Antimikrobiyal etkili yeni bazı flavonoid türevleri üzerinde araştırmalar
Investigation on some new antibacterial flavonoid derivatives
- Tez No: 102813
- Danışmanlar: PROF.DR. RAHMİYE ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Ampisilin, ampisilin ester, antibakteriyel etki, 3' ve/veya 4'- bromometilflavon, pro-drug, Ampicillin, ampicillin ester, antibacterial effect, 3 'or 4'- bromomethylflavone, pro-drug
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
78 ÖZET Antimikrobiyal Etkili Yeni Bazı Flavonoid Türevleri Üzerinde Araştırmalar Bu çalışmada bazı flavonoid türevlerinin antibakteriyel etkisinin varlığı göz önüne alınarak geniş spektrumlu ve bir aminopenisilin türevi olan ampisilinin karboksil grubu üzerinden flavonil esterlerini hazırlayarak ampisilinin yeni ön-ilaç türevlerini sentezlemeyi amaçladık. Sentezlenmesi hedeflenen bileşikler: 1. Ampisilin 3 ' -(4H-4-okso- 1 -benzopiran-2-il) benzil esteri 2. Ampisilin 4'-(4H-4-okso- 1 -benzopiran-2-il) benzil esteridir. Bu bileşiklere ulaşmak için öncelikle 3'- ve 4'-bromometil flavon sentezleri yapılmıştır. Baker-Venkataraman yöntemi ile 2-hidroksi asetofenon başlangıç maddesinden hareketle üç basamakta hazırlanan 3' ve 4 '-metil flavon türevleri daha sonra N-bromosüksinimid ile bromlanarak bromlu türevler hazırlanmıştır. Daha sonra ampisilin trihidrattan yola çıkarak ampisilinin serbest amino grubunu korumak amacıyla ampisilinin potasyum tuzunun schiff bazı hazırlanmış ve oluşan ürün bromometilflavonlarla muammele edilmiştir. Sonuçta orijinal ampisilin esterlerine ulaşılmıştır. Elde edilen bileşiklerin saflık kontrolleri, İTK ve EN incelemeleri ile yapıldıktan sonra gerçekleştirilen İR, *H NMR, Mass spektral verileri ve elementel analiz değerleri beklenen yapılan kanıtlar nitelikte bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
79 SUMMARY Investigation On Some New Antibacterial Flavonoid Derivatives In this study, it was aimed to prepare the new pro-drug derivatives which possess ampicillin and flavone groups at the same molecule. It was reported that both of the groups have a good antibacterial activitiy according to the literature data. Targeted compounds are, 1 -Ampicillin benzyl ester of 3'-(4H-4-oxo-l-benzopyran-2-yl) 2- Ampicillin benzyl ester of 4'-(4H-4-oxo-l-benzopyran-2-yl) At the first step, 3'- and 4'-bromomethylflavone were obtained starting from 2'-hydroxyacetophenone by the three reaction steps used Baker- Venkataraman method. At the second step Schiff base of ampicillin potassium salt were prepared in order to protect the amine group of ampicillin. Finally, originally ampicillin esters were obtained the reaction of 3'- and 4'- bromomethylflavones with schiff base of ampicillin potassium salt. The purity of the synthesized compounds were checked some of their physicochemical parameters and their chemical structures were elucidated by the IR, H-NMR, Mass spectral findings and elemental analyses.