Kentsel bir sağlık ocağında birim hizmet maliyetlerinin hesaplanması
- Tez No: 103581
- Danışmanlar: PROF.DR. FERİDE SAÇAKLIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Maliyet çözümlemesi, sağlık ocağı, birim maliyetler. 159, Cost analysis, primary health service, mean cost, 161
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
VI. ÖZET Amaç: Araştırmanın amacı, Maliyet çözümlemelerinin, sağlık ocaklarında yapılabilirliğini, kullanılabilirliğini araştırmak, hizmetlerin etkili, verimli eşitlikçi sunumu için, bir sağlık ocağında sunulan hizmetlerin birim maliyetlerini hesaplamak ve sağlık ocağı maliyet profillerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: 1.1. 1999-1 5.4.2000 tarihleri arasında yapılan, bu kesitsel maliyet tanımlama çalışması Bornova Sağlık Grup Başkanlığı'na bağlı Kızılay Sağlık Ocağı'nda yapılmıştır. Kızılay Sağlık Ocağı'nın 1998 yılı hizmet verileri, sağlık ocağı ve sağlık grup başkanlığından toplanarak derlenmiştir. Mali veriler sağlık ocağı, sağlık grup başkanlığı ve il sağlık müdürlüğünden alınmıştır. Sağlık ocağında, maliyet merkezleri belirlenerek, yardımcı ve esas hizmet birimleri olarak ayrılmıştır. Personel, tıbbi tüketim ve genel üretim maliyetleri hesaplanmış, zaman ölçümü, bina alan ölçütleri ve hizmet birimlerinde yapılan işin sayısına göre maliyet merkezlerine birinci dağıtımı yapılmıştır. Yardımcı maliyet merkezleri olan yönetim, eğitim, tıbbi sekreterlik, istatistik, ev idaresi maliyetleri belirlenen ölçütlere göre esas hizmet birimlerine dağıtılmıştır. Her bir hizmet biriminde toplanan maliyetler, yapılan iş sayısına ve iş ölçümü sonucunda elde edilen oranlara bölünerek birim hizmet maliyetleri hesaplanmıştır. Türk Lirası olarak hesaplanan maliyetler, Devlet İstatistik Enstitüsü'nün verdiği yıl ortalaması döviz kuru üzerinden Amerikan Doları'na dönüştürülmüştür. Maliyetlerin hesaplanması ve dağıtımında Microsoft Excell 7:0 ve SPSS for Windows v. 6:0 paket programları kullanılmıştır. Bulgular: Kızılay Sağlık Ocağı 1998 yılı toplam maliyeti 27.618.714.570 TL( 106.283 Amerikan Doları) dır. Toplam maliyetin % 91,4'ünü personel maliyetleri, % 6,2'sini genel üretim maliyetleri, % 2,4'ünü tıbbi tüketim malzemesi maliyetleri oluşturmaktadır. Personel maliyetlerinin % 91,1 'ini maaşlar oluşturmaktadır. Personel maliyetlerinin % 40'ını hekim maliyetleri oluşturmaktadır. Tıbbi tüketim malzeme maliyetlerinin en büyük kısmını % 64,3 ile bağışıklama maliyetleri oluşturmaktadır. Genel Üretim maliyetlerinin 158maliyet merkezlerine dağılımı incelendiğinde % 27,6 ile en büyük pay ev idaresi maliyet merkezinindir. Kızılay Sağlık Ocağı'nın 1998 yılı maliyetleri birinci dağıtımına bakıldığında, maliyetlerin % 82,6'sının esas hizmet birimlerine % 17,4'ünün yardımcı hizmet birimlerine dağıldığı görülmektedir. Birinci dağıtımdan en çok payı alan maliyet merkezleri % 24,5 ile poliklinik, % 21,8 ile ana çocuk sağlığı maliyet merkezleridir. İkinci dağıtımın sonuçlarına bakıldığında, maliyetlerin en fazla toplandığı birimler % 28,0 ile ana çocuk sağlığı, % 26,3 ile poliklinik birimleridir. Bu iki birimin toplam maliyetleri, sağlık ocağı toplam maliyetlerinin % 54,3'ünü oluşturmaktadır. Birinci dağıtımda poliklinik maliyetleri en fazla iken, ikinci dağıtımda, ana çocuk sağlığı hizmetleri, sağlık ocağının yardımcı hizmetlerini daha fazla kullandığından öne çıkmaktadır. Birim maliyetleri en yüksek hizmetler bulaşıcı hastalık filyasyonu, eczane denetimi ve gıda üreten işyeri denetimleridir. Sonuç: Sağlık Ocağında toplam ve birim maliyetler üzerinde en belirleyici öğeler; personel sayısı, personel oranları ve personel üretkenliğidir. Sağlık ocağı hizmetlerinin sürdürülebilirliği açısından işgücünün verimli ve etkili istihdamı öne çıkmaktadır. Sağlık ocağında yapılacak örgütsel değişikliklerin etkisini sınamada, maliyetlerin zaman içindeki değişiminin de izlenmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
V.H SUMMARY Aim: This study aims to research the ability of the usage of the cost analysis in health centres. The second purpose is to calculate total and the mean service costs for the services provided and to determine the cost profiles for the efficient, effective and equally provided health services. Material and Method: This cross-sectional cost analysis research had been conducted in Kızılay Health Centre which is one of the primary health care centres of Bornova Provincial Health Office, between January 1999 and April 2000. The data related to the services and costs have been collected from the record of Kızılay Health Centre, Bornova Provincial Health Office. Health center services divided into two categories, main and support units respectively. The costs for personnel, medicine.supply, equipment, building, travel are calculated and primary distribution had been performed according to the amount of time of the staff who is delivering services, quantitiy of the work done and the building space used by service units. The support services, administration, education, medical secretary and home economics unit were distributed to main service units according to the criteria determined before. The mean service costs were calculated by the division of the total costs to the quantity of services. The costs calculated in Turkish Liras were converted U.S. Dollars using the mean currency exchange rates of the year declarated by State Institute of Statistics. Microsoft Excell 7:0 and SPSS for Windows v.6:0 software programs were used for calculation and analysis of the costs. Findings: The total cost of Kızılay Health Centre in 1998 is 27.618.714.570 TL(USA Dollars 106.283). The percent of the personnel costs, other production, medicine and supplies cost were 91.4 %, 6.3 % and 2.4% respectively. The 91.1 % of the personnel costs were salaries and 40.0 % were physicians' costs. The majority of the medicine and supply cost was due to the immunisation costs (64.3 % ) and the percent of the home economics unit costs in other production costs is 27.6 %. 160Examining the results of primary distribution, main service units had taken the major part by 82.6 % and support service units by 17.4 %. The ambulatory care service had had the 24.5 % and mother and child health care 21.8 of the total cost of health centre in primary distribution. In secondary distribution this pattern changed to the domination of mother and child care service by 28.0 % and then ambulatory care service by 26.3 % because the support services were used in mother and child care services more than the other services. The highest mean service costs were filiation of contagious diseases, the control of the pharmacies and food producing stores. Result: The main determinants impact the total and unit costs in health centre were the number, the proportion and the productivity of the personnel. Efficient and effective employment is important for sustainability of the services of health centres. Monitoring the costs on regular basis has an important role in examining the organisational changes in health centres.