Liken ruber planuslularda hepatit markerleri
  1. Tez No: 103599
  2. Yazar: BAYRAM BÖREKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SABAHAT KOT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Liken ruber planus, hepatit markerleri, Lichen ruber planus, hepatitis markers
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
II ÖZET Liken planus tipik olarak ekstremitelerin fleksör yüzlerinde üzeri düz papüller, saçlı deride skar bırakan alopesik plaklar, genital bölge ve mukoz membranlarda beyaz renkli retiküler lezyonlar ile karekterize, çoğu zaman ileri derecede kaşıntılı bir dermatozdur. Hastalığın patogenezi kesin bilinmemekle beraber bugün için daha çok hücresel ve humoral immun mekanizmalardaki anomalilerin önemli rolü üzerinde durulmaktadır. Son yıllarda liken planuslu hastalarda normal popülasyona göre kronik karaciğer hastalığı insidansının daha yüksek olduğunu bildiren çok sayıda literatür yayınlanmıştır. Primer bilier sirozlu küçük bir grup bildirilmişse de, liken planus ile ilişkisi daha çok gösterilen kronik karaciğer hastalığı, kronik aktif hepatittir. Kronik aktif hepatit etkenleri içerisinde üzerlerinde en çok araştırma yapılanlar ise hepatit B ve C virüsleridir. Fakat bu çalışma sonuçlarında tam bir fikir birliği mevcut değildir. Çünkü bazı çalışmalarda bu birlikteliğin rastlantısal olduğu gösterilmiştir. Biz de çalışmamızda 01.09. 1 999-01. 1 1.2000 tarihleri arasında Atatürk üniversitesi tıp fakültesi dermatoloji kliniğine başvuran klinik ve histopatolojik olarak liken planus tanısı almış 40 hasta ile, yine 40 kişiden oluşan kontrol grubunda hepatit markerlerini (HBsAg, AntiHBs, AntiHBc, Anti HBcIgM, HBeAg, AntiHBe, AntiHAVIgG, AntiHAVIgM, AntiHCV, HDVAg, AntiHDV ) araştırdık. Elde ettiğimiz verileri her bir marker için, Non Parametrik İstatistik tekniklerinden Mann-Whitney U testi ile hasta ve kontrol grubunda analiz ettiğimizde, istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulamadık. Çalışmamızda liken planus ile viral hepatitler arasında anlamlı bir ilişki olmamasını, bölgesel özelliklere ve hastalığın coğrafi prevalansına bağlamak yerinde olacaktır.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY Lichen planus is usually very itchy dermatosis wich is by flattop papulles on flexural surfaces of extremities, alopesic plaques with scar on hairly skin and reticuler -white colour lesions on genital region and mucous membranes, typically. Although, the pathogenesis of lichen planus is unknown; nowdays the abnormalities of humoral and cell- mediated immune mechanisms were thought as important roles. Recently, there have been a lot of reports which conclude that incidance ofv chronic liver disease in the patients of lichen planus is higher than the normal population. Although there is a small group who have primary biliary cirrhosis. The most liver disease associated with lichen planus is chronic active hepatitis. The etiologic agents of chronic active hepatitis, of them which were researched mostly are the viruses of hepatitis B and C but; there is no definiteness on the results of the studies. Because; some studies claimed that such associations are accidental. We also researched the markers of hepatitis in our study which was between 01. 09. 1999 - 01. 11. 2000 was on two groups ; one of them were control group, and the others were patient group. Both of these groups had 40 persons and also both of them applied for Atatürk University, Medicine School, Department of Dermatology. In addition to that, the cases on the group of patient were diagnosed as lichen planus clinically and histopathologically. Taken data were analysed for each maker by use of Mann - Whitney U test which was non parametrical statistical method, on control's and patient's groups. As a result, no significiant statistically, difference was found. There was not significant relation between lichen planus and viral hepatitis. The reasons of that might be geographic prevalance of lichen planus and regional features.