Larinks kanserinde p53 pozitifliği, klinikopatolojik parametrelerle korelasyonu ve sağ kalıma etkisi
P53 positivity and correlation with clinicopathological features and effect on survival in laryngeal cancer
- Tez No: 103148
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİT UZUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: larinks kanseri, p53 proteini, klinikopatolojik parametreler. 37, laryngeal cancer, p53 protein, clinicopathological features. 39
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: SSK Ankara Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Ocak 1997- Temmuz 1999 yılları arasında SSK Ankara Eğitim Hastanesi 2.KBB kliniğinde larinks kanseri tanısı konan toplam 27 hasta (25 erkek, 2 kadın) bu çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaşlan 41 ve 70 arasında ve ortalama yaş 55,70+/- 8,94 yıldır.Tüm hasta dosyaları titizlikle Kasım 1998 tarihinden itibaren incelenmiş, hastaların o güne kadar yapılmış retrospektif takipleriyle birlikte Mayıs 2001 tarihine kadar hasta takipleri prospektif olarak sürdürülmüştür. Hastaların 3 aylık temel takipleri sonrasında 3'er aylık periyodlarla düzenli kontrollere çağrılarak tam bir KBB muayenesi, rutin kan tahlilleri ve akciğer filmiyle takip edildiler. P53 proteini'nin aşırı salınımı ile ilgili immünohistokimyasal çalışmada 27 laringeal karsinoma biyopsisinden yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı bu proteinin aşırı salınımı ile karsinoma arasında bir ilişki olup olmadığı ve muhtemel prognoz değerinin incelenmesidir. Ratlar ve tavşanlardan alınan örnek materyallerde p53 proteini çalışılmıştır. Pozitif kontrol grubu bu proteinin varlığını gösteren parafine gömülü 10 adet göğüs karsinoması örneğidir. 10 benign laringeal nodul de negatif kontrol grubu olarak immünohistokimyasal olarak boyanmıştır. 27 hastadan alınan örnekler, p53 için %74.1 pozitif nükleer boyanma göstermiştir. Bu çalışmada p53 için 1-2. evreler ve 3-4 evredeki tümörler arasında aşırı salınımda frekans farkı olmasına rağmen primer ve rekürren tümörler arasında frekans farkı görülmemiştir. P53'ün aşırı salınımının lenf nodu metastazına işaret ettiği saptanmıştır. Sonuç olarak larinks karsinomalarında immünohistokimyasal olarak saptanan p53 akümülasyonu ile, zayıf hayatta kalma veya hastalıktan bağımsız hayatta kalmanın tahmin edilemeyeceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study included of 27 patients ( 25 M, 2 F) who are diagnosed with larynx carcinoma between January 1997- July 1999 in SSK Ankara Education Hospital. The age of the patients is between 41 and 70 and the avarage age is 55.70+/-8.94 years. All patients files investigated meticulously begining from November 1998. The retrospective follow of the patients to that time and the follows are continued prospectively to May 2001. After the basic three month follows the patients are recalled for three months periodically with ORL examination and routine blood analysis and chest radiography is performed. The immunohistochemical analysis for overexpression of p53 protein is performed in 27 laryngeal carcinoma byopsies. The aim of this study was to investigate whether there is a correlation between the overexpression of this protein and the clinicopathological features of the tumor, and to reveal that possible prognostic value. Paraffin sections of laryngeal carcinoma were studied using immunohistochemical staining with mouse and rabbit monoclonal antibodies for p53 protein respectively. The positive control were paraffin embeded specimen of 10 breast carcinoma previously shown to express this protein. Ten benign laryngeal nodules were immunohistochemically stained for negative control. Samples from 74,1% of 27 patients with laryngeal carcinomas demonstrated positive nuclear staining for p53 protein respectively. In the present study, while there was a slight difference in the frequency of p53 over expression among stage l-ll and stage lll-IV tumors, there was no difference in the frequency of p53 over expression among primary and recurrent tumors. There was no statistically significant correlation between overexpression of the p53 protein and the age of the patients, tumor site, tumor grade, clinical stage, histopathological grading of the tumor, alcohol consumption, and clinical outcome of the patients. While it was found that 38overexpression of p53 was significantly associated with the presence of lymph node metastasis. (p=0. 006) The data demonstrated that there was increased expression of p53 protein, presumed to be mutant, in laryngeal carcinomas. Hence, we concluded that the p53 overexpression as detected by immunohistochemical staining in larynx carcinomas was not predictive of patients poor survival or disease-free survival.