Hastaneye tarama amacı ile gönüllü olarak başvuran kişilerin hipertansiyon ve risk faktörleri yönünden değerlendirilmesi
The evaluation of the volunteers who attended to a hospital for screening of hypertension and risk factors
  1. Tez No: 103192
  2. Yazar: GÜLÇİN ÇOBANOĞLU KADAKAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NAFİZ BOZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Risk Faktörleri, Tarama. IX, Hypertension, Risk Factors, Screening. X
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1287
Özet
ÖZET HASTANEYE TARAMA AMACI İLE GÖNÜLLÜ OLARAK BAŞVURAN KİŞİLERİN HİPERTANSİYON VE RİSK FAKTÖRLERİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ Hipertansiyon önemli, yaygın ve büyük toplulukları ilgilendiren bir sağlık sorunudur. Hipertansiyon hastalarının %90-95'inde esas neden, bugünkü bilgiler ışığında ortaya konamamaktadır. Ancak oluşumunu kolaylaştıran bazı etkenler söz konusudur. Bunların başında kalıtım, yaş, cinsiyet, sigara, obezite, beslenme tarzı, diabetes mellitus, aşın gergin yaşam, aşırı tuz alımı ve hareketsizlik gelmektedir. Çalışmamızda araştırma grubu olarak 1999 yılı I Mayıs-30 Haziran dönemleri arasında bir hastaneye kalp sağlığı taraması için gönüllü olarak başvuran 756 kişi alındı. Kişilere önce sosyodemografık veriler, özgeçmiş ve soygeçmişleıi, beslenme, sigara, alkol alışkanlıkları ve aile öykülerini de içeren bir anket uygulandı Anket sonrası boy, kilo, kan basıncı, nabızları ölçüldü, Elektrokardiyografi'leri (EKG) çekildi, kanlan alındı. Biyokimyasal tetkik olarak tam kan sayımı (Complete Blood Count=CBC), total kolesterol, trigliserit, Low Density Lipoprotein Cholesterol (LDL-K), High Density Lipoprotein Cholesterol (HDL-K) düzeyleri çalışıldı. Daha sonra muayeneleri yapıldı ve önerilerde bulunuldu. Araştırma grubumuzun 349'u erkek (%46,2), 407'si kadındı (%53,7). Daha önce hipertansiyon tanısı almış kişi sayısı 209'du. Yapılan ölçümlerle 137 kişinin daha kan basıncı hipertansif düzeyde ölçüldü. Daha önce tanı almış ve yeni tanı konan (kan basıncı 140/90 mmHg ve üzerinde ölçülen) toplam hipertansif hasta sayısı 346 (%45,8) olarak kabul edildi. Hipertansif olma sıklığı yaşla birlikte artma eğilimi gösteriyordu. Hipertansiyon ile medeni durum ilişkisi incelendiğinde eşinden ayrılmış olanlarda hipertansiyon sıklığı en yüksekti. Ekonomik duaım ile hipertansiyon ilişkisine bakıldığında, ekonomik düzeyi orta grupta en yüksek sıklığa (%50,3) rastlandı. Vücut Kitle İndeksi, aile öyküsü, total kolesterol, LDL-K ile hipertansiyon arasındaki ilişki anlamlı bulundu (p0,05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EVALUATION OF THE VOLUNTEERS WHO ATTENDED TO A HOSPITAL FOR SCREENING OF HYPERTENSION AND RISK FACTORS Hypertension is an important health problem which concerns wide populations. The main cause in 90 -95 % of the cases is not known yet. But there are some affecting These factors are genetic factors, age, sex, smoking habit, obesity, dieting factors, diabetes mellitus, stressful life style, excessive salt intake and lack of physical activity. We studied on 756 cases who have attended volunteerly to a hospital for a cardiovascular health screening program between 1 May and 30 June 1999. We used a questionnaire including questions about sociodemographic data, medical history, dieting factors, smoking and alcohol habit, family history of hypertension and other diseases. After completing the questionnaires, we have measured the height, body weight, blood pressure, pulse rate and we obtained electrocardiograms. We obtained blood samples for CBC, total cholesterol, triglycerides, LDL-Cholesterol and MDI. -Cholesterol levels. Finally we have performed a physical examination and have gives advice. We studied on 349 males (%46,2) and 407 females (%53,7), 209 of the cases were diagnosed as hypertension before and we diagnosed 137 cases additionally (blood pressures 140/90 mmHg). Thus there were total 346 (%45,8) hypertensive patients. The prevalance of hypertension increased with the age. The prevalance of hypertension was highest in the cases who divorced (%73,3). We evaluated the relationship between hypertension and economic status and found it highest in the intermediate economic group (%50,3). There was a statistically significant relationship between hypertension and body mass index, family history, total cholesterol and LDL-Cholesterol levels (p0,05).