Deneysel subaraknoid kanama modelinde intratekal yolla verilen cilostazol ve nimodipinin vazospazm üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Intrathecal administration of cilostazol and nimodipine in an experimental subarachnoid hemorrhage model
- Tez No: 236372
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ZİYAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Cilostazol, nimodipin, kalsiyum kanal blokerleri, fosfodiesteraz 3 inhibitörleri, intratekal uygulama, subaraknoid kanama, gecikmiş serebral vazospazm, Cilostazol, phosphodiesterase inhibitor, nimodipine, calcium channel blocker, vasospasm, SAH
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş:SAK genellikle mortalite ya da ciddi morbidite ile sonuçlanır. Gecikmiş SV ve vazodilatasyon yanıtında meydana gelen bozulmalar SAK sonrasında görülebilen klinik komplikasyonlardır. SV, SAK' nın önemli bir komplikasyonudur. SAK sonrası semptomatik gecikmiş SV, morbidite ve mortalitenin en önemli sebebi olarak gösterilir. Çalışmamızda PDE3 inhibitörü cilostazol ve KKB nimodipinin intratekal uygulanmasının SV üzerine etkileri incelenmiştir.Metodlar:Çalışmada ağırlıkları 2500- 3000 gr. arasında değişen 25 adet Yeni Zelanda beyaz tavşanı rastgele seçilerek 5 grup içerisinde incelenmiştir. Grup 1' deki hayvanlar kontrol; grup 2' dekiler SAK oluşturulan grup, grup 3' dekiler 0.05mg/ kg intratekal nimodipin ile 6, 12, 18, 24, 30 ve 36. saatlerde olmak üzere 6 kere tedavi verilen grup, grup 4' dekiler 10mg/ kg intratekal cilostazol ile 12, 24 ve 36. saatlerde olmak üzere 3 kere tedavi verilen grup ve grup 5' dekiler ise taşıyıcı grup olarak adlandırıldılar. Gruplardaki tüm hayvanlar SAK oluşumunu izleyen 48. saatte perfüzyon- fiksasyon yöntemi ie sakrifiye edildiler. Global olarak çıkarılan beyin ve beyin sapı fikse edilerek +4 santigrad derecede muhafaza edildi.Beyin sapından elde edilerek parafin bloklara gömülen baziler arter preparatlarından 4' er adet kesitler alındı ve kesitler hemotoksilen eozin boyası ile boyandılar. Baziler arter lümen çapı ve duvar kalınlıkları için Spot Windows Version 4.1 bilgisayar programı kullanıldı. Elde edilen değerlerle gruplara göre ortalamaları elde etmek için ANOVA gruplar arası farkı incelemek amacıyla Kruskall Wallis testi uygulandı.Sonuçlar:Tavşanlardaki ortalama ağırlık, kan basıncı ve kan gazı gibi fizyolojik parametrelerde, her 5 grupta da anlamlı farklılık izlenmedi. Grup 3 ve 4' deki baziler arter lümen çapları; grup 2' ye nazaran anlamlı olarak artmış olarak izlendi (p< 0.05).İntratekal cilostazol ve nimodipin alan gruplar karşılaştırıldığında, cilostazol alan grupta daha büyük kesit alanı saptanmasına rağmen bu istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0.05).PDE3 inhibitörü olan cilostazolün serebral kan akımını değiştirmeden vazodilatasyon yaptığı bilinmektedir. Nimodipin ise halen serebral vazospazm tedavisinde oral ya da intravenöz yoldan kullanılan bir kalsiyum kanal blokeridir.Çalışmamızda gruplar arasındaki arter lümen çapları ölçümlerinde anlamlı değişiklikler izlenmiştir. Buna dayanarak cilostazolün gecikmiş vazospazmda klinik çalışmalar için iyi bir aday olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
IntroductionSubarachnoid hemorrhage (SAH) often results in death or severe disability. Delayed cerebral vasospasm and impaired vasodilatation are critical clinical complications that occur after SAH.Cerebral vasospasm is an important complication of subarachnoid hemorrhage (SAH). Symptomatic delayed cerebral vasospasm after subarachnoid hemorrhage is one of the major causes of serious morbidity and death.The current study was undertaken to determine whether intrathecal administration of phosphodiesterase type 3 (PDE3) inhibitor cilostazol and calcium channel antagonist nimodipine reverses vasospasm.MethodsIn this study 25 male New Zealand White rabbits weighing 2500-3000 gr. were assigned randomly to 1 of 5 groups. Animals in group 1 served as controls, group 2 were SAH only group, Group 3 was treated with an 0.05 mg/kg nimodipine intrathecally for 6 times at 6,12,18,24,30 and 36 hours and group 4 was treated with an intrathecal 10 mg/kg cilostazol 3 times at 12 hours, 24 hours and 36 hours after the SAH induction and group 5 served as a vehicle group. All animals subjected to experimental SAH were euthanized by perfusion-fixation 48 hours after SAH induction. Brains were than removed and stored in fixative at +4 degrees overnight.The animal?s basilar arteries were sectioned from four seperate zones and four sections were obtained from each rabbit. Basilar artery luminal section areas were measured by using SPOT for windows Version 4.1 computer programme.ResultsMeasurement of the rabbits physiological parameters revealed no significant differences in mean body weight, mean blood pressure and mean blood gas values among the 5 groups. Basilar artery luminal section areas in group 3 and group 4 were significantly higher than group 2 (P< 0.05).ConclusionPhosphodiesterase 3 inhibitor cilostazol has vasodilatory effects without effecting cerebral blood flow. Nimodipine is a calcium channel blocker and is still used in vasospasm therapy either oral or intravenous. In our study the results of measurements of cross sectional areas between groups were significantly different. We therefore propose that cilostazol is a candidate for clinical trials in the treatment of delayed vasospasm.