Assessment of the effects of silica exposure on the clinically and toxicologically important biomarkers
Silika maruziyetinin klinik ve toksikolojik açıdan önemli biyogöstergelere etkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 102829
  2. Yazar: MOHAMMED SHUBAİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURŞEN BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Silika, İmmünoglobulinler, Kompleman Proteinleri, DNA Hasarı, Tek Hücre Jel Elektroforezi, Silica, Immunoglobulins, Complement Proteins, DNA Damage, Single-cell Gel Electrophoresis
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
VI ÖZET Shubair, M., Silika Maruziyetinin Klinik ve Toksikolojik Açıdan Önemli Biyogöstergelere Etkisinin Değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Toksikoloji Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2001. Silika en iyi tanımlanmış iş yeri kirleticilerinden biri olup çevrede yaygınlığı oksijenden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Uzun süren silika temasının silikozis ve diğer kronik solunum rahatsızlıklarının ana nedenlerinden biri olduğu bildirilmektedir. Döküm ve çömlek yapımı işçilerin silikaya temas ettikleri iş kollarının başında gelmektedir. Meslekleri nedeniyle silikaya maruz kalan işçilerin immün yeterliklerini değerlendirmek için 45 döküm ve 22 çömlek işçisinin serum immunoglobulin ve kompleman protein konsantrasyonları ölçülmüş ve yaş, cinsiyet ve sigara içme alışkanlıklarına göre eşdeşleştirilmiş 67 kontrol ile kıyaslanmıştır. Kontroller ile kıyaslandığında döküm işçilerinin serum IgG, IgA ve IgM düzeylerinde önemli azalmalar saptanmıştır. Çömlek işçilerinde düzeyler kontrollere göre düşükse de fark istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. Serum kompleman C3 ve C4 düzeylerinde önemli farklılıklar gözlenmemiştir. Mesleki silika maruziyetiyle ilişkili olası tehlikeleri değerlendirmek için ayrıca 30 döküm, 22 çömlek işçisinin periferal lenfositlerindeki DNA hasarı alkali tek hücre jel elektroforez ya da 'comet' yöntemiyle değerlendirilmiştir. Hem döküm, hem de çömlek işçilerinde lenfositlerde gözlenen DNA hasarının kontrollerden önemli ölçüde yüksek olduğu gözlenmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Shubair, M., Assessment of the Effects of Silica Exposure on the Clinically and Toxicologically Important Biomarkers. Hacettepe University, Institute of Health Sciences Program of Pharmaceutical Toxicology Master of Sciences Thesis, Ankara, 2001. The abundance of silica in the environment is second to oxygen and it is one of the most documented workplace contaminants. Long term exposure to silica has been reported to be the principal cause of silicosis and other chronic respiratory abnormalities. Foundry work and making of pottery are some of the main industries in which workers may be exposed to silica. To assess the immune competence of workers occupational^ exposed to silica, serum immunoglobulin and complement protein concentrations of 45 foundry and 22 pottery workers have been analysed and compared to that of 67 matched controls according to age, sex, and smoking habits. Significant decreases in serum IgG, IgA, and IgM levels of the foundry workers have been found compared to controls. In pottery workers although the levels were found to be low, the difference was not significant. No significant differences were observed in the serum complement C3 and C4 levels. To investigate the potential hazard associated with the occupational exposure to silica, DNA damage in the peripheral lymphocytes of 30 foundry and 22 pottery workers were examined by the alkaline single-cell gel electrophoresis 'comef technique. The DNA damage observed in the lymphocytes of both foundry and pottery workers was significantly higher than that in their controls.