Erzurum ilinde ilköğretim çağı çocuklarındaki atopik dermatit insidansının araştırılması ve scorad indekslemesi
- Tez No: 103598
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AKIN AKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, scorad indeksi, Atopic dermatitis, scorad index tcSSSSSSS*
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
n ÖZET Atopik dermatit, kronik, kaşıntılı, relapslarla seyreden çoğunlukla çocukluk çağında ortaya çıkan, serum IgE seviyesinde yükseklik, aile öyküsü, allerjik rinit ve astımla birliktelik gösterebilen bir deri hastalığıdır. Hastalığın patogenezinde heredite, çevresel faktörler ve immünolojik bozuklukların rol oynadığı kabul edilmektedir. Son zamanlarda atopik dermatit prevalansında artış olduğu belirtilmektedir. Nedeni tam olarak açıklanamamakla birlikte en sık dile getirilen nedenler çevre kirliliği sonucu aeroallerj enlere ve gıda allerj enlerine daha fazla maruziyet, hijyen şartlarının değişmesiyle sık yıkama ve sabunlamanın artmış olması, yalıtımı iyi olmayan binalardaki toz akarları ve küflerinin daha kolay çoğalması şeklinde açıklanmaktadır. Çevresel faktörler ve endüstrileşme atopik dermatit insidansında farklılıklara yol açmaktadır. Bizde bu düşünceden yola çıkarak Erzurum bölgesinde ilk öğretim çağı çocuklarında atopik dermatit insidansını ve scorad indekslemesini araştırdık. Erzurum bölgesinde farklı bölgelerden seçilmiş 8 ilköğretim okulunda 5000 öğrenci klinik olarak taranarak atopik dermatit insidansı ve scorad indeksini araştırdık. Bulduğumuz sonuçlar, yörenin iklimi ve endüstrileşmesi ile paralellik arzetmektedir.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY Atopic dermatitis is a skin disease which has a prognosis with relapses, is es pecially seen in childhood and is associated with high serum IgE levels, family history, allergic rhinitis and asthma. It is accepted that heredity, environmental factors and immunologic defects make roles in the pathogenesis of the disease. Recently, it has been clarifred that there has been increase of prevalence of atopic dermatitis. Although the exact reason of the disease is not clear, some reasons are accused: the more exposing to aeroallergens and food allergens which has been resulted from environmental pullotion, the increasing of often bathing and using soap with changing the conditions of hygiene and the more getting easy of the growing in number of molds and mites in buildings with bad isolation. The environmental factors and industriation have influenced on the incidence of atopic dermatitis. Leading to this data, we studied the incidence of atopic dermatitis and the index of scorad on the students who have attended elementery education in Erzurum. We studied the incidence of atopic dermatitis and the index of scorad on 5000 students who were in 8 elemantary schods, had been selected from different parts of the region of Erzurum. Our results were parallel to the climate and industrial characteristics of the region of Erzurum.