Salisilik asit içeren kozmetik amaçlı mikroemülsiyon formülasyonlarının hazırlanması ve klinik olarak değerlendirilmesi
Preparation and clinical evaluation of microemulsion formulations containing salicylic acid for cosmetic purpose
- Tez No: 102790
- Danışmanlar: PROF.DR. NİLÜFER TARIMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Microemulsion, Noninvasive Performance Tests, Triangle phase diagram, Salisilic Acid, Cosmetic application
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 13101
Özet
92 ÖZET SALİSİLİK ASİT İÇEREN KOZMETİK AMAÇLI MİKROEMÜLSİYON FORMÜLASYONLARININ HAZIRLANMASI VE KLİNİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışmanın amacı, cilde topikal olarak uygulanabilir özellikte bir mikroemülsiyon sisteminin hazırlanması, özelliklerinin kozmetik kriterlere göre geliştirilmesi ve model etkin madde olarak seçilen salisilik asidin sisteme yüklenerek formülün etkinliğinin in vitro ve in vivo şartlarda test edilmesidir. Mikroemülsiyon sistemini oluşturmak üzere yağ fazı olarak Labrafil M 1944 CS; yüzey etkin madde olarak Arlacel 186 ve Brij 35; yardımcı yüzey etkin madde olarak mutlak alkol ve distile su kullanılmıştır. Çalışmada meydana getirilen ilk mikroemülsiyonlar mikroemülsiyon sistemlerinin genel karakteristiklerine uygun olarak berrak ancak düşük viskozluklu akıcı sistemlerdir. Hazırlanan sistemin bir yardımcı madde kullanımına gerek olmadan cilt üzerine uygulandığında uygulama bölgesinden akmayacak kadar viskoz fakat bulunduğu kaptan kolaylıkla çıkabilecek kadar akıcı olması gereği kritik parametre olarak viskozluk faktörünü ortaya çıkarmıştır. Ayrıca formülün kullanıcıda bırakacağı sübjektif yağlı hissin iyileştirilmesi amacıyla sistemin yağ fazı içeriğinin azaltılarak su miktanmn arttırılması gerekli görülmüştür. Formülasyonun geliştirilmesi aşamasında bu gereklere uygun olarak lipofilik özelliği baskın olan yüzey etkin madde Arlacel 186' nm yüzey etkin madde kanşımmdaki oram azaltılmış buna karşın Brij 35 miktarı arttırılmıştır. Sistemdeki yağ fazı %10' un altına çekilmiş ve yüzey etkin madde : yardımcı yüzey etkin madde oram üzerinde çalışılarak istenen kriterlere uygun mikroemülsiyon sistemine ulaşılmıştır. Hazırlanan 9 ayrı mikroemülsiyon sistemine bitmiş üründe %2 etkin madde içerecek şekilde salisilik asit yüklenmiştir. Bu formüller modifîye Franz hücresi kullanılarak in vitro salım testlerine tabi tutulmuş ve salisilik asidin salım profilleri hazırlanmıştır.93 Etkin madde içeren formüllerden bir tanesi seçilerek dermatolog kontrolünde gönüllü hastalar üzerinde gerçekleştirilen in vivo deneylerde kullanılmıştır. Etkin madde içeren formülasyon, plasebo mikroemülsiyon formülasyonu ve Türkiye ilaç piyasasmda bulunan ticari bir preparat her biri en az 10 hastadan oluşan üç ayn gönüllü grubu üzerinde 1 aylık süreyle denemeye tabi tutulmuştur. Elde edilen sonuçlar istatistik yöntemlerle değerlendirilmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki, bir aylık dönemde plasebo ürün uygulanan hastalarda cildin sebum düzeyinde uygulama bölgeleri olan alnı, yanak ve çenenin hiçbirinde istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş meydana gelmezken; ticari ürün ve salisilik asit yüklü mikroemülsiyon formülasyonu için her bölgede sebum miktarının düşüşü gözlenmiştir. Çalışmayı yürüten doktorun gerçekleştirdiği klinik iyileşme derecesi değerlendirmeleri göz önüne alındığında görülmektedir ki; en büyük iyileşme salisilik asit yüklü mikroemülsiyon formülasyonunda gerçekleşmiş onu ticari ürün açık farkla geriden izlemiştir. Anahtar Sözcükler : Mikroemülsiyon, Üçgen Faz Diyagramı, Salisilik Asit, Girişimsel Olmayan Performans Testleri, Kozmetik Uygulama
Özet (Çeviri)
94 SUMMARY PREPARATION AND CLINICAL EVALUATION OF MICROEMULSION FORMULATIONS CONTAINING SALICYLIC ACID FOR COSMETIC PURPOSE The aim of our study was to prepare a microemulsion which could be applied topically, to improve its properties according to cosmetic criterii and to test the in vitro and and in vivo efficacy of the model drug by loading salisilic acid to the system. While formulating the microemulsion system distilled water, Labrafil M 1944 CS as the oil phase, Arlacel 186 and Brij 35 as the surfactants and absolute ethanol as the cosurfactant were used. The first microemulsions which were prepared in the study were clear, low in viscosity and easily flowing which were addeptable properties of microemulsion systems. The product has be at an optimum viscosity preventing the drainage from the application area but also mamtaining the flow out of the cup easily, with no need of additives. Furthermore, there was a necessity of increasing the water content and decreasing the oil phase content in order to improve the subjective oily sense for the consumer. In the development phase of the formulation, the amount of higly lipophilic Arlacel 186 in the surfactant was reduced while the amount of Brij 35 was increased. The total percentage of oil in the system was decreased below % 10 and surfactant/ cosurfactant ratio was investigated to develop a microemulsion system suitable for the desired criterii. Among the 36 formulations that were prepared, 9 formulations were loaded with salisilic acid to constitute %2 of the finished product. Drug releases from these formulations were examined using a modified Franz cell and release profiles were prepared.95 Among the drug loaded formulations, one formulation was selected and tested on volunteer patients. The formulation containing the drug,a placebo microemulsion formulation and a commercial preparation in Turkish drug market were applied for one month on three different groups consisting of at least 10 patients. The results obtained were evaluated statistically. According to the results, no significant reduction in the skin sebum levels, including the application regions of forehead, cheek and chin, were determined following the application of the microemulsion without the active ingredient for a period of 1 month. However, the sebum content was found to decrease at all regions after the application of both the commercial preparation and the salicylic acid loaded microemulsion formulation. When the clinic degree of improvement achieved by the doctor was evaluated, it was seen that the highest improvement was obtained with the microemulsion formulation containing salisilic acid followed by the commercial preparation.