Migren tipi başağrısında aerobik egzersiz tedavisinin etkileri ve kan nitrik oksit düzeyleri ile ilişkisi
The effects of aerobic exercises on migraine headache and relationship with blood nitric oxide level
  1. Tez No: 103531
  2. Yazar: SELNUR ÖSÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LAMİA PINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, Aerobik Egzersiz, Nitrik Oksit, Kortizol, Migraine, Aerobic Exercises, Nitric Oxide, Cortizol
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET 1 MİGREN TIPI BAŞAGRISINDA AEROBİK EGZERSİZ TEDAVİSİNİN ETKİLERİ VE KAN NİTRİK OKSİT DÜZEYLERİ İLE İLİŞKİSİ Selnur ÖSÜN Migren, etyopatolojisi ve kesin tedavi yöntemleri tam olarak açıklanamamış ve kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde bozan bir hastalıktır. Son yıllarda bazı araştırıcılar, nitrik oksit (NO)'in de migren ataklarına ve diğer gerilim türü baş ağrılarına yol açtığını ileri sürmektedirler. Literatürde, çeşitli düzeylerde yapılan egzersizlerin migren ataklarına olan etkileri tartışılmakta; bazı egzersiz tiplerinin ağrıları tetiklediği bazı kronik egzersizlerin İse ağrı şiddet ve frekansını azalttığı belirtilmektedir. Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu'nda gerçekleştirilen bu çalışmada, Nöroloji AbD'da ' Migren' tanısı konmuş; atak sayısı, yaş ortalaması, genel sağlık durumu standardize edilmiş 40 hasta ele alınarak; bunlardan 20'sine süregelen medikal tedavilerine ek olarak, 8 hafta süre ile ve haftada 3 gün, aynı saatlerde uygulamak şartı ile, 'orta şiddette aerobik egzersiz programı' verilmiş, tedavi öncesi ve tedavi sonrasında hastalardan alınan kan örneklerinde NO tayinleri, ağrı ve ağrıya bağlı yetersizliğin doğurduğu stres durumunu incelemek üzere kortizol ölçümleri, egzersize bağlı olarak değişeceğini düşündüğümüz, kardiyovasküler uyum testleri ve solunum fonksiyon testleri yapılmıştır. 8 haftalık tedavi programının sonunda, hem egzersiz yaptırılan grup, hem de sadece ilaç tedavisi alan grupta, migren ağrılarının şiddet süre ve frekansında azalmalar olmakla birlikte; egzersiz grubunda bu iyileşme farkları, kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksektir. Egzersiz grubunda tedavi sonrası kan kortizol düzeyleri azalmış, fakat muhtemelen egzersiz etkisine bağlı olarak NO düzeyleri artmış, ilaç tedavisi alanlarda ise kortizol ueğîşmeyıp, Nv^ âüıâîiui öıaraK azâıniiştır.Aerobik egzersiz aynı zamanda, kişilerin kardiyopulmoner kapasitelerinde artışa, ağrıya bağlı yetersizliklerinin azalmasına ve hastaların yaşam kalitelerinin ve fonksiyonel bağımsızlıklarının anısına da yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
İSÜMMARY I THE EFFECTS OF AEROBIC EXERCISES ON MIGRAINE HEADACHE AND RELATIONSHIP WITH BLOOD NITRIC OXIDE LEVEL Selnur ÖSİJN With its uncertain etiopathology and treatment approaches, migraine is a disease that disturbs the individual's life quality. In recent years, some of researchers concluded that change in blood nitric oxide ( NO ) level causes the migraine attack and other type of tension headaches. In literature, the effects of exercises on migraine attack are still under discussion: It has been shown that some type of exercises may trigger the attacks while some other chronic type of exercises are reducing the pain intensity and frequency. This study was conducted in DEU School of Physical Therapy and Rehabilitation. Fourty patients whom diagnosed as migraine by department of neurology were included the study as two groups. One of the groups which consists of 20 individuals has been given the moderate aerobic exercise during 8 weeks with the frequency of 3 days each week in addition to the regular medical treatment. The blood samples have been taken from each individual before and after treatment to investigate nitric oxide level and Cortisol that can be change by stress intensity caused by pain in addition to the cardiovascular and respiratory function tests. Second group which has been consisted of other 20 individuals have only taken medical treatment. At the end of 8 weeks of treatment period, intensity, duration and frequency of the migraine headache were found to be less in both group, but decreasing in intensity, duration and frequency of the pain were found to be significant in exercise group than medication group has. In addition to that blood Cortisol level was found to be decreased while nitric oxide level was increasing that it might be due to effect of exercise in exercise group.There was no any significant change in blood Cortisol level in medication group. The blood nitric oxide level was found to be decreased in same group. Increase in cardiopulmoner capacity, life quality and functional independency are other positive effects of the aerobic exercises found in this study.