Deneysel subaraknoid kanama modelinde Niguldipine'in serebral vazospazm üzerine etkisi
The effect of niguldipine on cerebral vasospasm, in an experimental subarachnoid hemorrhage model
- Tez No: 103122
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA GÜRELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Kalsiyum Kanal Blokeri, Serebral Vazospazm, Lazer Doppler Flowmetre, Niguldipin 26, Calcium Channel Blocker, Cerebral Vasospasm, Laser Doppler Flowmetry, Niguldipine 27
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
VI. ÖZET Serebral vazospazm subaraknoid kanamadan sonra gelişen önemli bir komplikasyondur. Ciddi bir morbidite ve mortalite sebebidir ve halen etkin bir tedavisi yoktur. Serebral vazospazmın tedavisinde kalsiyum kanal blokerleri etkilerinin çok belirgin olmamasına rağmen halen kullanılmaktadır. Biz bu çalışmada serebral vazospazm üzerindeki etkileri henüz çalışılmamış bir kalsiyum kanal blokeri olan niguldipine'ni araştırdık. Başlıca kemoterapotik ilaç rezistansına etkileri üzerinde çalışılan niguldipine yavaş ama uzun etkili bir kalsiyum kanal blokeridir. Çalışmamızda niguldipine'in serebral vazospazm ve serebral kortikal kan akımı üzerine etkilerini Lazer Doppler Flowmetre ile değerlendirdik. Elde ettiğimizi sonuçlar, niguldipine'in serebral vazospazma bağlı ortaya çıkan serebral kortikal iskemiyi düzelttiği yönündedir.
Özet (Çeviri)
VII. ABSTRACT Cerebral vasospasm is an important complication of subarachnoid hemorrhage (SAH). This entity is a serious cause of morbidity and mortality, because of the lack of an effective treatment. Although the calcium channel blockers do not have a prominent therapeutic effect, they are still being widely used for the treatment of vasospasm after SAH. In this study, we investigated the therapeutic effects of a newer calcium channel blocker, namely Niguldipine, in a rabbit experimental cerebral vasospasm model. This drug has a slow-acting and long-lasting effect, particularly against the chemotherapeutic drug resistance mechanisms. The effect of Niguldipine in case of cerebral vasospasm has not been investigated yet. We have investigated the effect of Niguldipine on cerebral cortical blood flow during vasospasm period after SAH, with Laser Doppler Flowmetry. As a conclusion, our study demonsrated that Niguldipine is an effective agent on cerebral cortical ischemia associated with cerebral vasospasm.