Seboreik keratoz ile ilişkili premalign deri tümörlerinin sıklığının ve klinikopatolojik özelliklerinin saptanması
The Determination of prevalence of seborrheic keratosis related premalign skin tumors and their clinicopathological features
  1. Tez No: 103600
  2. Yazar: SEYDO HOMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÖZPOYRAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Malign dönüşüm, malign tümör, seboreik keratoz, Malign transformation, malignant tumours, seborrheic keratosis, VI -^ >
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 633
Özet
ÖZET Seboreik keratoz; epidermal keratinositlerin matürasyonunda durma sonucunda meydana gelen benign bir deri tümörüdür. Seboreik keratozlar ile malign deri tümörleri arasındaki ilişki tartışmalıdır. Seboreik keratozlardan malignite gelişebileceğini savunan makaleler mevcut olmakla birlikte bu ilişkinin rastlantısal olduğunu savunanlar da vardır. Bu çalışma, seboreik keratozlar ile malign deri tümörleri arasında bir ilişkinin var olup olmadığını araştırmak ve klinikopatolojik korelasyonlarını saptamak amacıyla planlandı. Bu amaçla Ekim 2000 ile Nisan 2001 tarihleri arasında Anabilim Dalımızda klinik olarak seboreik keratoz tanısı alan 46'sı erkek, 36'sı kadın olmak üzere toplam 82 olgunun 100 lezyonundan biyopsi alındı ve histopatolojik olarak değerlendirildi. Biyopsi alınan 100 lezyonun 2'sinde (%2) seboreik keratoz lezyonlarında hücresel atipi odakları saptandı ve bu 2 lezyon farklı 2 olguya aitti. Hücresel atipi saptanan olguların her ikisi yaygın tip seboreik keratozlu idi. Histopatolojik olarak l'i akantotik, diğeri ise hiperkeratotik tip seboreik keratozdu. Her 2 lezyonda da açık ve koyu kahverengi, heterojen pigment dağılımı saptandı. Lezyonlardan l'i güneş gören bölgede diğeri ise güneş görmeyen bölgeye lokalize idi. Değerlendirilen lezyon sayısının az olması nedeni ile %2'lik sonucun istatistiksel açıdan anlamlı olup olmadığı değerlendirilemedi. Olgularımızın lezyonlarında klinik olarak büyüme, kanama ve ülserasyon gibi malignite göstergeleri olmadığı halde histopatolojik olarak atipi gösteren odaklar saptandı. Seboreik keratozlu olgularda malign transformasyonun mikroskobik düzeyde başladığı, bunun klinik görünümüne yansımasını daha uzun sürede ortaya çıktığı belirtilmektedir. Bu nedenle özellikle uzun süre güneşe maruz kalan ve kronik irritasyon öyküsü olan seboreik keratoz lezyonlardan biyopsi alınarak lezyon histopatolojik açıdan değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DETERMINATION OF PREVALENCE OF SEBORRHEIC KERATOSIS RELATED PREMALIGN AND MALIGN SKIN TUMORS AND THEIR CLINICOPATHOLOGICAL FEATURES Seborrheic keratosis is a benign tumor which occurs as a result of decrease or cessation in maturation of epidermal keratinocytes. The relationship between seborrheic keratosis and malign skin tumors is controversial. Though there are some articles reporting development of malignancy in milieu of seborrheic keratosis, other authors accept this relationship as coincidental. The aim of this study was to investigate the possible relationship and clinicopathological correlations between seborrheic keratosis and malignant skin tumors. 82 cases (46 male, 36 female) who apply to our in patient clinics between September 2000 and April 2001 with a diagnosis of seborrheic keratosis were included in this study. 100 biopsies from different lesions of 82 cases were obtained and evaluated histopathologically. Among 100 biopsies taken, in two biopsies (%2) get from two different patients, cellular atypical focuses were determined. The diagnosis of these two cases were common seborrheic keratosis. Histopathologically; one of them was acanthotic, the other one was hyperkeratotic type. Both of these lesions were light and dark brown with a heterogenous pigment distribution. One of the lesions was in a region under sun exposure, whereas other one was in a region with no sun light exposure. Because of the limited number of lesions investigated, we could not determine the statistical significance of our 2% result. In lesions of our cases, we found histopathologically atypical focuses despite the lack of malignancy indications such as clinical enlargement, bleeding and ulceration. Malignant transformation in seborrheic keratosis starts at microscopic levels. For this reason the clinical reflections of this state take much more longer time. Taking biopsies from lesions with a history of chronic irritation and long term sun light exposure is warranted.