiye alternatif olabilecek modalitelerin arayışına neden olmuştur. Çalışmamızda bu alternatif modalitelerden biri olan üç boyutlu bilgisayarlı tomografik anjiyografinin, intrakranial anevrizmaların tanı ve preoperatif değerlendirilmesinde güvenilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Subaraknoid kanama ön tanılı 36 hastanın (22 kadın, 14 erkek, yaş ortalaması 57.6) üç boyutlu bilgisayarlı tomografik anjiyografıleri prospektif olarak değerlendirildi. Üç boyutlu bilgisayarlı tomografik anjiyografı ile anevrizmaların sayı, lokalizasyon, boyut ve boyun yapısı değerlendirilmiştir. Üç boyutlu bilgisayarlı tomografi bulguları, olguların dijital subtraksiyon anjiyografileri ile karşılaştırıldı ve üç boyutlu bilgisayarlı tomografik anjiyografinin tanı değeri araştırıldı. Bulgular: Anevrizmaların 38'inde (%88.4) üç boyutlu bilgisayarlı tomografik anjiyografi ile dijital subtraksiyon anjiyografı arasında korelasyon mevcuttu. Üç boyutlu bilgisayarlı tomografik anjiyografi ile gösterilemeyen 5 anevrizma 3 mm. çaplıydı. Dijital subtraksiyon anjiyografi ile üç boyutlu bilgisayarlı tomografik anjiyografı tanılan karşılaştırıldığında üç boyutlu bilgisayarlı tomografik anjiyografı sensivitesi: % 88.4, pozitif prediktif değeri: 97.4 bulundu. Sonuç: Üç boyutlu bilgisayarlı tomografik anjiyografı intrakranial anevrizmaların, özelliklede 3 mm. ve daha büyük olanların saptanmasında ve preoperatif değerlendirilmesinde başarı oram yüksek olan bir görüntüleme tekniğidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: The invasive nature of angiography has inspired a search for alternative imaging modalities concerning intracranial aneurysms. In our study the effectivity of three dimensional computed tomographic angiography, one of these modalities, in the diagnosis and evaluation of intracranial aneurysms is investigated. Materials And Methods: Three dimensional computed tomographic angiography examinations of 36 patients (22 female, 14 male, mean age 57.6) with a prediagnosis of subarachnoid haemorrhage were evaluated prospectively. Multiplicity, location, size, neck configuration of aneurysms have been assesed by three dimensional computed tomographic angiography. Three dimensional computed tomographic angiography findings were compared with digital subtraction angiography diagnosis of patients and diagnostic value of three dimensional computed tomographic angiography was evaluated. Results: A correlation was present between three dimensional computed tomographic angiography and digital subtraction angiography in 38 aneurysms (88.4%). The remaining 5 aneurysms which could not be shown by three dimensional computed tomographic angiography were 3 mm. size. Digital subtraction angiography and three dimensional computed tomographic angiography findings were compared accuracy of three dimensional computed tomographic angiography were; the sensivity: 88.4%, positive predictive value: 97.4%. Conclusion: Three dimensional computed tomographic angiography yields a high diagnostic value in the detection and preoperative evaluation of intracranial aneurysms especially of 3 mm. or bigger size.