Ariloksipropanolamin yapısındaki antihipertansif ilaçların Cu (II) ve Co (II) ile metal komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve mekanizmalarının incelenmesi
The Synthesis, characterization and mechanical investigation of Cu (II) and Co (II) complexes of aryloxypropanolamine structure anti-hypertension drugs
  1. Tez No: 102791
  2. Yazar: AYŞEGÜL GÖLCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEM YÜCESOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Acebutolol, Atenolol ve Propranolol'ün spektrofotometrik miktar tayinleri, geçiş metalleri, kompleksler, spektroskopi, farmasötik preperatlar, Spectrophotometric determinations of Acebutolol, Atenolol and Propranolol, transition metals, complexes, pharmaceutical formulations
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 16207
Özet
198 ÖZET Ariloksipropanolamin Yapısındaki Antihipertansif İlaçların Cu(II) ve Co(II) ile Metal Komplekslerinin Sentezi, Karakterizasyonu ve Mekanizmalarının İncelenmesi Bu çalışmada, ariloksipropanolamin türevi (|3- blokerleri) olan Acebutolol, Atenolol ve PropranoloFün Cu(H) ve Co(H) komplekslerinin sentezi yapılmıştır. Sentezlenen kompleks bileşiklerden hareketle spektrofotometrik tayin yöntemleri geliştirilmiştir. Sentezlenen komplekslerin yapılan elemental analiz, UV-vis, İR, atomik absorpsiyon ve magnetik süsseptibilite gibi spektroskopik yöntemler kullanılarak aydınlatılmıştır. Bütün komplekslerin termal davranışları, termogravimetrik teknikler (DTA-TG) kullanılarak incelenmiştir. Termogravimetrik sonuçların, analitik ve spektral sonuçlarla uyum içerisinde olduğu görülmüştür. Farklı M:L oranlarında üç ilacın da mononükleer Cu(JH), binükleer Cu(II) ve mononükleer Co(II) kompleksleri sentezlenmiştir. Mononükleer Cu(II) kompleksleri [Cu(HL)2.2HL]Cl2 veya [CuÇHL^HUKAc^ yapılarında olup M:L oram 1:4, binükleer Cu(H) kompleksleri Q12L2CI2 veya Cu2L2(Ac)2 yapısmda olup M:L oram 1:1 ve mononükleer CoÇI) kompleksleri Co(L}z(iÎ20)2 yapısmda olup M:L oram 1 :2 olarak bulunmuştur. UV-vis bölgede spesifik dalga boyuna sahip olan dört kompleksin (Acebutolol-Co(n), Atenolol-Cu(II), Propranolol-Cu(II) ve Propranolol-Co(II)) Job yöntemi kullamlarak metakligand (M:L) birleşme oranlan tayin edilmiştir. Acebutolol-Co(II), Atenolol-Cu(II), Propranolol-Cu(II) ve Propranolol-Co(H) komplekslerinden hareketle Acebutolol, Atenolol ve Propranolol'ün miktar tayin yöntemleri geliştirilmiş ve her bir maddenin farmasötik preperatlanna uygulanmıştır. Sonuçlar Acebutolol için literatür, Atenolol ve Propranolol için BP yöntemleri ile t- student's ve F-testi kullamlarak karşılaştırılmış ve farklar anlamsız bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
199 SUMMARY The Synthesis, Characterization and Mechanical Investigation of Cu(II) and Co(II) Complexes of Aryloxypropanolamine Structure Anti-Hypertension Drugs In this study, the Cu(II) and Co(II) complexes of Acebutolol, Atenolol and Propranolol, the aryloxypropanolamine derivatives and P-blockers have been synthesized. Starting from the complexes synthesized new spectrophotometric analysis methods have been developed for these compounds. The structures of the complexes synthesized have been elucidated by the use of UV-vis, IR, atomic absorption spectroscopy and magnetic susceptibility measurements. The thermal behaviors of the complexes have been investigated with thermogravimetric methods. Thermogravimetric datas have been found to in good compliance with spectroscopic and analytical datas. There have mononuclear Cu(II), binuclear Cu(II) and mononuclear Co(IT) of each drug synthesized with different M:L ratios. The mononuclear Cu(II) complexes have [Cu(HL)2.2HL]Cl2 or [CuCHLi^HUKAc^ structures with M:L ratio of 1:4; while binuclear Cu(E) complexes have of CU2L2CI2 or Cu2L2(Ac)2 structures with M:L ratio of 1 : 1 and mononuclear Cu(II) complexes Co(L)2(H20)2 types with a M:L ratio of 1 :2. The metal/ligand ratios all four complexes (Acebutolol-Co(II), Atenolol- Cu(II), Propranolol-Cu(n) ve Propranolol-Co(II)) have been determined by Job's method. Starting from the Acebutolol-Co(II), Atenolol-Cu(JJ), Propranolol-Cu(n) ve PropranoIol-Co(lI) there developed new methods for the analysis Acebutolol, Atenolol and Propranolol. The datas have been tested with literature in the case of Acebutolol- and BP methods for Atenolol ve Propranolol by the use of t- and F- tests for all and deviations have found to be statistically insignificant.